Ιράν: Πόλεμος νεύρων για τα ελληνικά τάνκερ και τους ναυτικούς

Γεμάτοι αγωνία είναι συγγενείς και φίλοι των ναυτικών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα δύο, ελληνικών συμφερόντων, δεξαμενόπλοια που κατέλαβαν οι φρουροί της επανάστασης του Ιράν.

«Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας πίσω, άλλος τον άντρα της, τον πατέρα του, την μάνα του, τον αδερφό του, τον θείο του, ξέρω εγώ; Δεν ξέρω, όλοι κάποιον περιμένουμε. Το μόνο καλό είναι ότι τους έδωσαν πίσω τα κινητά τους, τους αφήνουν ελεύθερους να κυκλοφορούν μέσα στο καράβι να κάνουν και τις εργασίες που πρέπει να κάνουν», λέει μητέρα ναυτικού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Prudent Warrior και το Delta Poseidon, με εντολή της Τεχεράνης οδηγούνται στο ιρανικό λιμάνι Μπανταραμπάς, όπου αναμένεται να γίνει η μετάγγιση του πετρελαίου που μεταφέρουν. Πρόκειται για ιρακινό και όχι ιρανικό πετρέλαιο.

«Σε ένα καινούργιο λιμάνι μεταφέρεται το πλοίο, με ασφάλεια από ότι έμαθα σήμερα. Τους έχουν επιστρέψει τα κινητά, όμως υπάρχει πρόβλημα στη λήψη σήματος για να επικοινωνούν, οπότε επικοινωνούν μέσω άλλου συστήματος που διαθέτει το πλοίο», λέει ο Γιώργος Αϊλανάκης, αντιδήμαρχος Σητείας και ξάδερφος ναυτικού.

Ήταν τρομαγμένοι

Η απόβαση στα δύο τάνκερ έγινε με ελικόπτερα από το οποία κατέβηκαν ένοπλοι Ιρανοί κομάντος. Σημάδεψαν με τα όπλα τους το πλήρωμα και τους είπαν να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.

«Όλοι ήταν τρομαγμένοι, όλοι, μηδενός εξαιρουμένου. Δεν είναι και εύκολο πράγμα να βλέπεις να κατεβαίνουν 18 άτομα ένοπλοι, κουκουλοφόροι δεν ξέρεις από πού σου έρχεται. Τους βάλανε όλους στην γέφυρα, τους ακινητοποίησαν στην γέφυρα και τους ενημέρωσαν ότι από εκείνη την στιγμή και μετά είναι αυτοί τα αφεντικά εκεί μέσα», λέει μητέρα ναυτικού.

Η πρώτη επικοινωνία των ναυτικών με τους συγγενείς τους έγινε τις προηγούμενες ώρες χαρίζοντάς τους λίγες ώρες ηρεμίας. Έκτοτε όμως η επικοινωνία έχει πάλι κοπεί καθώς δεν υπάρχει σήμα.

Το Prudent Warrior κατασκευάστηκε το 2017 και είχε ως βάση του το λιμάνι της Άνδρου. Η τρέχουσα αξία του εκτιμάται στα 50,4 εκατ. δολάρια, ενώ έχει μήκος 274μ.

To Delta Poseidon κατασκευάστηκε το 2011 και έχει ως έδρα το λιμάνι του Πειραιά. Η τρέχουσα αξία του εκτιμάται στα 34,5 εκατ. δολάρια. Το μήκος του είναι 274μ.

Διεθνής καταδίκη

Οι εξελίξεις με τα δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια έχουν φέρει σφοδρές ευρωπαϊκές αντιδράσεις.

Η Γαλλία καταδικάζει την πειρατεία και καταγγέλλει σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς».

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει και η Κομισιόν.

«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι Έλληνες ναυτικοί ίσως ελευθερωθούν αφού κατασχεθούν τα φορτία των δύο δεξαμενόπλοιων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σκοτείνιασε ο ουρανός στην Αττική – «Καμπανάκι» Τσατραφύλλια για καταιγίδες σε δυτικά και βόρεια
5 Οκτωβρίου, 2024
Όλυμπος: Επιχείρηση για τη μεταφορά τραυματία
5 Οκτωβρίου, 2024
«Safe Youth»: Πώς θα λειτουργεί το «panic button» για νέους που τίθεται σε λειτουργεία σε λίγες μέρες
5 Οκτωβρίου, 2024
Κακοκαιρία «Cassandra»: Έχουν πέσει 100 τόνοι νερού ανά στρέμμα στα δυτικά – Ψάχνουν 52χρονο στην Αιτωλοακαρνανία
5 Οκτωβρίου, 2024
Λουκίλα Καρρέρ για τον Μίμη Πλέσσα: «Του έκανα ερωτική εξομολόγηση και ξεψύχησε στην αγκαλιά μου»
5 Οκτωβρίου, 2024
ΠΑΣΟΚ – εκλογές: «Μάθε που ψηφίζεις» – Αναλυτικά η διαδικασία και τα εκλογικά τμήματα
5 Οκτωβρίου, 2024
Νεκρός και ο διάδοχος του Νασράλα λένε αραβικά μέσα ενημέρωσης – Σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό
5 Οκτωβρίου, 2024
Ν.Παππάς: Απέναντι στο σχέδιο της διαπλοκής υπάρχει το σχέδιο απόφασης προς το Συνέδριο για προοδευτική εκλογική συνεργασία
5 Οκτωβρίου, 2024
Συναυλία για Τέμπη: Έγινε sold out – Εξαντλήθηκαν όλα τα εισιτήρια
5 Οκτωβρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Η Θ. Τζάκρη κατέθεσε την υποψηφιότητα και το πόθεν έσχες του Στ. Κασσελάκη – Διεκδικεί την προεδρία με 87 υπογραφές
5 Οκτωβρίου, 2024