President Joe Biden meets with President of Cyprus Nikos Christodoulides, left, in the Oval Office of the White House in Washington, Wednesday, Oct. 30, 2024. (AP Photo/Ben Curtis)

Ιστορική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ με υπογραφή τριών αμυντικών προγραμμάτων – Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο συνεργασίας

Προεδρική Απόφαση με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσεται σε τρία σημαντικότατα αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ– τα οποία θεωρούνται καίριας σημασίας για τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας, για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και συνολικότερα των σχέσεων ασφαλείας, και για τον εκσυγχρονισμό της άμυνας της Κύπρου– υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Με την στρατηγική αυτή απόφαση του Λευκού Οίκου η Κύπρος εντάσσεται επισήμως στο πρόγραμμα Διεθνών Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού, στο πρόγραμμα παροχής Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού και στα προγράμματα που προσφέρουν εκπαίδευση και εξοπλισμό στις δυνάμεις ασφαλείας ξένων χωρών.

Το πρόγραμμα Διεθνών Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού (FMS) είναι το πρόγραμμα βάσει του οποίου η αμερικανική κυβέρνηση δύναται να μεταφέρει αμυντικό εξοπλισμό, υπηρεσίες και εκπαίδευση σε ξένες χώρες.

Το πρόγραμμα Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA) δίνει την δυνατότητα σε ξένες χώρες να λαμβάνουν αμυντικό υλικό τωνΈνοπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ το οποίο κρίνεται πλεονάζον από το Πεντάγωνο. Συνήθως, αυτό το υλικό προσφέρεται σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους εταίρους τους να εκσυγρονίσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Τα προγράμματα του Τίτλου 10 παρέχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ανάπτυξη νέων ικανοτήτων των δυνάμεων ασφαλείας ξένων χωρών.

Πρόκειται για εξέλιξη ιστορικής σημασίας για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως ανέφεραν πηγές στην Ουάσιγκτον το νέο διευρυμένο πλαίσιο συνεργασίας που δημιουργείται, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση και ενός νέου περιβάλλοντος ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, με την Κύπρο να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Η Προεδρική Απόφαση η οποία υπεγράφη από τον Τζο Μπιαντεν έχει ισχύ νόμου των ΗΠΑ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Θεοδωρικάκος από Ηλεία:Με τον αναπτυξιακό νόμο στοχεύουμε στην μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων
9 Φεβρουαρίου, 2025
Παύλος Πολάκης: Ξεκοκκαλίζουν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης
9 Φεβρουαρίου, 2025
Πάνος Τουλιάτος: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του
9 Φεβρουαρίου, 2025
Συντάξεις: Έξτρα έως 1.186 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Έξτρα έως 1.186 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
9 Φεβρουαρίου, 2025
Υπόθεση Λεύκοβιτς: Καταδικάστηκε σε 18 χρόνια για τον βιασμό της κόρης του και δεν μπήκε ούτε μια μέρα φυλακή
9 Φεβρουαρίου, 2025
Κώστας Τσιάρας: Κυβέρνηση και αγρότες είμαστε «στην ίδια όχθη του ποταμού»
9 Φεβρουαρίου, 2025
ΗΠΑ: Ο Τραμπ «κόβει» την πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα σε Μπλίνκεν και Σάλιβαν
9 Φεβρουαρίου, 2025
Μαρτυρία που σοκάρει για τον δολοφόνο στη Λάρισα – «Μισούσε τους Ρομά, όπου τους έβρισκε τους σακάτευε στο ξύλο»
9 Φεβρουαρίου, 2025
Διπλό φονικό στη Λάρισα: Καλάσνικοφ, χειροβομβίδα και δεκάδες σφαίρες μέσα στο ξυλουργείο του 60χρονου
9 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στην Σαντορίνη: «Οι εβδομάδες που έρχονται θα είναι δύσκολες»
9 Φεβρουαρίου, 2025