Κ. Αρβανίτης: Νομική αναγνώριση τώρα του όρου «γυναικοκτονία»

«Πως οι γυναίκες να αισθάνονται προστασία όταν προσφεύγουν στις δυνάμεις ασφαλείας και οι ανεκπαίδευτοι και ανειδίκευτοι αστυνομικοί δεν ξέρουν πως να τις αντιμετωπίσουν;», αναρωτιέται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, σχετικά με τη νέα φρικτή γυναικοκτονία που συνέβη χθες Δευτέρα (1/4) λίγα μέτρα μακριά από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων με θύμα 28χρονη, που δολοφονήθηκε άγρια από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της.

«Πώς μπορούμε να μιλάμε για ισότητα, ισονομία, και κράτος δικαίου όταν στην πατρίδα μας δολοφονούνται καθημερινά γυναίκες με βαρύτατες ευθύνες της ίδιας ανάλγητης κυβέρνησης;», υπογραμμίζει.

Αναλυτική η ανακοίνωση

Χθες βράδυ κατακρεουργήθηκε η 28χρονη Κυριακή Γρίβα έξω από αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που βρισκόταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άμεση Δράση. Σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα, η μόνη στήριξη και προστασία που της προσέφερε η ΕΛ.ΑΣ. ήταν να την προτρέψει να καταθέσει μήνυση, παρότι το ίδιο το θύμα ανέφερε ότι στο παρελθόν σε αντίστοιχη περίπτωση η συγκεκριμένη επιλογή είχε αποδειχθεί αδιέξοδη.

Η εφηβική παραβατικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, η ενδοοικογενειακή βία μαστίζει τη χώρα, και οι γυναικοκτονίες έχουν πάρει διαστάσεις εγκληματικής επιδημίας.

Οι γυναίκες και οι άνδρες των αρχών ασφαλείας δεν εκπαιδεύονται ώστε να αντιμετωπίσουν περίπτωσης έμφυλης βίας με ουσιαστικό τρόπο και δεν έχουν τα απαραίτητα επαγγελματικά χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να προσποιείται πως αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα με αλόγιστη και στείρα αυστηροποίηση των ποινών, χωρίς κανέναν επιτελικό σχεδιασμό, χωρίς καμία υλοποίηση πολιτικών πρόληψης, χωρίς ανάπτυξη και εφαρμογή πρωτοκόλλων αποτροπής, χωρίς ειδική εκπαίδευση αστυνομικών και λειτουργών της δικαιοσύνης, χωρίς υποστηρικτικές προνοιακές δομές για τα θύματα και τους ευάλωτους.

Πώς μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει τις ζωές μας στα ζάρια της ανεύθυνης επικοινωνιακής διαχείρισης;

Πως οι γυναίκες να αισθάνονται προστασία όταν προσφεύγουν στις δυνάμεις ασφαλείας και οι ανεκπαίδευτοι και ανειδίκευτοι αστυνομικοί δεν ξέρουν πως να τις αντιμετωπίσουν;

Πώς μπορούμε να μιλάμε για ισότητα, ισονομία, και κράτος δικαίου όταν στην πατρίδα μας δολοφονούνται καθημερινά γυναίκες με βαρύτατες ευθύνες της ίδιας ανάλγητης κυβέρνησης;

Καμία άλλη γυναίκα νεκρή, καμία άλλη γυναίκα απροστάτευτη.

Είναι ζήτημα συλλογικής μας αξιοπρέπειας.

Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Δύο τροχαία με διαφορά λίγων λεπτών στα Χανιά – Απεγκλωβίστηκαν τρία άτομα χωρίς σοβαρά τραύματα
15 Μαρτίου, 2025
Λουκίδης για την αφρικανική σκόνη: Είναι ένα φαινόμενο με διαβαθμίσεις – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες
15 Μαρτίου, 2025
Συνεχίζεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης – Ποιες περιοχές επηρεάζονται
15 Μαρτίου, 2025
Μάχη με τις φλόγες στην Καστοριά – Πολλαπλά τα μέτωπα
15 Μαρτίου, 2025
Δούκας: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απονομιμοποιηθεί πολιτικά και ηθικά»
15 Μαρτίου, 2025
Νεκρός ένας ηλικιωμένος που επιχείρησε να κλαδέψει δέντρο στα Χανία
15 Μαρτίου, 2025
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς του 21χρονου γερμανού τουρίστα, που εντοπίστηκε νεκρός στην Κρήτη
15 Μαρτίου, 2025
Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι πιστοί στην τελευταία του κατοικία τον μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμο
15 Μαρτίου, 2025
Πρώην παίκτης ριάλιτι ο άνδρας που παρίστανε αστυνομικό στο κέντρο της Αθήνας
15 Μαρτίου, 2025
Τι ήταν το νεφελώδες «τείχος» που «σκέπασε» τα νότια προάστια της Αθήνας – Ποια η διαφορά με την «κανονική» ομίχλη
15 Μαρτίου, 2025