Ιράν: Η ακτιβίστρια που έγινε viral λέει «έκοψα τα μαλλιά μου από θυμό για την τυραννική κυβέρνηση»

Η Νασίμπε Σαμσάι είναι από το Ιράν και μπορεί να ζει στην Τουρκία, όμως συμμετείχε στις διαμαρτυρίες που αφορούν την κακοποίηση των γυναικών, που υφίστανται στη χώρα της, με την ίδια να γίνεται viral, όταν με ένα ψαλίδι έκοψε τα μαλλιά της.

Η Ιρανή μίλησε στο OPEN και ανέφερε ότι «οι Ιρανές γυναίκες, για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες της ντροπιαστικής κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δολοφονούνται, τραυματίζονται, φυλακίζονται, βασανίζονται και καταπιέζονται καθημερινά. Αλλά ποτέ δεν σταματούν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους».

Παράλληλα, είπε πως «λόγω των περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι Ιρανές, σήμερα, μετά από 43 χρόνια της ισλαμικής κυβέρνησης, η κατάσταση είναι χειρότερη όσον αφορά τα βασικά τους δικαιώματα. Και, αυτή η ανισότητα στην κοινωνία είναι εμφανής τόσο στη χάραξη πολιτικής όσο και στη νομοθεσία» είπε η νεαρή κοπέλα».

Επίσης, σημείωσε ότι «έκοψα τα μαλλιά μου από θυμό εξαιτίας της τυραννικής κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, έκοψα με το χέρι μου αυτό το μέρος του σώματός μου για το οποίο η κυβέρνηση καταπίεσε τη Μαχσά Αμινί και εμάς, ώστε να κόψω τον έλεγχο της κυβέρνησης στα μαλλιά και το σώμα μας και να απελευθερώσω το σώμα μας από αυτήν την κυριαρχία. Ένα είδος εξέγερσης ενάντια στην καταπίεση, που είναι χαρακτηριστικό της ελευθερίας».

«Η αλληλεγγύη που έδειξαν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο για αυτό το θέμα, δείχνει ότι δεν θέλουμε να είμαστε πια θύματα, Θύματα σκληρότητας και μεγαλομανίας που έχουν οι δικτατορίες για τις γυναίκες», πρόσθεσε στη συνέχεια της τοποθέτησης της.

-Ad-