Image by Alexandra_Koch from Pixabay

«Ήρθατε σε επαφή με κρούσμα»: Νέα εφαρμογή στο κινητό – Πώς θα λειτουργεί

Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να θέσει σε λειτουργία μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία θα ενημερώνει το χρήστη αν έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού τις τελευταίες 1 4 ημέρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η ελληνική κυβέρνηση ξεπερνώντας το σκόπελο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών μέσα στον Μάρτιο θα ενεργοποιήσει ένα ακόμα εργαλείο το λεγόμενο tracing app εφαρμογή ιχνηλάτπσης για να σπάσει την αλυσίδα διασποράς του ιού.

Με bluetooth

Η εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη τόσο σε κινητά iOS όσο και Android θα λειτουργεί με την τεχνολογία εγγύτητας του bluetooth.

Κατεβάζοντας οι πολίτες το app στη συσκευή τους θα ενεργοποιείται αυτόματα το bluetooth και σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα εντοπίζονται όλα τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του σε ακτίνα μικρότερη των δύο μέτρων και θα ξεκινά η διαδικασία ιχνηλάτησης.

Μέσω του app δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού και προειδοποίησης των επαφών ώστε να περιοριστεί η διασπορά ή ακόμα και να προληφθεί το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης.

Η ειδοποίηση που θα λαμβάνει δεν σημαινει απαραίτητα οτι η επαφή εχει μολυνθεί από τη νόσο Covid-19 αλλά είναι ένας απλός τρόπος για να γνωρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί στον κορονοϊό.

Μέσω της εφαρμογής οι αρμόδιες αρχές θα παρέχουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει η επαφή όπως για παράδειγμα να γίνει τεστ ή να τεθεί σε αυτοαπομόνωση.

Η ενημέρωση θα γίνεται με ένα γραπτό μήνυμα SMS στα κινητά. Σημειώνεται ωστόσο ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι πλήρως προστατευμένα καθώς κατά την ενημέρωση των επαφών δεν θα παρέχεται κανένα απολύτως στοιχείο για το κρούσμα.

Οι επαφές θα μαθαίνουν απλώς ότι έχουν εκτεθεί στον ιό. Δεν θα ξέρουν ούτε το όνομα του ατόμου που βρέθηκε θετικό ούτε ο χρόνος ούτε ο χώρος στον οποίο εκτέθηκαν Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών προστατεύονται πλήρως.

Ανάλογες εφαρμογές κυκλοφορούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία η Γερμανία η Ισπανία το Βέλγιο η Αυστρία η Ελβετία κ.ά με το βαθμό επιτυχίας να διαφέρει ανά περίπτωση ανάλογα με το ρυθμό με τον οποίο οι πολίτες τις χρησιμοποιούν. Σε πολλές περιπτώσεις δε υπάρχουν επιφυλάξεις για την ασφάλειά τους.

Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος»

-Ad-