Ιστορικό ρεκόρ προσέλευσης στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία

Σε εξέλιξη η γαλλικές εκλογές ενώ σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η γαλλική αστυνομία με 30.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός εκ των οποίων οι 5.000 στο Παρίσι όπου υπάρχουν φόβοι πως μετά την δημοσιοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων ενδέχεται να υπάρξουν βανδαλισμοί.

Στο 59,71% βρισκόταν στις 17.00 τοπική ώρα η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία,
ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, υψηλότερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο, όταν η συμμετοχή στις 17.00 ανήλθε σε 59,39%.

Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές έπειτα από εκείνες του 1981, οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την ανάρρηση της Αριστεράς στην εξουσία.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του δευτέρου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία αναμένεται να φθάσει τουλάχιστον το 67%, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, οπότε θα δημοσιοποιηθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις ως προς την κατανομή των εδρών.

Στις εκλογές του 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38,11%.

Σημειώνεται ότι σήμερα γίνονται εκλογές στις 501 από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας. Από τον πρώτο γύρο έχουν ήδη εκλέγει 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων.

Από αυτούς 39 ήταν υποψήφιοι με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, 32 με το νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς, 2 με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και 5 θεωρούνται ανεξάρτητοι δεξιοί. Επίσης σε μία περιφέρεια ο δεύτερος υποψήφιος αποσύρθηκε και έτσι η εκλογή του πρώτου θεωρείται δεδομένη.

Κανένα κόμμα δεν φαίνεται να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών

Στον σημερινό δεύτερο γύρο σε 409 εκλογικές περιφέρειες θα αναμετρηθούν δύο υποψήφιοι, σε 89 περιφέρειες τρεις υποψήφιοι και σε 2 περιφέρειες τέσσερις υποψήφιοι. Εκλέγεται ο πρώτος.

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, το στρατόπεδο Μακρόν δεν έχει ακόμη ξεκάθαρη γραμμή απέναντι στη στάση που θα ακολουθήσει σε μια επικράτηση του κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης υπό τον Ζορντάν Μαρντελά.

Το κόμμα του 28χρονου πολιτικού κέρδισε 33,4% την προηγούμενη Κυριακή κάτι που οδήγησε τα διεθνή ΜΜΕ να αναρωτηθούν ποιος πραγματικά είναι ο νεαρός που διεκδικεί την πρωθυπουργία της Γαλλλίας και ποιες είναι οι θέσεις του «πουλέν της Λεπέν».

Το κεντρώο κόμμα του Μακρόν κατέλαβε την τρίτη θέση με 20,7%.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σε πολλές περιοχές, αριστεροί ή κεντρώοι ψηφοφόροι έχουν αποσυρθεί ώστε να αποδυναμωθεί η ακροδεξιά.

Τα πέντε σενάρια μετά το αποτέλεσμα των εκλογών σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ

Τα πέντε επικρατέστερα σενάρια μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία είναι τα εξής σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ:

Πρώτον, η Εθνική Συσπείρωση να έχει απόλυτη πλειοψηφία και σε αυτήν την περίπτωση, ο Εμανουέν Μακρόν θα αναθέσει στον Μπαρντελά την πρωθυπουργία. Ο τελευταίος, με τη σειρά του, θα την αποδεχτεί και αυτόματα θα ξεκινήσει μία παρατεταμένη περίοδος συγκατοίκησης με τις δυνάμεις του κυβερνητικού τόξου να βρίσκονται σε τροχιά προστριβών.

Το δεύτερο σενάριο θέλει το κόμμα του Μπαρντελά να κερδίζει τις περισσότερες έδρες, αλλά όχι τόσες ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Μακρόν θα ζητήσει από τον Μπαρντελά να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά εκείνος πιθανόν να αρνηθεί γνωρίζοντας ότι θα ανατραπεί στην πρώτη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες για τον σχηματισμό ενός νέου συνασπισμού που θα προϋποθέτει την επίτευξη συναίνεσης από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων μέχρι την κεντροαριστερά.

Οι συνομιλίες γαι την επίτευξη κυβέρνησης συνασπιμού πιθανόν να διαρκέσουν εβδομάδες και να μην έχουν ολκληρωθεί μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το τρίτο σενάριο εμφανίζει το αριστερό NPF να πετυχαίνει μια νίκη-έκπληξη και το τέταρτο τον Μακρόν να διορίζει κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Το πέμπτο ενδεχομένως να αφορά σε μία μεγάλη νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης που θα οδηγήσει σε παραίτηση τον Μακρόν.

Αν ο μέγιστος αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος (που όπως πιθανολογείται θα είναι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός), είναι μικρότερος από 289 αυτό θα σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.

Με ενδιαφέρον θα αναμείνουν εξάλλου οι πολιτικοί αναλυτές, κυρίως στην περίπτωση που δεν υπάρχει ακροδεξιά αυτοδυναμία,και την ανά συνιστώσα κατανομή των εδρών στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς, όπου κατά πάσα πιθανότητα τους περισσότερους βουλευτές θα εκλέξει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν και στη συνέχεια οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές.

Η κατάσταση πάντως αναμένεται ότι σταδιακά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αργά το βράδυ. Αν ωστόσο η κατάσταση είναι οριακή, δηλαδή παίζεται η αυτοδυναμία σε μια χούφτα έδρες, τότε ενδέχεται να μην έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.