Να αναθεωρήσει την ελλειμματική και αναποτελεσματική οδηγία Anti-SLAPP, ώστε να μην αφορά μόνο διασυνοριακές υποθέσεις καλεί την Κομισιόν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης ζητώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασαφηνίσει πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των SLAPPs στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη.
«Πριν από λίγες μέρες, η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, κατά της Εφημερίδας των Συντακτών και των Reporters United, για ρεπορτάζ που σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών» τονίζει ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει:
«Τώρα, ο Αριστείδης Φλώρος, πρωτόδικα καταδικασμένος για αδικήματα σχετικά με το σκάνδαλο της Energa-Hellas Power το οποίο ζημίωσε το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με αγωγή ζητά την αναδρομική διαγραφή εκατοντάδων άρθρων που κάλυπταν την υπόθεση».
Ολόκληρη η ερώτηση του Κ. Αρβανίτη:
«Καταιγισμός SLAPPs πλήττει το τελευταίο διάστημα γνωστά ανεξάρτητα ΜΜΕ στην Ελλάδα, ενώ αναγνώστες συγκεντρώνουν χρήματα για τους δικαστικούς αγώνες.
Ο Αριστείδης Φλώρος, πρωτόδικα καταδικασμένος για αδικήματα σχετικά με το σκάνδαλο της Energa-Hellas Power το οποίο ζημίωσε το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με αγωγή ζητά την αναδρομική διαγραφή εκατοντάδων άρθρων που κάλυπταν την υπόθεση, με το σκεπτικό ότι απαλλάχθηκε από κατηγορίες σε ανώτερο βαθμό δικαιοδοσίας.
Οι αγωγές κατατέθηκαν αμέσως μετά την απόρριψη αγωγής του πρώην επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη για τη δημοσιογραφική κάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος υπήρξε συνεταίρος του Φλώρου, απομακρύνθηκε από το Πρωθυπουργικό Γραφείο στον απόηχο αποκαλύψεων για τον μηχανισμό παρακολουθήσεων.
Οι ισχυροί παράγοντες δεν επιχειρούν απλώς να εξοντώσουν ΜΜΕ αλλά -με παράλογες απαιτήσεις διαγραφής ρεπορτάζ- να φιμώσουν ακόμη και τη δημοσιογραφική κάλυψη πολιτικοοικονομικών σκανδάλων, κάτι που δημοσιογραφικές ενώσεις και διεθνείς οργανώσεις ΜΜΕ έχουν καταδικάσει σε κάθε τόνο.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:
- Δεδομένου ότι ο περιορισμός του πεδίου εφαρμογής της Οδηγίας Anti-SLAPP μόνο σε διασυνοριακές υποθέσεις πρακτικά ελαχιστοποιεί το κανονιστικό της βεληνεκές, εξουδετερώνει την προοπτική συνεκτικής καταπολέμησης τέτοιων καταχρηστικών πρακτικών, και εν τέλει την καθιστά de facto ελλειμματική και αναποτελεσματική ρυθμιστική απόπειρα, προτίθεστε να αναλάβετε τροποποιητικές πρωτοβουλίες;
- Με ποια άλλα μέσα σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το δικαιοκρατικά διαβρωτικό φαινόμενο στην Ελλάδα και σε άλλα Κράτη-Μέλη;»