Johnson&Johnson: Πότε θα γίνει η αναμνηστική δόση του εμβολίου

Τι είπε για την αναμνηστική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου – Ποιοι παράγοντες εξετάζονται

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson βρίσκεται σε αναμονή για την αξιολόγηση από διενθείς επιστημονικούς φορείς. Τα παραπάνω έκανε γνωστά στην ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου.

«Η θετική γνωμοδότηση συστήνει δεύτερη δόση με την πάροδο δύο μηνών στους άνω των 18 ετών. Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 90%», ανέφερε η κα, Θεοδωρίδου.

Επίσης αναφέρθηκε και στα εμβόλια mRNA, που αναπτύχθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά έχοντας συμβάλλει καθοριστικά μέχρι τώρα στον έλεγχο της πανδημίας, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Προσέθεσε ότι η ανοσία που προσφέρουν είναι ποιοτικά καλύτερη από την φυσική νόσηση. Άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,34 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης απ΄ ότι οι εμβολιασμένοι, επισήμανε.

Τέλος, σημείωσε ότι σε μελέτη παιδιών και εφήβων διαπιστώθηκε ότι ο ιός βρίσκεται σε εκκρίσεις και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το βάρος της νόσησης. Αυτό υπογραμμίζει, είπε η κ. Θεοδωρίδου, ότι τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν “ρεζερβουάρ” για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων.