Κ. Αρνανίτης «Η Αριστερά, η Δεξιά, η 4η βιομηχανική επανάσταση και οι ψηφιακές προκλήσεις» (pod)

«Η Αριστερά, η Δεξιά, η 4η βιομηχανική επανάσταση και οι ψηφιακές προκλήσεις» είναι το θέμα του 10ου επεισοδίου PODCAST που παρουσίασε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.

Ο κ. Αρβανίτης κάνει λόγο για ένα αχανές ψηφιακό τοπίο. «Η συζήτηση για τη ρύθμιση του ψηφιακού χώρου που βρίσκεται διεθνώς σε εξέλιξη, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής», σημειώνει.

«Η καλπάζουσα 4η βιομηχανική επανάσταση, η τεχνολογική μοναδικότητα, η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης οδηγούν τις κοινωνικές σχέσεις σε πλήρη και βίαιη ανάταξη. Η μετάβαση σε νέες μορφές εργασίας και παραγωγής και η μεταφορά ολοένα και περισσοτέρων δραστηριοτήτων μας στο ψηφιακό περιβάλλον συναποτελούν το “ψηφιακό τοπίο”», αναφέρει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left και συνεχίζει σχολιάζοντας πώς δημιουργούνται σοβαρές προκλήσεις. «Σε αυτές τις προκλήσεις είναι κρίσιμο για την Αριστερά να καταφέρει να λάβει άμεσα το προβάδισμα στις εξελίξεις, δηλαδή να θέλει με τρόπο υπεύθυνο και δυναμικό, με εξωστρεφή και πολύπλευρη τεκμηρίωση να θέσει τις θεμελιώδεις αρχές που θα διέπουν το οικοδόμημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας».

Στη συνέχεια, ο Κώστας Αρβανίτης, τεκμηριώνοντας το σκεπτικό του τονίζει ότι «αν περιμένουμε στωικά να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας στο στάδιο της διαπραγμάτευσης των νομοθετικών κειμένων, βρισκόμαστε ήδη στο “και 5”, θα μας έχουν προλάβει οι εξελίξεις και αυτές κατά κανόνα θα είναι δυσάρεστες για τις κοινωνίες, για τους ανθρώπους. Εμείς που εκπροσωπούμε τον πιο προοδευτικό, πιο ριζοσπαστικό πολιτικό χώρο, θα πρέπει να συνδιαμορφώσουμε έγκαιρα και αποφασιστικά το ίδιο το πλαίσιο της συζήτησης και να έχουμε πάντα στο νου μας ότι πρώτα ορίζουμε τις αρχές, την ηθική και τις αξίες και σε δεύτερο χρόνο περνάμε στη ρύθμιση, κάτι που θέλει η Δεξιά, ανάποδα δηλαδή. Πρώτα τη ρύθμιση και μετά βλέπουμε… Βεβαίως, το πρόβλημα το πρόβλημα δεν είναι η τεχνολογική πρόοδος αυτή καθ΄ αυτή. Το πρόβλημα έγκειται στη χρήση του εργαλείου, ότι ο καπιταλιστικός τρόπος οργάνωσης και παραγωγής και η νεοφιλελεύθερη ανάγνωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης της αγοράς θέλουν πάση θυσία αρρύθμιστο το ψηφιακό τοπίο και να το λυμαίνονται κατά το δοκούν αυτοί που πρέπει, οι παρασιτικές ελίτ».

«Η ιστορία των αγορών συστήματος μας έδειξε ότι η περιβόητη αυτορρύθμιση οδήγησε στην ασυδοσία, όπως αποδεικνύουν οι μεγάλες οικολογικές καταστροφές που προκάλεσαν τα ατυχήματα στις πλατφόρμες εξόρυξης από τις πετρελαϊκές πολυεθνικές. Την ίδια ασυδοσία επιχειρούν τα λόμπι των διεθνών καρτέλ της τεχνολογίας να την εξασφαλίσουν και στους τεχνολογικούς κολοσσούς και τις μεγάλες πλατφόρμες που μονοπωλούν τη ψηφιακή αγορά του 21ου αιώνα. Από αυτή την άποψη δεν υπερβολή να πούμε ότι βιώνουμε άλλη μια εποχή “τεράτων”. Με λίγα λόγια οι εξελίξεις στην τεχνολογία τρέχουν πιο γρήγορα από τα αντανακλαστικά της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και του κοινωνικού συμφέροντος. Μιλάμε για μια προσπάθεια άγριας επικυριαρχίας των google, apple facebook, amazon, των ψηφιακών τιτάνων που προσεγγίζουν το θέμα από θέση ισχύος, κάνοντας προσπάθεια να υποβαθμίσουν κάθε προσπάθεια θεσμικού ελέγχου τις τεχνολογίες που αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν. Αυτοί θέλουν να νομοθετούν και τα Κοινοβούλια να χειροκροτούν. Κάθε απόπειρα οριοθέτησης του πεδίου με δικαιοκρατικές εγγυήσεις, την αντιμετωπίζουν ως ευθεία επίθεση στα συμφέροντά τους και στα δικαιώματά τους», υποστηρίζει ο κ. Αρβανίτης.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί, επίσης, τη δύναμη που έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που χρειάζεται να επικοινωνείται στους πολίτες «προκειμένου να καταλάβουν ότι η συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες δεν είναι ένα χαλαρό δικαίωμα, αλλά μια υπαρξιακή υποχρέωση απέναντι στις κοινωνίες του παρόντος και του μέλλοντος». «Ο Κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες και αγορές είναι δύο παραδείγματα καλής Ενωσιακής νομοθέτησης, στα οποία η ευρωπαϊκή Αριστερά έπαιξε ρόλο, κατέθεσε προτάσεις, έκανε συγκρούσεις».

Αναφορικά με τον Κανονισμό αυτός «θέτει κανόνες και επιτρέπει στους χρήστες να μετακινούνται με ασφάλεια και δικαιώματα ανάμεσα σε υπηρεσίες και διαλειτουργικότητα. Η ΕΕ με τον Κανονισμό έρχεται να καθιερώσει κάτι που ακούγεται αυτονόητο: ό, τι θεωρείται παράνομο εκτός Διαδικτύου, θεωρείται παράνομο και εντός του. Μεταβιβάζει στις πλατφόρμες να προστατεύουν τους χρήστες και ν τις καθιστά υπεύθυνες και υπόλογες για επιβλαβές περιεχόμενο, ενώ απαγορεύει πρακτικές που συνιστούν την παραπλάνηση των χρηστών».

Παράλληλα ο Κώστας Αρβανίτης μίλησε για τον Κανονισμό DGA (διακυβέρνηση δεδομένων), αλλά και για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στο ψηφιακό πεδίο (EMPL).

«Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι δύσκολη εξίσωση με πολυάριθμες μεταβλητές». Με αυτή τη φράση καταλήγει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την τοποθέτησή του!

Ακούστε ολόκληρο το PODCAST:

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μητσοτάκης: Κύριο μέλημά μας ήταν να στηρίξουμε τους ασθενέστερους
15 Δεκεμβρίου, 2024
Δύο χωριά στην ουκρανική περιφέρεια Ντονέτσκ κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις
15 Δεκεμβρίου, 2024
Μαρινάκης: Και τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αυξάνει τα εισοδήματα των πολιτών και να μειώνει τους φόρους
15 Δεκεμβρίου, 2024
Νέα φρίκη με τον αστυνομικό της Βουλής: «Με νάρκωναν και με βίαζαν ομαδικά», λέει ένας 44χρονος
15 Δεκεμβρίου, 2024
Ανδρουλάκης προς Μητσοτάκη: Έχετε αποτύχει – Το ΠΑΣΟΚ κατέρριψε την προπαγάνδα σας
15 Δεκεμβρίου, 2024
Σεισμός στην Αμοργό
15 Δεκεμβρίου, 2024
79χρονος εντοπίστηκε νεκρός σε καμπίνα πλοίου
15 Δεκεμβρίου, 2024
Ανδρουλάκης: Η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι η χαρά των ολιγοπωλίων
15 Δεκεμβρίου, 2024
Σκιάθος: Μητέρα καταγγέλει τον πρώην σύντροφό της για την κακοποίηση της κόρης τους
15 Δεκεμβρίου, 2024
Κουτσούμπας: Ο μέσος μισθός στις μέρες μας είναι χαμηλότερος από το 2011
15 Δεκεμβρίου, 2024