Κ.Αρβανίτης: «Κοροϊδία η αύξηση του κατώτατου μισθού – Συλλογικές διαπραγματεύσεις τώρα»

Για κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε σήμερα, κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να επαναφέρει σε ισχύ τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις, όπως προβλέπει η Οδηγία 2022/2041».

Αναλυτικά η σχετική δήλωση:

Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος κατώτατος μισθός αυξήθηκε πάνω από 47% κατά την τελευταία δεκαπενταετία, ο κ. Μητσοτάκης με ενθουσιασμό ανακοίνωσε σήμερα τη διαμόρφωση του μέσου ωρομισθίου που ίσχυε στην χώρα μας πριν δεκαέξι χρόνια.

Στο μεταξύ, στις 26 Μαρτίου 2024 η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα ολιγοπώλια στα τρόφιμα, τα καύσιμα, τις τράπεζες και την ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη αποφέρουν ιλιγγιώδη υπερκέρδη στους πολύ λίγους εις βάρος της κοινωνίας.

Αυτή η ζοφερή και δυσοίωνη για την οικονομία πολιτική ακρίβειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγεί τους μισθούς και τις συντάξεις σε διαρκή συρρίκνωση που κατατάσσονται ως προς την αγοραστική δύναμη, οριακά πάνω από την Βουλγαρία, προτελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κυβέρνηση, αντί να εξαιρεί επιλεκτικά την Ελλάδα από κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν με τους αγώνες μας στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να επαναφέρει σε ισχύ τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις, όπως προβλέπει η Οδηγία 2022/2041.

Οι επανειλημμένες δηλώσεις κορυφαίων Υπουργών ότι οι μισθοί πρέπει να διαμορφώνονται με τους κανόνες της αγοράς δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Στην πραγματικότητα, η σημερινή απόφαση για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα επιβεβαιώνει την γραμμή Μητσοτάκη για σταθερή καθήλωση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών αποδοχών και υποβάθμιση της ζωής των πολιτών.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χαλκιδική: «Είμαστε όλοι σε σοκ» λέει ο ανιψιός της 60χρονης που έπεσε από το μπαλκόνι και σκοτώθηκε
22 Φεβρουαρίου, 2025
Εύβοια: Δημοτικός σύμβουλος επιχείρησε να κάψει το αυτοκίνητο προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου έπειτα από καβγά
22 Φεβρουαρίου, 2025
Ηράκλειο: Προθεσμία να απολογηθούν την Τρίτη έλαβαν και οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες της σπείρας διακίνησης ναρκωτικών
22 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση στο Βερολίνο: «Το μίσος για τους Εβραίους ήταν το κίνητρο του δράστη»
22 Φεβρουαρίου, 2025
Θρίλερ στη Βούλα: Αυτή είναι η Κινέζα που βρέθηκε κρεμασμένη στην σπηλιά
22 Φεβρουαρίου, 2025
Νοίκιασε αυτοκίνητο, αγόρασε ποτά και ηχοσύστημα αποστέλλοντας με e-mail πλαστά καταθετήρια από τράπεζες
22 Φεβρουαρίου, 2025
Γεωργιάδης για Τέμπη: «Οι πολλές ευγένειες τελειώσανε. Όλο αυτό πια είναι γελοιότητα. Δεν ντρέπονται επιτέλους;»
22 Φεβρουαρίου, 2025
Έρευνες για βιασμό γυναίκας στη Χαλκίδα: Τέσσερις συλλήψεις και κατασχέσεις όπλων
22 Φεβρουαρίου, 2025
Μάντζος για το επεισόδιο με συνεργάτιδά του στη Βουλή: «Υπήρξε έντονη διαφωνία, λιποθύμησε και χτύπησε στην πόρτα»
22 Φεβρουαρίου, 2025
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τις 24 έως τις 28 Φεβρουαρίου
22 Φεβρουαρίου, 2025