Κ. Αγόρης: Υποκλοπές: Ο Μητσοτάκης ήξερε – Τώρα, όμως, ξέρουμε κι εμείς

Ο Μητσοτάκης ήξερε και ξέρει. Το κακό για τον ίδιο είναι πως τώρα ξέρουμε κι εμείς.

Ο λόγος για τις υποκλοπές, νόμιμες και παράνομες.

Με τις αποκαλύψεις των εφημερίδων (και τις «από δω» και τις «από κει») να δείχνουν σύνδεση ΕΥΠ και Predator, με τις αντιδράσεις του Μητσοτάκη, όχι μόνο τις λεκτικές, να προδίδουν την ενοχή του.

Ο ίδιος ήξερε τα πάντα από την αρχή. Τώρα που όλα αποκαλύφθηκαν, βιώνει το προσωπικό του Βατερλό. Είτε κρύβεται και κάνει πως δεν βρέχεται, είτε κάνει πως δεν ακούει τους πρώην αρχηγούς της παράταξής του, Καραμανλή και Σαμαρά, είτε δεν απαντά και τρέπεται σε άτακτη φυγή.

Ένα «ναι», ένα «όχι» ή ένα «δεν γνωρίζω» αρκούσε ως απάντηση στο ερώτημα Τσίπρα αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρο.

Επέλεξε να το σκάσει από τη βουλή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δραπετεύσει από τις επιλογές και τις ευθύνες του.

Ως πρωθυπουργός:

Πήρε, σε μία από τις πρώτες του αποφάσεις, την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του.

Διόρισε διοικητή στην «υπηρεσία παρακολουθήσεων», όπως εξελίχθηκε η ΕΥΠ επί ημερών του, έναν άνθρωπο που δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα προσόντα.

Ψήφισε διάταξη που απαγόρευσε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους παρακολουθούνταν.

Επέβαλε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο.

Παρεμπόδισε τον έλεγχο της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ.

Επικαλέστηκε το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική.

Απείλησε με δεκαετή ποινή φυλάκισης όσους δεν τηρήσουν το απόρρητο και πουν την αλήθεια.

Αρνείται να δώσει τα ονόματα των έξι αστυνομικών, οι οποίοι, όπως αποκάλυψε Το Βήμα, είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ.

Αρνήθηκε να ζητήσει τη συνδρομή της ΑΔΑΕ, προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Οι αποφάσεις Μητσοτάκη δεν δείχνουν έναν άνθρωπο που δεν ήξερε, που εξαπατήθηκε.

είχνουν τον εμπνευστή και οργανωτή του παρακράτους των παρακολουθήσεων.

Δείχνουν έναν πρωθυπουργό επικίνδυνο για τους θεσμούς και τη δημοκρατία, για την εθνική ασφάλεια.

Δείχνουν έναν πρωθυπουργό ψεύτη, ο οποίος ενώ διαβεβαίωνε ότι δεν είχε γνώση ούτε σχέση με το Predator, βρίσκεται ενώπιον της αποκάλυψης των New York Times για εξαγωγή του παράνομου λογισμικού με άδεια της γενικής γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, όπου έχει διορίσει έναν ακόμα στενό συνεργάτη του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση της Πέμπτης, κατέφυγε για μια ακόμα φορά στον διχασμό, την πατριδοκαπηλία και τους άσφαιρους αντιπερισπασμούς. Αυτά είναι τα τελευταία καταφύγια του ενόχου.

Το θράσος και ο κυνισμός του, τα ψέματα και οι θεατρινισμοί του αποδεικνύουν και κάτι ακόμα. Ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικά ασταθής και έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ως παράγοντας αστάθειας, αποσταθεροποιεί και την ίδια τη χώρα.

Οι υποκλοπές δεν είναι ένα θέμα ασύνδετο από την καθημερινότητα. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι πολίτες νοιάζονται μόνο για την ακρίβεια, αλλά όχι για τις παρακολουθήσεις.

Τα δύο θέματα συνδέονται απόλυτα. Ο κ. Μητσοτάκης, που εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια βρίσκεται σε πολιτική απομόνωση και αδυνατεί να πετύχει συναινέσεις στις πολιτικές του, τις πολιτικές της ακρίβειας και της ισοπέδωσης νοικοκυριών και ΜμΕ, επιχείρησε να στήσει έναν άθλιο, εκβιαστικό και παρακρατικό μηχανισμό ώστε να αποσπά, με χρήση δόλιων μέσων, τα «ναι» των πολιτικών του αντιπάλων.

Δυστυχώς για εκείνον, ευτυχώς για εμάς, έπαιξε και έχασε.

Το τέλος αυτής της μαύρης περιόδου φτάνει πολύ σύντομα στο τέλος της.

-Ad-