AP PHOTO

ΗΠΑ: Τουλάχιστον δύο νεκροί από τον ανεμοστρόβιλο στην Λιτλ Ροκ

Σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την πρωτεύουσα Λιτλ Ροκ αλλά και γειτονικές πόλεις στην πολιτεία Άρκανσο και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους, ενώ ακόμα 30 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους.

Οροφές και τοίχοι κτιρίων διαλύθηκαν, αυτοκίνητα σκόρπισαν σαν να ήταν παιχνίδια, ενώ πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν και μέρος του δικτύου ηλεκτροδότησης καταστράφηκε.

Σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια του Άρκανσο, ανακοίνωσε πως δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Γουίν, περίπου 160 χιλιόμετρα ανατολικά της Λιτλ Ροκ, κοντά στα σύνορα με την πολιτεία Τενεσί.

Περίπου 30 τραυματίες διακομίστηκαν από την πυροσβεστική και άλλες υπηρεσίες πρώτων βοηθειών σε νοσοκομεία, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Λιτλ Ροκ Φρανκ Σκοτ.

Η αστυνομία ανέφερε πως χτυπήθηκε κυρίως το δυτικό τμήμα της πόλης· ο δήμαρχος Σκοτ έκανε λόγο για «εκτεταμένες» καταστροφές.

Εξάλλου το Baptist Health Medical Center στη Βόρειο Λιτλ Ροκ, στην άλλη πλευρά του ποταμού Άρκανσο, ανέφερε πως εισήγαγε 11 τραυματίες, ένας από τους οποίους βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός KTHV έκανε λόγο για έναν θάνατο στο Βόρειο Λιτλ Ροκ, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ως τώρα.

Ως και δέκα τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Unity Health στην κοντινή Τζάκσονβιλ, σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέβιν Μπέρτον.

Ο αριθμός των θυμάτων υπάρχουν φόβοι πως θα αυξηθεί, καθώς ο αρχηγός της αστυνομίας της Γουίν, ο Ρίτσαρντ Ντένις, δήλωσε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KAIT8 πως η πόλη του υπέστη «απόλυτη καταστροφή» και μίλησε για δεκάδες παγιδευμένους στα συντρίμμια.

Εικόνες από τον αέρα που αναμετέδωσε το Weather Channel δείχνουν τομέα του Λιτλ Ροκ, αρκετά τετράγωνα, να έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, με σπίτια να χάσκουν χωρίς στέγες και τοίχους, άλλα να έχουν καταρρεύσει, και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα να έχουν σκορπιστεί σε διάφορα σημεία.

Η κυβερνήτρια Χάκαμπι Σάντερς ανέφερε πως κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί η Εθνοφρουρά. Πρόσθεσε πως «προσεύχεται» για τα θύματα.

Νέο έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για την περιοχή εξέδωσε η αμερικανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

Τις ΗΠΑ πλήττουν συχνά ανεμοστρόβιλοι, ιδίως το κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας, ένα φαινόμενο εντυπωσιακό αλλά παράλληλα και καταστροφικό και δύσκολο να προβλεφθεί.

Πριν από μια εβδομάδα, ανεμοστρόβιλος χτύπησε την πολιτεία του Μισισιπή, στοιχίζοντας τη ζωή σε 25 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την πολιτεία νωρίτερα χθες.

Τον Δεκέμβριο του 2021, κάπου 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ανεμοστρόβιλοι έπληξαν την πολιτεία Κεντάκι.

-Ad-