Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2.05 το μεσημέρι με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή 25 χλμ δυτικά βορειοδυτικά της Νισύρου.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί και την ευρύτερη περιοχή.
Η Νίσυρος είναι νησί του νότιου Αιγαίου και ένα από τα Δωδεκάνησα. Ανήκει στην ομάδα των αρχαίων Νοτίων Σποράδων, και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια.
Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού της Νισύρου είναι ορεινό, ηφαιστειογενές και πολύ εύφορο. Αποτελείται από ηφαιστειακά πετρώματα, με εξάρσεις όγκων που δημιουργήθηκαν από παλαιές δράσεις του ηφαιστείου. Τα διάφορα είδη πετρωμάτων (βασάλτες, ανδεσίτες, δακίτες, ρυόλιθοι κλπ.) έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή διαφόρων κτισμάτων όπως το Παλαιόκαστρο και Καμπαναριό του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου έξω από τα Νικιά.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στην αυτοποιημένη λύση του είχε αναφέρει ότι η δόνηση ήταν 5 Ρίχτερ, ωστόσο, μετά έγινε αναθεώρηση καθώς ο σεισμός ήταν ισχυρότερος.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, σε ένα πρώτο σχόλιό του στο Facebook, ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Νίσυρο και την Κω. «Ο σεισμός ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο και έχει το χαρακτηριστικό μεγάλο εστιακό βάθος της τάξης των 150 km. Αυτοί οι σεισμοί συνήθως δεν δημιουργούν μετασεισμικές ακολουθίες και παρακολουθούμε ενόργανα το φαινόμενο στο εικοσιτετράωρο επιχειρησιακό κέντροτου Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Ε.Α.Α με επιστημονικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη του» προσέθεσε ο κ. Χουλιάρας.
Σε παρόμοιο τόνο, ο σεισμολόγος Βασίλης Καρακώστας, μιλώντας στην ΕΡΤ3 υποστήριξε ότι «εξ όσων μαθαίνουμε ο σεισμός έγινε αισθητός. Το χαρακτηριστικό του σεισμού είναι ότι έγινε σε βάθος 150 χιλιομέτρων. Αυτό είναι καλό γιατί δεν αναμένεται από αυτόν τον σεισμό να έχουμε κάποια μετασεισμική δραστηριότητα. Μπορούμε να πούμε, επομένως, ότι δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας».