Ήρθε η ώρα για αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ; Στην Κουμουνδούρου αφήνουν να εννοηθεί ότι πριν από την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθούν ορισμένες αλλαγές στο κόμμα, είτε σε επίπεδο εκπροσώπου Τύπου καθώς ο Αλέξης Χαρίτσης φέρεται να έχει ζητήσει να μετακινηθεί, είτε ακόμη και σε επίπεδο τομεαρχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Τις αποφάσεις θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ωστόσο καλείται να λύσει συγχρόνως έναν μεγάλο «γρίφο» που αφορά το πότε και το πώς θα διεξαχθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το οποίο ως γνωστόν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα μέσα του περασμένου Μαϊου και αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Πάντως, τις τελευταίες ημέρες ο Αλ. Τσίπρας έχει συναντήσεις με πολιτικά και κομματικά στελέχη στο γραφείο του στη Βουλή.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ομάδα των «προεδρικών» που αποτελούν και την πλειοψηφία στο κόμμα θα προτείνει στον πρόεδρο την ψηφιακή διεξαγωγή του συνεδρίου, την ώρα που κάποιοι από τους «53» εισηγούνται την διενέργεια ενός συνεδρίου μόλις 1.000 ατόμων. Την προοπτική αυτή απορρίπτει η πλειοψηφία . Σε εκκρεμότητα ωστόσο βρίσκεται και το ζήτημα της ανάδειξης Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, η οποία το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε συμφωνήσει να καθοριστεί περί τα τέλη Αυγούστου.
Ολοένα και περισσότερες πλευρές στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι τα χαρακτηριστικά του Συνεδρίου θα πρέπει να προσδιοριστούν προκειμένου να σταματήσει μία υφέρπουσα εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ και μία έκδηλη αμηχανία από την πλευρά των εκπροσώπων της Προοδευτικής Συμμαχίας που νιώθουν πως όσο καθυστερεί το Συνέδριο τόσο πιο πολύ «χαλαρώνει» η σχέση τους και η ενσωμάτωσή τους στο νέο ομογενοποιημένο πολιτικό φορέα. Ο Αύγουστος δεν ήταν όπως αποδείχτηκε ένας καλός μήνας για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αντί να πέσουν οι τόνοι τροφοδοτήθηκαν οι αντιπαραθέσεις από δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών. Για ορισμένους επικοινωνιακή ζημιά προκάλεσε στο κόμμα και το «παρών» στην πρόσφατη ψηφοφορία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο καθώς ερμηνεύτηκε ως «συμβιβασμός» έπειτα από την αρθρογραφία μελών της πρωτοβουλίας των «53» και στελεχών της λεγόμενης πασοκοσημιτικής έκφρασης που τάχθηκαν δημοσίως υπέρ της Συμφωνίας, την ώρα μάλιστα που ο πρόεδρος του κόμματος με άρθρο του κατέθετε τις ενστάσεις του για τις «μαύρες τρύπες» της. Κι αυτό μολονότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνιζαν πως το «παρών» επελέγη ώστε να μην ενισχυθεί η ρητορική του Ερντογάν για πολλά «όχι» στο ελληνικό κοινοβούλιο στην Συμφωνία με την Αίγυπτο.
Εσωτερική αναστάτωση είχε προκαλέσει επίσης και η κριτική που δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας από κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ με ερείσματα στους 53 για το περιεχόμενο του εορταστικού μηνύματος για την Παναγία, θέμα που κατά τις πληροφορίες προκάλεσε την ενόχληση και του ιδίου του προέδρου του κόμματος. Εκ παραλλήλου, πολλές συζητήσεις προκάλεσε και η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Εποχή» με την οποία έθετε θέμα δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα, σημεία της οποίας απαντήθηκαν σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του κόμματος από συνέντευξη που έδωσε λίγες ημέρες αργότερα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να κλείσει την «φωτιά» που άναψε στην εσωκομματική κουζίνα. Όλα αυτά καταγράφηκαν το ίδιο διάστημα που στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος προκάλεσε «παγωμάρα» η απροθυμία του τομεάρχη Οικονομικών να βάλει την υπογραφή του στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος επεδίωξε να ισορροπήσει τις εντυπώσεις με το πρόσφατο άρθρο του στην «Αυγή» με τον οποίο απάντησε προσωπικά αλλά σε ήπιους και προσεκτικούς τόνους στον Παύλο Πολάκη που είχε αντιδράσει με την συνέντευξη στην Εποχή κοινοποιώντας τις θέσεις του στο Face Book για όσα είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Το άρθρο του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τίτλο «ενωτικά και ριζοσπαστικά» κάνει μνεία στην πολύκροτη συνέντευξη στην «Εποχή» και τονίζει: «Κάποιοι σύντροφοι, πιστεύω καλοπροαίρετα, είδαν τη συνέντευξη με άλλο μάτι κι έκριναν σκόπιμο να απαντήσουν δημόσια». Ειδικά για τον Παύλο Πολάκη αναφέρει: «Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον σ. Παύλο Πολάκη. Συμφωνούμε σε πολλά». Ακολούθως σημειώνει ότι δεν συμφωνεί σε άλλα όπως πχ στην κριτική που δέχεται για τη μη διάθεση τμήματος του «μαξιλαριού» ασφαλείας σε χρόνο αποσυνδεδεμένο από τις εκλογές για την ενίσχυση των αδύναμων και της μεσαίας τάξης. «Το θέμα του μαξιλαριού το είχαμε συζητήσει πολύ πριν από τις εκλογές στο κυβερνητικό επίπεδο και είχαν εκφραστεί όλες οι απόψεις» με την επισήμανση πως ακόμη κι αν δίνονταν κάποια χρήματα από το μαξιλάρι δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα γιατί και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατηγορούνταν για προεκλογικές παροχές.
Σημειωτέον πως στο θέμα της μη αξιοποίησης του «μαξιλαριού» εστιάζεται μεγάλο μέρος της κριτικής που υφίσταται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τους «προεδρικούς» κι εξ αυτού του λόγου πριν από μερικές ημέρες τρία μέλη των « 53» είχαν αρθρογραφήσει υπέρ της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε από τον επικεφαλής τους σημειώνοντας ωστόσο ότι τα δημοσιονομικά της χώρας δεν επέτρεπαν να γίνουν τέτοια ανοίγματα για την στήριξη των πιο αδύναμων .