Περιστατικά υπό διερεύνηση, χωρίς όμως να έχει προκύψει για κάποιο εξ αυτών ότι πληροί τον ορισμό του ΠΟΥ για την οξεία ηπατίτιδα, όπως αυτή εμφανίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαχειρίζονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές.
Από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν οι περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε άλλες χώρες, γιατροί και δομές υγείας είναι ενημερωμένες και στη χώρα μας και έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» ύποπτα περιστατικά ανηλίκων με συμπτώματα ηπατίτιδας, που, όμως, διερευνώνται μέσω εξετάσεων και ειδικών αναλύσεων.
Χθες το πρωί έγινε γνωστό ότι εισήχθη για νοσηλεία στη Λάρισα 16χρονη με συμπτωματολογία ηπατίτιδας. Οπως προέκυψε από πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, διαπιστώθηκε φλεγμονή ήπατος, αλλά όχι κάποια από τις γνωστές μορφές της, δηλαδή τους πέντε γνωστούς ιούς ηπατίτιδας. Οι γιατροί απέστειλαν αίμα για έλεγχο σε ό,τι αφορά αδενοϊό στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης και το περιστατικό δηλώθηκε και στον ΕΟΔΥ.
Η κλινική εικόνα του κοριτσιού είναι καλή, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ηπατικοί δείκτες δεν «δείχνουν» οξεία ηπατίτιδα. Μάλιστα, η 16χρονη φέρεται να είχε χαμηλότερες τρανσαμινάσες (ηπατικά ένζυμα) σε σχέση με το όριο που χτυπά στους ειδικούς «καμπανάκι». Ετσι, φαίνεται πως αποκλείεται αυτή η περίπτωση να εμπίπτει στα κριτήρια που έχουν οριστεί για την οξεία και μη αιτιολογημένη για την ώρα ηπατίτιδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ωστόσο λόγω του συναγερμού το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ είναι αυστηρό και γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος. Αντίστοιχα με τη 16χρονη, έχουν διερευνηθεί και διερευνώνται και άλλα περιστατικά, κανένα από τα οποία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κρούσμα της νέας αυτής νόσου.
«Είναι μία ανησυχητική κατάσταση. Μέχρι τώρα υπάρχουν επιβεβαιωμένες 40 περιπτώσεις σε 12 κράτη-μέλη. Είναι άγνωστης προέλευσης. Επιπλέον 110-112 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, ερωτηθείσα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του σώματος των επιτρόπων της Κομισιόν. Σημείωσε, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση με την ηπατίτιδα.
Τι λέει ο Μόσιαλος για την ηπατίτιδα
Σύμφωνα με όσα ανέφερε (Action24) ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, αυτό που έως τώρα προκύπτει είναι ότι η νόσος έχει μέσα της αδενοϊό, που ενδεχομένως να συνδέεται και με τον κορονοϊό. Οι ηλικίες που προσβάλλονται περισσότερο είναι από 3 έως 5 ετών, ενώ έως τώρα δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κρούσμα σε ενήλικα. Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι τα περιστατικά δεν συνδέονται με το εμβόλιο του κορονοϊού, ενώ υπογράμμισε ότι για την ώρα ο τρόπος προφύλαξης είναι η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων όπως ισχύουν και για την Covid, όπως η συχνή πλύση των χεριών και προσοχή στις επιφάνειες. Oι γονείς, σύμφωνα με τον γνωστό καθηγητή, πρέπει να προσέχουν τα συμπτώματα που είναι γαστρεντερίτιδα, ανορεξία, καταβολή, αλλαγή στο χρώμα του δέρματος.