Ιράκ: «Να φύγουν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη χώρα»

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, ζήτησε την Κυριακή (5.1.2020), τον τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα, λίγο μετά τη δολοφονία του Ιρανού ανώτατου στρατιωτικού ηγέτη, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Άντελ Αμπντούλ Μάχντι κάλεσε το κοινοβούλιο και εκείνο αποδέχτηκε να λάβει επειγόντως μέτρα και να τερματίσει την παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην χώρα το ταχύτερο δυνατόν, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει την ήδη τεταμένη κατάσταση και το κλίμα που έγινε εκρηκτικό μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί με την υπογραφή ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

«Παρά τις εσωτερικές και τις εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, παραμένει, επί της αρχής και στην πράξη, η καλύτερη επιλογή για το Ιράκ», είπε ο Μάχντι κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

Επίσης, το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από «τις αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών βάσεων και την δολοφονία ιρακινών και φίλων στρατιωτικών διοικητών», καλώντας το να καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες.

Το Ιράκ θεωρεί «παραβίαση της κυριαρχίας του και των όρων της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ» την επίθεση με drone που σκότωσε τον πανίσχυρο ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, υποδιοικητή του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.