Κ. Αρβανίτης: Όχι στη συνέχιση του πολέμου, καμία εμπλοκή της Ελλάδας

Δήλωση του Αντιπροέδρου της Left, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστα Αρβανίτη, με αφορμή το ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά οπλικά συστήματα εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία.

Αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Αρβανίτη:

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στην ολοκλήρωση του τρίτου χρόνου και αυτήν τη στιγμή είναι περισσότερο πιθανή η κλιμάκωσή του παρά ο τερματισμός του.

Καμία ουσιαστική διπλωματική διαπραγμάτευση δεν είναι σε εξέλιξη. Αντ´ αυτού η κυρίαρχη συζήτηση στην Ευρώπη είναι η περαιτέρω παροχή βαρέων όπλων στο Κίεβο.

H Left, και με δική μου εισήγηση, καταψηφισε το σχετικό ψήφισμα για τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας που υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τρεις λόγους.

Καλεί τα κράτη-μέλη να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα μέσα σε ρωσικό έδαφος. Η εξέλιξη αυτή είναι σαφές ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες και για αυτό το λόγο καμία δυτική κυβέρνηση δεν έχει δώσει το πράσινο φως.

Επιπλέον ζητεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία, με τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους ετησίως. Για την Ελλάδα, προκύπτει μια δαπάνη που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια €.

Τέλος, αυτός ο πόλεμος έχει περιέλθει σε ένα αδιέξοδο που θα αρθεί μόνο μέσω μιας κατάπαυσης του πυρός και με την έναρξη διπλωματικών διαπραγματεύσεων με παράλληλη αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία. Δυστυχώς, το ψήφισμα δεν περιλαμβάνει την παραμικρή αναφορά προς αυτήν την κατεύθυνση.