Ηράκλειο: Στον εισαγγελέα ο ιδιοκτήτης και δύο εργαζόμενες γηροκομείου μετά τον θάνατο 92χρονης από κατάποση καθαριστικού – Τι έδειξε η κάμερα ασφαλείας

Στον εισαγγελέα Ηρακλείου οδηγούνται σήμερα ο ιδιοκτήτης του Γηροκομείου και δύο εργαζόμενες σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μετά τον θάνατο 92χρονης τροφίμου, στην οποία δόθηκε κατά λάθος αντί για νερό καθαριστικό υγρό.

Σε βάρος του 53χρονου ιδιοκτήτη του γηροκομείου σχηματίστηκε δικογραφία και για παράνομη λειτουργία της δομής, καθώς υπήρχε από τις 16 Ιουνίου του 2023 απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης για διακοπή λειτουργίας λόγω έλλειψης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας. Είχε προηγηθεί έλεγχος από τους αστυνομικούς και είχε κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος του ιδιοκτήτη. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη και της νοσηλεύτριας, Γιώργος Κοκοσάλης, το γηροκομείο προσωρινά λειτουργούσε νόμιμα με δικαστική απόφαση. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο γνωστό κεντρικό γηροκομείο έχει πολύ καλές ανακαινισμένες, σύγχρονες, κτιριακές υποδομές, όπως προέκυψε και από την αυτοψία των αστυνομικών, που δεν διαπίστωσαν κάτι μεμπτό αναφορικά με την φροντίδα των ηλικιωμένων τροφίμων.

Τόσο ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου όσο και η 28χρονη υπεύθυνη βάρδιας και η 23χρονη νοσηλεύτρια συνελήφθησαν χθες, μετά την καταγγελία που έκανε το πρωί της ίδιας μέρας στο Α’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου ο γαμπρός της άτυχης ηλικιωμένης, καθώς η κόρη της δεν ήταν σε θέση λόγω του σοκ. Η 92χρονη γυναίκα είχε καταλήξει το μεσημέρι της Δευτέρας στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, όπου είχε διακομιστεί, εξαιτίας της σοβαρής αντίδρασης που εκδήλωσε μετά την κατάποση του υγρού.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το μοιραίο λάθος έγινε το πρωί, γύρω στις 9 – 9.30, στην τραπεζαρία όπου είχε πάρει το πρωινό της η γυναίκα. Κάμερα ασφαλείας έχει καταγράψει όλο το σκηνικό. Η γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, φαίνεται να ζητά νερό από τη νοσηλεύτρια, η οποία παίρνει ένα μπουκαλάκι, το οποίο βρισκόταν μαζί με άλλα και της το αφήνει στο τραπέζι. Η γυναίκα, που ήταν ανοιακή, ανοίγει το μπουκάλι και αρχίζει να πίνει σιγά σιγά το υγρό, χωρίς να αντιδρά. Κάτι που έκανε στη συνέχεια, κινητοποιώντας το προσωπικό του γηροκομείου. Όταν κατάλαβαν τι είχε συμβεί προχώρησαν σε αναρρόφηση, ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό να σώσει την ηλικιωμένη που κατέληξε γρήγορα, αφού είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Άγνωστο παραμένει το πώς βρέθηκε το καθαριστικό υγρό μέσα στο μπουκάλι νερού και ανάμεσά σε άλλα. Οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο μια σειρά από μοιραία λάθη να οδήγησαν στον θάνατο της ηλικιωμένης. Εξετάζεται κάποια καθαρίστρια να γέμισε με καθαριστικό το μπουκαλάκι και στη συνέχεια κάποιος άλλος υπάλληλος να το τοποθέτησε στο σημείο που βάζουν τα μπουκάλια με το νερό, χωρίς να ξέρει τι περιείχε

Όπως προέκυψε και από την κατάθεση της νοσηλεύτριας, το μπουκαλάκι ήταν γεμάτο, είχε ετικέτα επωνυμίας νερού και το περιεχόμενό του ήταν ρευστό υγρό, διαυγές και χωρίς διακριτή οσμή. Ωστόσο, δεν ήταν νερό, αλλά, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στην ΕΡΤ, γνωστό απολυμαντικό – καθαριστικό με βάση τεταρτογενές άλας του αμμωνίου.

Οι αστυνομικοί που κλίνουν, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στο σενάριο του λάθους, προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν όλα μέσα από καταθέσεις και το βιντεοληπτικό υλικό που συγκεντρώνουν από τις κάμερες που υπήρχαν σε διάφορους, αλλά όχι σε όλους τους χώρους του γηροκομείου. Επίσης, αναμένεται το ιατροδικαστικό πόρισμα, με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.