Στην αλληλεγγύη εστιάζει η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Κώστας Αρβανίτης.
Αναλυτικά όσα αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:
Στην αλληλεγγύη, για την οποία η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωκοινοβούλιο και το γραφείο μου, από την θέση μου στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, πάλεψε επί πέντε χρόνια.
Στην αλληλεγγύη, την οποία είχαμε στον πυρήνα της ψυχής μας, αλλά και των πολιτικών μας, όταν εργαστήκαμε επιστημονικά και τεκμηριωμένα για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, δίνοντας ως Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο σκληρές και πολύχρονες μάχες επί του περιεχομένου του Συμφώνου, προτάσσοντας ότι η υποχρεωτική μετεγκατάσταση αποτελεί τη μοναδική μορφή αλληλεγγύης σε στιγμές κρίσης.
Στην αλληλεγγύη, την οποία η Ευρώπη επιδεικτικά καταδίκασε, ψηφίζοντας στις 11 Απριλίου 2024 το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η μοναδική αυτή μορφή αλληλεγγύης ναυάγησε και με το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης πλέον τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέγουν να πληρώνουν, να «επιδοτούν» ουσιαστικά τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση, επέμενε στο Συμβούλιο αντί για υποχρεωτική και αναλογική μετεγκατάσταση, να δίνουν τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη στην Ελλάδα κάποιες χιλιάδες ευρώ για κάθε μετανάστη και πρόσφυγα που παραμένει στην πατρίδα μας.
Να γίνει δηλαδή η χώρα μας φυλακή ψυχών, την ώρα που σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Ipsos με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και δημοσιεύτηκε χθες, το 73 τοις εκατό των ανθρώπων στις 52 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα συμφώνησαν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας τους.
Στη θητεία του νέου ευρωκοινοβουλίου, 2024-2029, είναι βέβαιο ότι οι μάχες που θα κληθούμε να δώσουμε σε θέματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ίσων ευκαιριών και ίδιων δικαιωμάτων, θα είναι αναμφίβολα πολλές.
Είμαστε όμως εδώ, και ως επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαι αποφασισμένος να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε τεκμηριωμένα με γνώμονα την αλληλεγγύη, με συνέργειες και συνεργασίες όλων των προοδευτικών δυνάμεων για όλους και καθέναν χωριστά.
Για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.