ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: AFP/GETTY IMAGES

Johnson & Johnson: Θρίλερ με τις θρομβώσεις – Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Στο μέτωπο των εμβολίων, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων πρότεινε την άμεση αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson για το σύνολο του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς εκφράζεται ανησυχία ότι το εμβόλιο ενδέχεται να συνδέεται με 6 περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες 18 – 48 ετών.

Οι Πολιτείες ξεκίνησαν η μία μετά την άλλη να διακόπτουν τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα, μετά την εισήγηση, η οποία δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Από πλευράς της η εταιρία εμφανίζεται καθησυχαστική όπως και ο Λευκός Οίκος, με αξιωματούχους να λένε ότι δε θα επηρεαστεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Νέες ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένονται σήμερα.

Τα πάνω κάτω στο πρόγραμμα εμβολιασμού της Ευρώπης φέρνει η απόφαση της Johnson & Johnson να καθυστερήσει τη διάθεση του εμβολίου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι 27 υπολογίζουν στο σκεύασμα που είναι μιας δόσης για να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς, όμως οι αρμόδιες αμερικανικές Αρχές έβαλαν σήμερα φρένο στο εμβόλιο της Johnson & Johnson και εισηγήθηκαν την προσωρινή διακοπή της χρήσης του, μετά από 6 περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες, το ένα θανατηφόρο.

Τα περιστατικά σημειώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 18 – 48 ετών, δηλαδή μια κατηγορία που έχουν αποκλείσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα εμβολιασμού με το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Σήμερα, η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου.

Οι ελληνικές Αρχές είναι ενημερωμένες για τα περιστατικά θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων μετά τον εμβόλιο της J&J, καθώς για το θέμα είχε προβεί ήδη από την περασμένη Παρασκευή σε ανακοινώσεις η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν τίθεται θέμα αναστολής των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα στη χώρα μας, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν στις 19 Απριλίου. Το θέμα δεν υπάρχει στην ατζέντα, δήλωσε στο MEGA μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι τα δεδομένα δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες, οι πρώτες 33.600 δόσεις από το εμβόλιο της J&J θα περάσουν τα ελληνικά σύνορα αύριο. Μία δεύτερη παρτίδα αναμένεται την Μεγάλη Πέμπτη, συνολικά 70.800 δόσεις μέχρι τέλος Απριλίου. Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει άλλες 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό καταρτίστηκε πριν από τις δραματικές εξελίξεις με τα περιστατικά θρομβώσεων και τις μειωμένες παραδόσεις από την J&J.

Η μεγάλη αγωνία των ελληνικών Αρχών αυτήν την στιγμή, είναι μην τυχόν τα περιστατικά θρόμβωσης πυροδοτήσουν κύμα δυσπιστίας για το εν λόγω εμβόλιο, καθώς οι ποσότητες είναι υψηλές για το εμβόλιο της J&J, το οποίο είναι μονοδοσικό, συντηρείται ευκολότερα και ίσως θα μπορούσαμε να το κάνουμε και στα φαρμακεία.