getty images

Ιράν: Οι φοιτητές αψηφούν τις δυνάμεις ασφαλείας – Συνεχίζονται οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις

Ιρανοί φοιτητές έχουν εντείνει τις διαμαρτυρίες τους σε πείσμα της καταστολής από τις δυνάμεις ασφαλείας που φέρεται να εγκλώβισαν και πυροβόλησαν 12 φοιτητές σε ένα πανεπιστήμιο στην Τεχεράνη το βράδυ της Κυριακής.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε διάφορα επίπεδα έντασης σε όλη τη χώρα, αποκαλύπτοντας ένα πολιτισμικό χάσμα μεταξύ της μορφωμένης νεολαίας της χώρας και ενός ηλικιωμένου ανδρικού θρησκευτικού κατεστημένου όπως γράφει το theguardian.com.

Στις πρώτες του παρατηρήσεις σχετικά με τις διαδηλώσεις, ο ανώτατος ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ έδωσε ισχυρή υποστήριξη στις δυνάμεις ασφαλείας και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι ενορχηστρώνουν τις αναταραχές. «Αν δεν υπήρχε θέμα θανάτου της νεαρής γυναίκας, θα είχαν χρησιμοποιήσει άλλο πρόσχημα για να προκαλέσουν αναταραχές και ταραχές αυτή τη στιγμή», είπε ο Χαμενεΐ.

Η ανησυχία έχει αυξηθεί για την τελευταία βία στο διάσημο Πανεπιστήμιο Σαρίφ της Τεχεράνης, όπου, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η αστυνομία αντιμετώπισε εκατοντάδες φοιτητές, με αστυνομικούς να χρησιμοποιούν δακρυγόνα και όπλα paintball και να κουβαλούν μη θανατηφόρα όπλα σφαιριδίων από χάλυβα. Πολλοί μαθητές συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν με αστυνομικά αυτοκίνητα ή ασθενοφόρα, ενώ γονείς και φίλοι έσπευσαν να τους σώσουν.

«Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», φώναξαν οι φοιτητές, καθώς και «οι μαθητές προτιμούν το θάνατο από την ταπείνωση», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Επιστημών του Ιράν, Μοχαμάντ Αλί Ζολφιγκόλ, πήγε να μιλήσει στους φοιτητές σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει την κατάσταση.

Η ομάδα «Ιράν Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» με έδρα το Όσλο δημοσίευσε βίντεο που δείχνει προφανώς την ιρανική αστυνομία με μοτοσυκλέτες να καταδιώκει μαθητές να τρέχουν σε υπόγειο πάρκινγκ και, σε ένα ξεχωριστό βίντεο, να απόμακρύνουν κρατούμενους των οποίων τα κεφάλια ήταν καλυμμένα με μαύρες κουκούλες. Σε άλλα πλάνα, τα οποία δεν έχουν επαληθευτεί, ακούγονται πυροβολισμοί και κραυγές καθώς μεγάλος αριθμός ανθρώπων τρέχουν σε έναν δρόμο τη νύχτα. Σε ένα βίντεο, το οποίο το IHR είπε ότι τραβήχτηκε σε σταθμό του μετρό της Τεχεράνης, ακούγεται ένα πλήθος να φωνάζει: «Μη φοβάστε! Μη φοβάσαι! Είμαστε όλοι μαζί!»

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν με έδρα τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι «ανησυχεί εξαιρετικά για τα βίντεο που κυκλοφόρησαν σήμερα από το Πανεπιστήμιο Σαρίφ και την Τεχεράνη που δείχνουν βίαιη καταστολή διαδηλώσεων και κρατούμενους να απομακρύνονται με τα κεφάλια τους εντελώς καλυμμένα με κουκούλες».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, είπε στους δόκιμους του στρατού στην Τεχεράνη τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ευθύνονται για τις διαδηλώσεις.

Οι κυβερνοεπιθέσεις σε ιστότοπους κυβερνητικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού σώματος, συνεχίστηκαν τη Δευτέρα, καθώς προέκυψαν αναφορές για συλλήψεις δικηγόρων. Παρ’ όλα αυτά, οι μαθητές ήταν σε μεγάλο αριθμό και πάλι στην Τεχεράνη και το Ισφαχάν. Παρά τις προσπάθειες των ιρανικών αρχών να αποτρέψουν τους μαθητές να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πουν στον κόσμο για τις διαδηλώσεις, οι φωτογραφίες έδειχναν μεγάλο πλήθος να συγκεντρώνεται.

«Δύσκολο να το αντέξω αυτό που συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο Σαρίφ στο Ιράν», έγραψε τη Δευτέρα στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπάερμποκ. «Το θάρρος των Ιρανών είναι απίστευτο. Και η ωμή βία του καθεστώτος είναι μια έκφραση καθαρού φόβου για τη δύναμη της εκπαίδευσης και της ελευθερίας».

Η Meenna, μια φοιτήτρια πανεπιστημίου, είπε: «Περνάμε τη χειρότερη μορφή βίας από την αστυνομία. Δεν θα ανεχτούμε τους περιορισμούς τους και δεν θα τηρήσουμε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα του καθεστώτος. Είναι η ζωή μας και έχουμε το δικαίωμα της επιλογής».

«Έχω δει πτώματα στους δρόμους και στους δρόμους και δεν θα αφήσουμε το αίμα τους να πάει χαμένο. Το μέλλον των μαθητών κάτω από αυτό το καθεστώς είναι να στοχεύουν, να διαπράττουν βία και να σκοτώνουν με σφαίρες και απευθείας πυρά. Το μέλλον μας είναι ζοφερό κάτω από αυτό το καθεστώς, θα πολεμήσουμε εναντίον τους».

Οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Παιδείας κάλεσαν σε πανελλαδική απεργία δασκάλων και μαθητών ως απάντηση στη βία της Κυριακής.

Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι πολιτικοί φάνηκαν να πιστεύουν ότι έχουν την υποστήριξη του κοινού για καταστολή, αλλά κινδυνεύουν να ανταγωνιστούν μια επί του παρόντος μοιρολατρική ή ταλαιπωρημένη ηλικιωμένη μεσαία τάξη. Πολλά από τα ηλικιωμένα μεσαία στρώματα, απέχουν από τις πρόσφατες διαδηλώσεις καθώς δεν βλέπουν κανένα νόημα στην προσπάθεια να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αλλάξει τη σκέψη της.

Μια συνεδρίαση του ιρανικού κοινοβουλίου την Κυριακή έδειξε λίγη προθυμία για συμβιβασμούς σχετικά με την υποχρεωτική χιτζάμπ ή τις μεθόδους της ιρανικής αστυνομίας ηθικής, τις δύο κύριες αιτίες των διαδηλώσεων.

Αντιθέτως, το επίκεντρο ήταν ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και των πρακτόρων του εξωτερικού, καθώς και των διασημοτήτων του Ιράν, ως υποκινητών των διαδηλώσεων. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι έστειλε σοβαρές προειδοποιήσεις σε ορισμένες χώρες ότι φιλοξενούν «εργοστάσια ψεμάτων», μια αναφορά στα ειδησεογραφικά πρακτορεία που μεταδίδουν ευρέως στο Ιράν.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως απάντηση στον θάνατο της 22χρονης Κούρδος Ιρανής Mahsa Amini, η οποία είχε τεθεί υπό κράτηση για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων ενδυματολογικού κώδικα.

Μια ομάδα γυναικών κρατουμένων στις φυλακές Evin της Τεχεράνης εξέδωσε δήλωση συμπαράστασης στους φοιτητές. «Οι καρδιές μας, οι κραυγές μας και οι γροθιές μας είναι με τις καρδιές και τις κραυγές των ανθρώπων κάθε στιγμή», είπαν.

Πρώην ποδοσφαιριστές συνέχισαν επίσης να υποστηρίζουν τους διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένου του Mehdi Mahdavikia, του Ασιάτη ποδοσφαιριστή της χρονιάς το 2003, ο οποίος έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Για αρκετές δεκαετίες, καταστέλλοντας φοιτητές και χτυπώντας τους με κάθε ευκαιρία, κάνατε την ελίτ και το εθνικό κεφάλαιο να εγκαταλείψει τη χώρα. Σημαντικές θέσεις βρίσκονται στα χέρια αγράμματων ανθρώπων».

Ο Αλί Καρίμι, ο οποίος συμμετείχε στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ιράν 127 φορές, έχει επίσης υποστηρίξει τους διαδηλωτές.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Διαιρεμένη χώρα η Συρία: Προσπάθεια Τζολάνι να προσεγγίσει τη Δύση
11 Δεκεμβρίου, 2024
Όλαφ Σολτς: «Όποιος επενδύει σήμερα στην Ουκρανία, επενδύει σε ένα μελλοντικό κράτος-μέλος της ΕΕ»
11 Δεκεμβρίου, 2024
Washington Post: Η Ουκρανία βοήθησε τους αντάρτες της Συρίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη
11 Δεκεμβρίου, 2024
Σερβία: Έγγραφα για την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Νόβι Σαντ και επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια υποσχέθηκε στους φοιτητές ο Βούτσιτς
11 Δεκεμβρίου, 2024
Δύο σεισμοί μέσα σε 2 ώρες στην Αγία Παρασκευή: Τι λένε οι σεισμολόγοι
11 Δεκεμβρίου, 2024
«Έπεσε» Facebook, Instagram και WhatsApp: Προβλήματα στις εφαρμογές της Meta
11 Δεκεμβρίου, 2024
Τραγωδία για 22χρονη ποδοσφαιρίστρια στη Βραζιλία που έπεσε από 25όροφο κτίριο την ώρα που τραβούσε βίντεο και σκοτώθηκε ακαριαία
11 Δεκεμβρίου, 2024
Δημοσκόπηση Realpolls: Προβάδισμα ΝΔ με διαφορά 13% από το ΠΑΣΟΚ – Τρία κόμματα στην 3η θέση
11 Δεκεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Πυροβόλησαν 24χρονο οδηγό μηχανής στην κοιλιά
11 Δεκεμβρίου, 2024
Βολίδα από σφαίρα σε αυλή σχολείου στο Χανιά
11 Δεκεμβρίου, 2024