Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ασκεί με δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης.
Όπως σημειώνει ο Κ. Αρβανίτης, «το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα εργασιακά δικαιώματα των μεταναστών» είναι «υποκριτικό» και τονίζει ότι «η θέση της κυβέρνησης μέχρι σήμερα τόσο στα εργασιακά θέματα, όσο και στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι η τροπολογία αυτή έρχεται να ανταποκριθεί στη μεγάλη πίεση που διαπιστώνεται από την έλλειψη εργατικών χεριών ιδιαίτερα εργατών γης».
Αναλυτικά η δήλωσή του:
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού πρώτα διόγκωσε τη μαύρη και αδήλωτη εργασία, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, καθώς με μια από τις πρώτες της διατάξεις το 2019 κατήργησε το ΑΜΚΑ των μεταναστών και κάθε δυνατότητα να εργάζονται, τώρα προσποιείται ενδιαφέρον για εκείνους, για την οικονομία και την κοινωνία.
Η θέση της κυβέρνησης μέχρι σήμερα τόσο στα εργασιακά θέματα, όσο και στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι η τροπολογία αυτή έρχεται να ανταποκριθεί στη μεγάλη πίεση που διαπιστώνεται από την έλλειψη εργατικών χεριών ιδιαίτερα εργατών γης.
Σπεύδουν δε, οι αρμόδιοι υπουργοί να «καθησυχάσουν» το ακροδεξιό κοινό ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για νομιμοποίηση, «απλά» θα τους βάζουν να δουλεύουν νόμιμα για να γεμίζουν τα ταμεία που αυτή η κυβέρνηση έχει αδειάσει.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τώρα προσποιείται ενδιαφέρον για την τάξη και τις παραγωγικές ανάγκες χωρίς να αντιμετωπίζει με πληρότητα και συνέχεια το θέμα.
Στο Ευρωκοινοβούλιο -φυσικά και εντός Ελλάδας- έχω θέσει το θέμα με πληρότητα και σαφήνεια:
Απλοποιημένες γραφειοκρατικές διαδικασίες, πλήρη δικαιώματα όπως των εργαζομένων υπηκόων του κράτους μέλους, σύμφωνα με τις επεξεργασίες που εκπονούνται για την απασχόληση των εργαζόμενων στην ευρωπαϊκή ένωση, δικαίωμα της οικογενειακής επανένωσης κ της προστασίας της οικογένειας και δυνατότητα να συνυπολογίζονται τα χρόνια εργασίας και διαμονής στα Κράτη Μέλη, για να ενισχυθεί η κινητικότητα εντός ΕΕ».