Israel's Defense Minister Yoav Gallant, wearing a protective vest, speaks with Israeli soldiers in a staging area near the border with the Gaza Strip in southern Israel, Thursday, Oct. 19, 2023. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Ισραήλ – Επί ποδός για χερσαίες επιχειρήσεις: Πότε και πώς θα ξεκινήσουν

Ενώ το Ισραήλ σε όλους τους τόνους περνάει το μήνυμα ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα είναι αναπόφευκτες, το ερώτημα που τίθεται είναι πότε τελικά θα πραγματοποιηθούν, με ποιο τρόπο και σε τι εύρος.

Ισραηλινοί πολιτικοί από όλα τα κόμματα φαίνεται να έχουν βάλει στην άκρη τις διαφορές τους και συμφωνούν σχεδόν ομόφωνα ότι χρειάζεται μια αποφασιστική λύση σε αυτό που αποκαλούν «το πρόβλημα ασφαλείας της Χαμάς». Και από την πλευρά της κοινής γνώμης μοιάζει ότι υπάρχει απαίτηση για εκδίκηση απέναντι στη Χαμάς μετά την ανατριχιαστική και αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όμως μέχρι τώρα τα αντίποινα έχουν κοστίσει υπέρογκα σε ανθρώπινες ζωές Παλαιστινίων αμάχων. Σε αυτό το πλαίσιο, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι έχουν το πράσινο φως για την έναρξη των επιχειρήσεων στο έδαφος και απομένει να ολοκληρωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα για να ξεκινήσουν.

Επιχειρησιακή ετοιμότητα

Για την έναρξη των επιχειρήσεων, ένα στράτευμα πρέπει να διαθέτει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, να είναι επαρκώς εξοπλισμένο και να έχει διασφαλίσει τις γραμμές ανεφοδιασμού. Όλη αυτή η διαδικασία ασφαλώς παίρνει χρόνο.

Ο ισραηλινός στρατός όλες αυτές τις ημέρες προσπαθεί να συγκεντρώσει σε επαρκείς ποσότητες κρίσιμα εφόδια ώστε να έχει τη δυνατότητα συντήρησης μιας εκστρατείας στη Γάζα για εβδομάδες ή μήνες. Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα κατασκευάζει το μεγαλύτερο μέρος των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα αποθέματα που θα ήταν επιθυμητά για μεσο-μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι στρατηγοί είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα ότι σχεδόν ποτέ δεν πληρούνται οι ιδανικές συνθήκες για την εξέλιξη μιας επιχείρησης, οπότε είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να προσδιορίσουν ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για τη χερσαία επίθεση και να την ξεκινήσουν, αν δεν υπάρξει άνωθεν πολιτική παρέμβαση.

Για να έχουν οι Ισραηλινοί το συγκριτικό πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που θα ακολουθήσουν την επέμβαση στη Γάζα, το πιο πιθανό είναι ότι οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή τη νύχτα και θα είναι μαζικές και συντονισμένες από αέρος, θαλάσσης και στεριάς, χτυπώντας πολλούς στόχους ταυτόχρονα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ηράκλειο: Στο χειρουργείο το ένα από τα δύο θύματα των πυροβολισμών έξω από νυχτερινό κέντρο
23 Φεβρουαρίου, 2025
Πάπας Φραγκίσκος: Σενάριο σήψης «βλέπουν» οι επιστήμονες για την επιδείνωση της υγείας του – Έκανε μετάγγιση λόγω σοβαρής αναιμίας
23 Φεβρουαρίου, 2025
Κόνι Μεταξά για το διαζύγιο με τον Μάριο Καπότση: «Σώθηκε» γιατί έφυγε από δίπλα μου; – Μεγάλη κουβέντα το ποιος φεύγει
23 Φεβρουαρίου, 2025
Νότια προάστια: Επιχειρηματίας κατήγγειλε διάρρηξη στο σπίτι του – Άγνωστοι έκλεψαν κοσμήματα αξίας 1 εκατ. ευρώ
23 Φεβρουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 58χρονος που τραυμάτισε με όχημα και εξύβρισε αστυνομικό
23 Φεβρουαρίου, 2025
Tραμπ για Ουκρανία: «Ζητάμε σπάνιες γαίες και πετρέλαιο, οτιδήποτε μπορούμε να πάρουμε»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Ηλεία: Εξωφρενικό τροχαίο με ένα 4χρονο στο νοσοκομείο – Ο πατέρας του οδηγούσε μεθυσμένος
23 Φεβρουαρίου, 2025
Πάπας Φραγκίσκος: Του χορηγήθηκε ξανά οξυγόνο – Το «ευχαριστώ» σε γιατρούς και πιστούς στο μήνυμά του
23 Φεβρουαρίου, 2025
Φάμελλος από Ιωάννινα: Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει, γιατί δεν εξασφαλίζει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια που απαιτούν οι πολίτες
23 Φεβρουαρίου, 2025
Εισαγγελική έρευνα για αναρτήσεις που προτρέπουν σε βιαιοπραγίες την ημέρα των συγκεντρώσεων για τα Τέμπη
23 Φεβρουαρίου, 2025