The Brazil neighborhood in the Rafah refugee is seen from a window of an Israeli military outpost along the Philadelphi corridor in the southern Gaza Strip, near the Egyptian border, Sunday Aug.15, 2004. The Palestinian uprising of the past four years has turned the Philadelphi corridor, an Israeli military patrol road on the border between Egypt and Gaza, into one of the deadliest spots of the Arab-Israeli conflict_ an almost daily free for all of rocket and sniper attacks and brutal Israeli reprisals. (AP Photo/Ariel Schalit)

Ισραήλ: Χωρίς συμφωνία δεν θα αποσυρθούν τα στρατεύματα από τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας – Γρίφος η επόμενη κίνηση Νετανιάχου

Το Ισραήλ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον διάδρομο Φιλαδέλφειας στην πρώτη φάση της συμφωνίας με τη Χαμάς, αλλά «αφήνει ανοιχτή την πόρτα για πλήρη απόσυρση σε μια δεύτερη φάση διαπραγμάτευσης» ανέφερε ο Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ.

«Στην πρώτη φάση, το Ισραήλ θα παραμείνει σε αυτή τη γραμμή έως ότου έχουμε μια πρακτική λύση επί του εδάφους που μπορεί να πείσει το λαό του Ισραήλ ότι αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου δεν θα ξανασυμβεί», λέει ο Ντέρμερ. «Ότι η Χαμάς δεν θα επανεξοπλιστεί».

Τη Δευτέρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για μόνιμη ισραηλινή παρουσία στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου. Ωστόσο, ο Ντέρμερ, στενός σύμβουλός του, είπε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν εναλλακτικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας.

«Η πρώτη φάση αυτής της συμφωνίας, αυτό που απαιτεί είναι να γίνουν διαπραγματεύσεις για τους όρους μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός», σημείωσε ο Ντέρμερ. «Και μόλις ολοκληρώσετε αυτές τις διαπραγματεύσεις, ενώ βρίσκεστε σε κατάπαυση του πυρός για την πρώτη φάση, προκειμένου να φτάσετε στη δεύτερη φάση και σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, τότε είναι που μπορείτε να συζητήσετε μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις ασφαλείας στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας».

Ο Ντέρμερ ρωτήθηκε επανειλημμένα σχετικά με ένα δημοσίευμα των Times of Israel που αποκάλυπτε ότι ο Νετανιάχου είχε στείλει τον επικεφαλής της Μοσάντ David Barnea στη Ντόχα για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani ότι οι IDF είναι έτοιμες να αποσυρθούν πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας στη δεύτερη φάση της συμφωνίας. Αυτό έγινε λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου του Νετανιάχου στην οποία ανέφερε ότι οι IDF θα παραμείνουν εκεί επ’ αόριστον.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για τις ρυθμίσεις σε δεύτερη φάση, διότι δεν έχουμε καν διαπραγματευτεί για το ποιος θα είναι εκεί. Πόσο καιρό θα διαρκέσει».

Παράλληλα, ο Ντέρμερ τόνισε ότι «μέχρι να έχουμε μια πραγματική πρακτική λύση επί του εδάφους για τον διάδρομο Φιλαδέλφειας, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν μπορούν να φύγουν».

Υπογράμμισε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση μετά τη δολοφονία έξι ομήρων από τη Χαμάς την περασμένη εβδομάδα.