Ισπανικά media: Ο Κ. Αρβανίτης επέκρινε τον εφησυχασμό των Βρυξελλών για τη Μόρια

Στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος «επέκρινε τον εφησυχασμό των Βρυξελλών», αναφέρεται η μεγάλη ισπανόφωνη ιστοσελίδα europapress.es, σε δημοσίευμα σχετικά με το μεταναστευτικό και τη Μόρια.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύτηκε τη Δευτέρα να διερευνήσει την κατάσταση των μεταναστών στο ελληνικό νησί της Λέσβου, ένα χρόνο αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποσχεθεί να κλείσει τον καταυλισμό της Μόρια μετά την καταστροφή του από πυρκαγιά», τονίζει η ιστοσελίδα και προσθέτει: «Οι κοινοβουλευτικές ομάδες υποστήριξαν τη διερεύνηση του θέματος, κατόπιν αιτήματος Ισπανού πολίτη, ο οποίος έθεσε το κατά πόσον στο νησί της Λέσβου γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδιαίτερα αυτά των ασυνόδευτων ανηλίκων και των γυναικών».

Όπως τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, η Επιτροπή Αναφορών προώθησε το αίτημα να συζητηθεί στην Επιτροπή Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ζητήθηκε ενημέρωση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση στο νησί. Η πρωτοβουλία εξασφάλισε τη στήριξη όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη διάρκεια της συζήτησης, κοινοτικός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η κατάσταση έχει αμβλυνθεί τον τελευταίο χρόνο στη Λέσβο, καθώς συνολικά 440.000 άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί σε διάφορα κράτη-μέλη (εκ των οποίων 12.000 στην ηπειρωτική Ελλάδα). Ο ίδιος τόνισε ότι η διαδικασία αίτησης ασύλου έχει ξεμπλοκάρει τους τελευταίους μήνες, με μείωση των αιτήσεων κατά 50%, ισχυριζόμενος ότι στη Λέσβο πλέον «η κατάσταση είναι διαφορετική».

Στους εν λόγω ισχυρισμούς απάντησε, με σκληρά λόγια, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος επέκρινε τον εφησυχασμό των Βρυξελλών για την κρίση στη Λέσβο, ενώ ο Ιταλός σοσιαλιστής, Πιέτρο Μπαρτόλο, ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση στο ελληνικό νησί δεν έχει αλλάξει και επέκρινε με τη σειρά του την έλλειψη πολιτικής βούλησης για ανάληψη ευθύνης.