Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με ανησυχία και σοβαρότητα τα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά.
Ανησυχητική είναι η αναφορά του διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννη Πρασσά, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εντοπιστούν στο μέλλον κρούσματα ηπατίτιδας και σε ενήλικες.
Μιλώντας στην ΕΡΤ την Πέμπτη (28/4) ανέφερε ότι οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με ανησυχία και σοβαρότητα τα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά, τα οποία γεννούν προβληματισμούς, περισσότερο ως προς την σοβαρότητα τους, παρά ως προς τον αριθμό τους
«Μιλάμε προς το παρόν για περίπου 200 περιπτώσεις κρουσμάτων παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες, κάτι που είναι τρεις-τέσσερις φορές πάνω από τον αναμενόμενο αριθμό αυτών των επικίνδυνων παθήσεων. Περίπου 10% των παιδιών που έχουν αυτή τη μορφή ηπατίτιδας έχουν χρειαστεί μεταμόσχευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρασσάς, ενώ πρόσθεσε:
«Σίγουρα δεν είναι κάτι που οφείλεται στα εμβόλια, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των παιδιών αυτών δεν είχαν καν εμβολιαστεί. Οι πιθανότερες εξεταζόμενες περιπτώσεις αφορούν στη σύμπτωση των διαφορετιών ιών -αδενοϊού συνδυαστικά με νόσηση λ.χ. από covid- είτε σε κάποια μετάλλαξη ενός αδενοϊού με αποτέλεσμα να δημιουργεί αυτή την πάθηση».
Όσον αφορά στα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς, ξεκαθαρίζει ότι, το μόνο ειδικό σύμπτωμα που έχει η οξεία ηπατίτιδα είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος.
Άλλα συμπτώματα είναι επίσης:
- Αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων
- Κνησμός στο σώμα
- Πυρετός
- Ναυτία
- Πόνος στη κοιλιά