Κ. Αρβανίτης: Να αναλάβει η Κομισιόν δράση για τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα

«Την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στη χώρα μας, που αντιμετωπίζουν δραματική επιδείνωση των όρων ασφάλειας στην εργασία τους», φέρνει στα όργανα της ΕΕ – σύμφωνα με ανακοίνωσή του – ο Κώστας Αρβανίτης, λίγες μόλις μέρες πριν από τη νέα τραγωδία στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος με ένα νεκρό εργάτη. Μια τραγωδία που όπως, αναφέρει, φέρνει ξανά στην πρώτη γραμμή το διαρκές έγκλημα που συντελείται σε βάρος της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Με ερώτηση που απευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left και μέλος της Επιτροπής EMPL (Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητά την ανάληψη δράσης από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης των θανάτων εξαιτίας των συνθηκών εργασίας. 

Συγκεκριμένα ο Κώστας Αρβανίτης επικαλείται στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία οι εργαζόμενοι που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα, ανήλθαν σε 104 το 2022, διπλάσιοι από το 2019.

«Η εκρηκτική αυτή αύξηση δεν συνιστά μόνο ένα σοβαρό εσωτερικό ζήτημα εργασιακών συνθηκών, αλλά είναι και μια πραγματικότητα που έρχεται σε αντίθεση με την αναγνώριση από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Με άλλα λόγια η δραματική αυτή αύξηση είναι αντίθετη στο νομικό πλαίσιο που διέπει την εργασία και παραβιάζει το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα των εργαζομένων σε ένα εργασιακό περιβάλλον με ασφάλεια», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Από την οπτική αυτή, ζητείται η παρέμβαση της Κομισιόν, καθώς ήδη από το 2021 έχει δημοσιεύσει ειδικό στρατηγικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία 2021-2027, με την υιοθέτηση της Vision Zero προσέγγισης για τη μείωση των σχετιζόμενων με την εργασία θανάτων εντός της ΕΕ».

«Μένουμε Ευρώπη μόνο όταν φουσκώνουν οι τσέπες των κολλητών με χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων, όχι όταν πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια των εργαζόμενων και να προστατεύουμε την Υγεία τους» σχολιάζει ο Κώστας Αρβανίτης. «Αυτή είναι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη και των Υπουργών του (Βρούτση & Χατζηδάκη), γι’ αυτό άφησαν την επιθεώρηση Μεταλλείων χωρίς στελέχη, γι’ αυτό υπονόμευσαν την Επιθεώρηση Εργασίας, πολιτικές που πληρώνουν με βαρύ κόστος για την υγεία τους, και δυστυχώς όλο και πιο συχνά με τη ζωή τους, οι εργαζόμενοι». 

Και καταλήγει: 

«Η νέα τραγωδία στο Πέραμα επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την ανάγκη να πάρει θέση για το θέμα η Κομισιόν προκειμένου να σταματήσει το διαρκές έγκλημα σε βάρος των εργαζόμενων. Η ΕΕ οφείλει να αναλάβει δράση για όλες τις εγκληματικές παραλείψεις και τις πολιτικές που αφήνουν χιλιάδες εργαζόμενους εκτεθειμένους σε κινδύνους από τους οποίους θα έπρεπε να προστατεύονται επαρκώς και όχι να είναι η εργασιακή κανονικότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη του 2023».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη: 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού
Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)

Θέμα: Ερώτηση για τα εργατικά ατυχήματα

Την 10 Μαρτίου 2022 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για το νέο στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία μετά το έτος 2020, υπηρετώντας την αρχή ότι η εργασία πρέπει να προσαρμόζεται στις ικανότητες και ανάγκες των εργαζομένων και όχι το αντίθετο.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στη Διάσκεψη του 2022, αναγνώρισε την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Την 21.7.2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το στρατηγικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία 2021-2027, με την υιοθέτηση της Vision Zero προσέγγισης για τη μείωση των σχετιζόμενων με την εργασία θανάτων εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, οι εργαζόμενοι που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα, ανήλθαν σε 104 το 2022, διπλάσιοι από το 2019. Στην δραματική αυτή εξέλιξη συντέλεσε η έλλειψη στελεχών στην Επιθεώρηση Μεταλλείων, η ανάθεση έργων ηλεκτρικών δικτύων σε εργολάβους, η μείωση και αποδυνάμωση των ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και η νομοθέτηση της δυνατότητας άσκησης έργου από μη αδειούχους ηλεκτρολόγους και μη αδειούχους χειριστές σε αντίστοιχες εργασίες. Στην Ελλάδα δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές παθήσεις και παρατηρείται οπισθοδρόμηση όσον αφορά τους όρους υγείας και ασφάλειας.

Ερωτάται η Επιτροπή τι μέτρα προτίθεται να θεσμοθετήσει για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος;

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Διαιρεμένη χώρα η Συρία: Προσπάθεια Τζολάνι να προσεγγίσει τη Δύση
11 Δεκεμβρίου, 2024
Όλαφ Σολτς: «Όποιος επενδύει σήμερα στην Ουκρανία, επενδύει σε ένα μελλοντικό κράτος-μέλος της ΕΕ»
11 Δεκεμβρίου, 2024
Washington Post: Η Ουκρανία βοήθησε τους αντάρτες της Συρίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη
11 Δεκεμβρίου, 2024
Σερβία: Έγγραφα για την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Νόβι Σαντ και επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια υποσχέθηκε στους φοιτητές ο Βούτσιτς
11 Δεκεμβρίου, 2024
Δύο σεισμοί μέσα σε 2 ώρες στην Αγία Παρασκευή: Τι λένε οι σεισμολόγοι
11 Δεκεμβρίου, 2024
«Έπεσε» Facebook, Instagram και WhatsApp: Προβλήματα στις εφαρμογές της Meta
11 Δεκεμβρίου, 2024
Τραγωδία για 22χρονη ποδοσφαιρίστρια στη Βραζιλία που έπεσε από 25όροφο κτίριο την ώρα που τραβούσε βίντεο και σκοτώθηκε ακαριαία
11 Δεκεμβρίου, 2024
Δημοσκόπηση Realpolls: Προβάδισμα ΝΔ με διαφορά 13% από το ΠΑΣΟΚ – Τρία κόμματα στην 3η θέση
11 Δεκεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Πυροβόλησαν 24χρονο οδηγό μηχανής στην κοιλιά
11 Δεκεμβρίου, 2024
Βολίδα από σφαίρα σε αυλή σχολείου στο Χανιά
11 Δεκεμβρίου, 2024