Κ. Αγόρης: «Το ψέμα… νερό δεν γίνεται για Σοφάδες, Παλαμά, Καρδίτσα»

Ιούλιος 2022. Στο πλαίσιο της άνευ αντικειμένου φιέστας του κυβερνητικού κλιμακίου στον νομό Καρδίτσας, το οποίο αποτελείται από υπουργούς, γενικούς γραμματείς και βουλευτές, ο Κώστας Αγοραστός βρίσκει ευκαιρία να ξαναπαρουσιάσει το υπό κατασκευή έργο της «Ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του νομού από τη λίμνη Σμοκόβου».

Το, πράγματι, σημαντικό έργο, μέσω του οποίου θα πιουν καθαρό νερό σχεδόν 50 χιλιάδες κάτοικοι σε 40 τοπικές κοινότητες των δήμων Σοφάδων, Παλαμά και Καρδίτσας, αποτελεί βιτρίνα για τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Βιτρίνα στις διαφημιστικές καταχωρήσεις. Γιατί στην πράξη, λόγω της πενταετούς (!) καθυστέρησης που καταγράφει, τινάζει στον αέρα το αφήγημά του περί «σπουδαίων παρεμβάσεων που αλλάζουν την καθημερινότητά μας».

Παρά τις συνεχείς παρατάσεις στην παράδοση και λειτουργία του έργου, τις οποίες πάντως η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καρδίτσας δεν αποδίδει αποκλειστικά και μόνο στον ανάδοχο (σ.σ: πλέον, εκκρεμότητες υπάρχουν στα δίκτυα διανομής νερού και στις υποχρεώσεις υπηρεσιών και τρίτων εταιρειών – η κατασκευή του διυλιστηρίου έχει ολοκληρωθεί), ο Κώστας Αγοραστός δεν απολογείται. Παρουσία… ενθουσιασμένων υπουργών τονίζει, εκείνη την ημέρα, ότι «ένα μεγάλο ανθρώπινο έργο ολοκληρώνεται και σύντομα θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία».

Σήμερα, έξι μήνες μετά, η κατασκευή δεν έχει ολοκληρωθεί. Και το «σύντομα» της δοκιμαστικής λειτουργίας αγνοείται.

Για μια ακόμα φορά οι υποσχέσεις Αγοραστού μένουν χωρίς αντίκρισμα. Αν κάποιος γυρίσει πίσω στον χρόνο και στα δημοσιεύματα, έστω της τελευταίας διετίας (σ.σ.: για παράδειγμα, στον Μάιο του 2021 όταν ο ίδιος έλεγε ότι «είμαστε πολύ κοντά στη λειτουργία ενός μεγάλου έργου ζωής»), θα διαπιστώσει τον διαρκή εμπαιγμό.

Θα δει ότι η περιφέρεια Θεσσαλίας επικαλείται δικαιολογίες και ευθύνες τρίτων, αλλά ουδέποτε παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα των δικών της ενεργειών και τις ευθύνες που της αναλογούν, όπως στο ζήτημα της ηλεκτροδότησης του έργου, στο μεγάλο αγκάθι των τελευταίων ετών δηλαδή.

Τον Ιούλιο του 2022, στην κυβερνητική φιέστα, ο περιφερειάρχης έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης και των ευθυνών του. Αλλά, την ώρα που 50 χιλιάδες συμπολίτες μας περιμένουν να πιουν, επιτέλους, καθαρό νερό, ο ίδιος:

Συνεχίζει να τους εμπαίζει με ένα αόριστο «σύντομα», ενώ έχει ήδη στα χέρια του το αίτημα για 15η παράταση, που μεταφέρει τη λειτουργία του έργου για μετά τα μισά του 2023.

Αποκρύπτει από τη δημόσια συζήτηση ότι, με βάση τα γνωστά προσκόμματα, αναμένεται και 16η παράταση, που τελικώς δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Πλέον, η προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών κατασκευής μεταφέρθηκε για τις 31 Μαρτίου 2023 και της δοκιμαστικής λειτουργίας για τις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Άρα και ο χρόνος παράδοσής του για το τέλος του έτους, κάτι που τις τελευταίες ημέρες επισημαίνει ως οριστικό η περιφέρεια, χωρίς όμως να πείθει.

Το τελευταίο (από τα πολλά) «σύντομα» του Αγοραστού δεν ήταν, τελικά, ένας, δύο ή τρεις μήνες. Ήταν και είναι κοντά στους 10 με 12 μήνες. Και βλέπουμε.

Οι ψευδείς διαβεβαιώσεις συνοδεύουν την πολιτική του ευθύνη.

Ευθύνη τεράστια, καθώς μιλάμε για την υδροδότηση, με καθαρό νερό, του μισού νομού -και χωρικά και πληθυσμιακά- και το οποίο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στα δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης ενώ σήμερα βρισκόμαστε στα επτά από την υπογραφή.

Ευθύνη που δεν αποκρύπτεται, καθώς πρόκειται για ένα κοινωνικά κρίσιμο έργο, το οποίο δεν έχει τελειώσει κατά τη διάρκεια δύο αλλεπάλληλων θητειών ενός κατά κάποιους «πετυχημένου» περιφερειάρχη.

Και κάτι ακόμα. Πριν από έναν χρόνο, αρχές του 2022, κυκλοφόρησε ολοσέλιδη διαφήμιση της περιφέρειας Θεσσαλίας με τίτλο: «Η Καρδίτσα αλλάζει! 607 έργα συνολικού προϋπολογισμού 662 εκατ. ευρώ».

Ένα από τα έργα πρώτης γραμμής, που «αλλάζουν την Καρδίτσα» ήταν και αυτό που συζητούμε! Ένα έργο με προϋπολογισμό 43 εκατ. ευρώ, κάτι λιγότερο δηλαδή από το 10% του συνολικού προϋπολογισμού των παρεμβάσεων που διαφημίζει η περιφέρεια για την Καρδίτσα.

Με αυτά, λοιπόν, «αλλάζει την Καρδίτσα» ο Κώστας Αγοραστός. Με έργα που δεν ολοκληρώνονται και με λεφτά που δεν πιάνουν τόπο.

Ευτυχώς, ο χρόνος ως τις περιφερειακές εκλογές και τη δυνατότητα αλλαγής με μια πραγματικά προοδευτική διοίκηση είναι «σύντομος».

Το ψέμα… νερό δεν γίνεται. Ούτε καταπίνεται.

Υ.Γ.: Τον Ιανουάριο του 2021, ο Κ. Αγοραστός έλεγε στους αναδόχους του έργου ότι «η υπομονή και η ανοχή μας εξαντλήθηκαν». Σήμερα; Ποιος, αλήθεια, δικαιούται να εκφραστεί με αντίστοιχο τρόπο; Ο περιφερειάρχης ή οι 50 χιλιάδες πολίτες;

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο karditsalive.net

-Ad-