Ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ στις Κυκλάδες – «Πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα από τις δονήσεις» λένε οι Τούρκοι σεισμολόγοι

Νέος ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (05/02/2025) στις Κυκλάδες, ανοικτά της Αμοργού στο ρήγμα που δίνει τις σεισμικές δονήσεις τα τελευταία 24ωρα.

Ο σεισμός στις Κυκλάδες είχε εστιακό βάθος 19,4 χλμ και έγινε 16 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ να σημειωθεί πως έγινε αισθητός και στην Αττική.

Την ίδια ώρα οι τούρκοι σεισμολόγοι επιμένουν πως είναι πιθανό οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες να οδηγήσουν σε ηφαιστειακή δραστηριότητα. Συγκεκριμένα η Υπηρεσία για την Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών δημοσιοποίησε το απόγευμα «προκαταρκτική έκθεση αξιολόγησης σχετικά με τους πρόσφατους σεισμούς στο Αιγαίο Πέλαγος» ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι σεισμικές δονήσεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ηφαιστειακή δραστηριότητα».

Αυτή είναι η δεύτερη ανακοίνωση της AFAD για το θέμα της σεισμικής ακολουθίας στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας αυτήν τη φορά ότι «ηφαιστειακή ενεργοποίηση είναι πιθανή». «Σε περίπτωση που υπάρξει ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή, ενδέχεται να επηρεάσουν τη χώρα μας οι επιπτώσεις, όπως μεταφορά μικρών σωματιδίων ηφαιστειακής τέφρας […], πυροκλαστικές ροές που μπορεί να αναπτυχθούν λόγω του ύψους και της κατάρρευσης της ηφαιστειακής στήλης, καθώς και τσουνάμι που ενδέχεται να δημιουργηθεί μετά την έκρηξη ή τον σεισμό».

Η ανακοίνωση προσθέτει ωστόσο πως «στην ίδια περιοχή είχε παρατηρηθεί παρόμοια ένταση σεισμικής δραστηριότητας για 14 μήνες το 2011-2012, αλλά δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή δραστηριότητα». Και καταλήγει: «H δραστηριότητα που εκδηλώνεται στο Αιγαίο παρακολουθείται προσεκτικά από άποψη κινδύνων σεισμού, ηφαιστείου και τσουνάμι».

«Οι σεισμοί συνδέονται με τα ηφαίστεια»
Μιλώντας στο Live News o Αβραάμ Ζελιλίδης, καθηγητής γενικής θαλάσσιας γεωλογίας, εκτιμά ότι οι σεισμικές δονήσεις συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

«Για να έχουμε μία ηφαιστειακή δραστηριότητα θέλουμε μία τέτοια σεισμική ακολουθία που να επιταχύνεται σε έκταση, σε μεγέθη και σε συχνότητα. Θέλουμε,ωστόσο, και άλλα πράγματα. Να ανεβαίνει η θερμοκρασία στις θερμές πηγές, να είναι θολά», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι «όλα αυτά συνηγορούν ότι υπάρχει μία έξαρση, ανεβαίνει το τήγμα».

Ο ίδιος περιμένει να δει «πιθανή εκτόνωση των αερίων και υδρατμών που βρίσκονται εγκλωβισμένα μέσα στη λάβα έτσι ώστε να έχουμε μία ήσυχη εξέλιξη»εν’ω δεν αποκλείει η ενεργοποίηση του ρήγματος να συνδέεται με το Κολούμπο.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το Newsique.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ
11 Μαρτίου, 2025
Κουτσούμπας: Ό,τι κι αν κάνει η κυβέρνηση, η δίκαιη λαϊκή οργή δεν μπορεί να «νοθευτεί»
10 Μαρτίου, 2025
Κατρίνης: Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέρος του ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού
10 Μαρτίου, 2025
Ματ Ντέιμον για «Οδύσσεια»: «Τα γυρίσματα πάνε πολύ καλά»
10 Μαρτίου, 2025
Εθνική Ελλάδος: Με Καρέτσα οι κλήσεις του Γιοβάνοβιτς για τα playoffs του Nations League
10 Μαρτίου, 2025
Κρεμλίνο: «Κενές οι κατηγορίες της Δύσης περί ρωσικής δολιοφθοράς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ»
10 Μαρτίου, 2025
ΕΛ.ΑΣ: 265 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία την τελευταία εβδομάδα
10 Μαρτίου, 2025
Μακρόν: «Απροκάλυπτες ρωσικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας»
10 Μαρτίου, 2025
Κανάκης για Οικονόμου: «Δεν έχει ειπωθεί πιο απάνθρωπο σχόλιο απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία»
10 Μαρτίου, 2025
Στις 18 Μαρτίου η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα εξοπλιστικά
10 Μαρτίου, 2025