FILE - In this Wednesday, March 27, 2019 file photo, retired Israeli general Benny Gantz, one of the leaders of the Blue and White party, prepares to deliver a speech during election campaigning for elections to be held April 9, in Ramat Gan, Israel. Down in the polls, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu’s Likud Party has released a new campaign trying to paint Gantz, his main rival, as mentally unstable. The video ads are the latest move in a campaign that has been heavy on personal insults and short on substance. (AP Photo/Oded Balilty, File)

Ισραήλ: Επιτροπή διερεύνησης της επίθεσης της Χαμάς ανακοίνωσε ο Μπένι Γκανζ – «Πρόλογος αποχώρησης» από την κυβέρνηση Νετανιάχου

Στην Ιερουσαλήμ, ο υπουργός Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου Μπένι Γκαντζ ζήτησε επισήμως τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση των γεγονότων που συνέβησαν γύρω από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία ήταν επιτυχής, παρόλο που τα σύνορα με τη Γάζα ήταν σε μεγάλο βαθμό προστατευμένα και υπό παρακολούθηση.

Ο υπουργός- μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, τήρησε την υπόσχεσή του που έδωσε πριν από λίγες ημέρες και χθες το πρωί υπέβαλε στη Γραμματεία της Κυβέρνησης την πρόταση για τη σύσταση κρατικής επιτροπής για τη διερεύνηση των γεγονότων που προηγήθηκαν και στη συνέχεια ακολούθησαν τον πόλεμο από τη Λωρίδα της Γάζας. που πυροδοτήθηκε από την απροειδοποίητη και απρόκλητη επίθεση της οργάνωσης Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι. Σύμφωνα με την πρόταση, η επιτροπή θα αποτελείται από πέντε εκπροσώπους και θα αναλύει τα αναφερόμενα γεγονότα τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

H επιτροπή θα χρηματοδοτηθεί με 15 εκατομμυρία σέκελ. Πολιτικές πηγές από την Ιερουσαλήμ εκτιμούν ότι η πρόταση του υπουργού Γκανζ είναι ο πρόλογος της αποχώρησης όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, μέσω του τελεσίγραφου που είχε απευθύνει στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, με προθεσμία για τις 8 Ιουνίου.