Fire and smoke rise following an Israeli airstrike in Gaza City, on Oct. 8, 2023, the day after Hamas militants from Gaza carried out a cross-border massacre in Israel. (AP Photo/Fatima Shbair)

Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα: Επλήγησαν πάνω από 200 στόχοι, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος πέντε ομήρων

Μια εβδομαδιαία εκεχειρία που έφερε την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων που κρατούσε η Χαμάς με δεκάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ έδωσε τη θέση της, το πρωί της Παρασκευής, στην επανάληψη των μαχών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Καθώς οι διαμεσολαβητές βρίσκονται μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτύχουν άλλη μια ανταλλαγή, πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα δήλωσε στο BBC ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατέρρευσαν.

Την ίδια ώρα πάντως, ο κρατικός φορέας ενημέρωσης της Αιγύπτου αναφέρει ότι το Κάιρο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψει η εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι μάχες μαίνονται από το πρωί, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει βορρά και νότο στο θύλακα. Στη Χαν Γιούνις σημειώθηκαν εκρήξεις ακόμη και κοντά σε καταυλισμούς όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων από τη βόρεια Γάζα. Το ίδιο και στη Ράφα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Γάζας δήλωσαν ότι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν 184 άτομα και τραυμάτισαν τουλάχιστον 589. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε «περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής. Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι έπληξε περιοχές «παγιδευμένες από εκρηκτικά, σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς, βάσεις εκτόξευσης (πυραύλων) και κέντρα διοίκησης επιχειρήσεων» της Χαμάς.

Η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες με σειρήνες να ακούγονται σε ισραηλινά εδάφη κοντά στα σύνορα. Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ ανέφεραν με ανάρτηση τους στο Telegram ότι εκτόξευσαν ομοβροντία ρουκετών με στόχο το Τελ Αβίβ.

Επίσης, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη συνοριακή πόλη Χούλα στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al-Manar. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και το Ισραήλ αντάλλαξαν πυρά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Χαμάς και Ισραήλ πάντως αλληλοκατηγορούνται. Η Χαμάς θεωρεί συνυπεύθυνες τις ΗΠΑ και ισχυρίζεται ότι αποδέχτηκε τρεις διαφορετικές προτάσεις που απέρριψε το Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί την παλαιστινιακή οργάνωση πως παραβίασε τους όρους της συμφωνίας.

“Έχοντας αποτύχει να δώσει λίστα με περισσότερους ομήρους, ο τρομοκρατικός στρατός της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, παραβίασε τους κανόνες. Η Χαμάς τώρα θα αντιμετωπίσει το πιο σκληρό σφυροκόπημα” τόνισε ο εκπρόσωπος των IDF, Έιλον Λεβύ. “Υπεύθυνες για την αποτυχία είναι δύο πλευρές, οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί. Ήταν ξεκάθαρο χθες ότι το Ισραήλ ήθελε να επιστρέψει στις μάχες” σχολίασε από πλευράς του ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν.

Ο στρατός δημοσιεύει χάρτη στον οποίο έχει χωρίσει περιοχές της Γάζας με νούμερα, έτσι ώστε όπως λέει να ενημερώνει πού θα χτυπήσει για να φεύγει ο κόσμος. Την ίδια ώρα μοιράζει φυλλάδια στους αμάχους για να φύγουν από περιοχές στα νοτιοανατολικά του θύλακα και να μεταφερθούν προς τη θάλασσα στα δυτικά.

Λίγο πριν τη λήξη της κατάπαυσης άλλοι οκτώ όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς. Στις μαρτυρίες τους αναφέρουν ότι οι ένοπλοι έβαζαν τα παιδιά σε μοτοσικλέτες και έκαιγαν τα πόδια τους στις εξατμίσεις για να μπορούν να τα αναγνωρίσουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα νάρκωναν. Για βασανιστήρια, ψυχολογικά και σωματικά, από την πλευρά των ισραηλινών κάνουν λόγο και οι Παλαιστίνιοι που αποφυλακίστηκαν.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Εξαφανίστηκε 17χρονη από την Καλλιθέα – Μεγάλη κινητοποίηση για τον εντοπισμό της
18 Οκτωβρίου, 2024
Κορωπί: «Το κράνος του έγινε κομμάτια», λέει μάρτυρας για τον 17χρονο που σκοτώθηκε σε τροχαίο με τη μηχανή του
18 Οκτωβρίου, 2024
Δουκίσσης Πλακεντίας: Ο διάλογος σταθμάρχη και μηχανοδηγού πριν ο προαστιακός μπει στη γραμμή του μετρό
18 Οκτωβρίου, 2024
Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός 91-89: Ο συγκλονιστικός Σέιν Λάρκιν τον «λύγισε» μέσα στην Πόλη
18 Οκτωβρίου, 2024
«Παιδεραστή, θα ‘σαι πάντα κυνηγημένος» – Προπηλάκισαν ιερέα που καταδικάστηκε για αποπλάνηση ανηλίκου στην Κέρκυρα
18 Οκτωβρίου, 2024
Έως 1.200 ευρώ φέτος το επίδομα θέρμανσης – Το bonus για όσους επιλέξουν ρεύμα αντί για πετρέλαιο
18 Οκτωβρίου, 2024
«Προσπάθησα να αποφύγω όχημα που μπήκε αντίθετα» – Σοκαρισμένοι μαθητές και καθηγητές από την ανατροπή λεωφορείου στα Καλάβρυτα
18 Οκτωβρίου, 2024
Κυψέλη: Εντοπίστηκε εργαστήριο καλλιέργειας κάνναβης σε σπίτι – Συνελήφθησαν 2 άτομα
18 Οκτωβρίου, 2024
Εκβιασμός «μέχρι θανάτου» 12χρονης και του πατέρα της στο διαδίκτυο: Στο εδώλιο 16χρονος Βρετανός
18 Οκτωβρίου, 2024
Δικυκλιστής βρήκε τραγικό θάνατο στο Ρέθυμνο – Συγκρούστηκε με βαρύ όχημα
18 Οκτωβρίου, 2024