Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ., πραγματοποιήθηκε μια επιμνημόσυνη τελετή στο Μνημείο για τα Θύματα του ναυαγίου του ατμόπλοιου «Όρια», στο 60ο χμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ιταλική Πρεσβεία: “Το «Όρια», που είχε ξεκινήσει από την Ρόδο με προορισμό τον Πειραιά, βυθίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1944 στις ακτές της Αττικής, πλησίον της νησίδας Πάτροκλος, λίγο προτού προσεγγίσει τον τελικό του προορισμό.
Στο ατμόπλοιο επέβαιναν περισσότεροι από 4.000 Ιταλοί στρατιώτες αιχμάλωτοι, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα τιμής και πίστης στην Πατρίδα τους αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τα ναζιστικά στρατεύματα και να ενταχθούν στο καθεστώς της λεγόμενης «Δημοκρατίας του Σαλό», και ως εκ τούτου προορίζονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Πλήρωσαν, επομένως, διπλά –θυσιάζοντας τη ζωή τους– το τίμημα αυτής της ευγενούς επιλογής: στοιβαγμένοι στο αμπάρι, κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που έπληξε το πλοίο, χάθηκαν στο τραγικό ναυάγιο, το χειρότερο της νεώτερης και σύγχρονης ιστορίας της Μεσογείου, του οποίου σήμερα τιμούμε την εβδομηκοστή όγδοη επέτειο”.
Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε με τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων κατά του κορονοϊού, συμμετείχε η Πρέσβυς της Ιταλίας στην Αθήνα, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ιταλίας, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, ένας εκπρόσωπος του Δήμου Λαυρεωτικής και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας ”Χρυσή Τομή”. Μετά την δέηση του Αρχιεπισκόπου των Καθολικών Αθήνας, έγινε κατάθεση δάφνινων στεφάνων.
Ο κ. Αριστοτέλης Ζερβούδης –η έρευνα και οι πράξεις του οποίου έφεραν στο φως τα γεγονότα του «’Ορια» που για καιρό ήταν άγνωστα στην Ιταλία- διάβασε ένα μήνυμα εξ ονόματος του Δικτύου Συγγενών Θυμάτων του «Όρια».
Αναλυτικά το μήνυμα του κ. Ζερβουδή:
“Στη μνήμη αυτών και όλων των Ιταλών Στρατιωτών που χάθηκαν στη θάλασσα αλλά και προς τους οικείους τους, ανανεώνουμε και φέτος την συμπαράσταση της Πρεσβείας και όλων των Ιταλικών Αρχών. Εκφράζουμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ – πάντοτε σεβόμενοι τον προσωπικό τους πόνο– θέλοντας να επιβεβαιώσουμε τη συναίσθηση της σημασίας της Μνήμης, ως στιγμής μεγάλου πόνου αλλά ταυτόχρονα και βαθειάς έμπνευσης, την οποία οφείλουμε να αναζωογονούμε καθημερινά μέσα από σκέψεις, συναισθήματα και απτές πράξεις.
Το να θυμόμαστε τα γεγονότα του Όρια σημαίνει επίσης να τιμούμε μια στιγμή που μοιραζόμαστε από κοινού, της οποίας βαθειά συναίσθηση έχουν και οι Ελληνικές τοπικές Αρχές, που επιβεβαίωσαν – όπως κάθε χρόνο- την συνειδητή συμμετοχή τους σε αυτήν την εκδήλωση. Μια καθιερωμένη τελετή που επιθυμεί να αναβιώνει στη μνήμη όλων μας την τραγωδία που έπληξε τους Ιταλούς Στρατιώτες και να μας παροτρύνει να στρέψουμε το βλέμμα μας, με καθαρή ματιά, στην φρίκη του πολέμου αλλά ταυτόχρονα και στο μέλλον, μέσα από τους δεσμούς φιλίας που συνδέουν άρρηκτα την Ελλάδα και την Ιταλία”.