«Η εκλογή του κ. Κασσελάκη είναι γεγονός και θα πρέπει να πάμε πια στην επόμενη κίνηση. Τα μηνύματα που σου δίνει η κάλπη, δηλαδή τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να τα λάβεις σοβαρά υπόψιν σου», σημεώσε ο Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ για να συμπληρώσεις: «Η νέα γενιά που είναι κοντά στον κ. Κασσελάκη είναι παλιά, ξέρουμε τους συντρόφους. Το συνέδριο θα πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί πρέπει να τελειώσουμε με αυτή την ιστορία και να προχωρήσουμε. Κάποια πράγματα πρέπει να κλείσουν, καθώς χρειάζεται και θεσμική εκπροσώπηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπότε, πρέπει άμεσα να γίνει συνέδριο, έχουμε ντοκουμέντα, έχουμε μηχανισμό, κάναμε μια εξαιρετική εκλιγική διαδικασία».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κληθείς να σχολιάσει την επόμενη μέρα τόνισε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν πλήττεις, η οδυνηρή αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα δημιουργεί νέα κατάσταση και νέες συνθήκες. Ωριμότητα υπάρχει, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να βάζει όρους. Οι όροι είναι η βιβλθιοθήκη που έχεις, η ιστορία που έχεις, τα ντοκουμέντα που έχει και η συνέχεια. Αυτό είναι το δόγμα στην προκειμένη περίπτωση. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τόσο ανώριμα στέλεχη που θα ήθελαν διάλυση του κόμματος, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να εκφραστούν θέσεις και απόψεις. Εγώ είμαι κατά των τάσεων, δεν συμμετείχα, ούτε θα συμμετέχω. Οταν έχεις μια τάση πρέπει να αποδειχθείς ότι γίνεται ψηλά μια διαπραγμάτευση, μια συνομιλία και τα βρίσκουμε». Στη συνέχεια, επιπρόσθετα ανέφερε ότι «αν έχεις πραγματικά αμεσοδημοκρατία, τα μέλη εκφράζονται στις Οργανώσεις Μελών του κόμματος και φτάνει η άποψή του. Οπότε, στη νέα κατάσταση νομίζω ότι τα στελέχη και οι υποψήφιοι θα παίξουν αυτό το ρόλο».
«Το μείζον πρόβλημα για τη χώρα δεν είναι το φαινόμενο Κασσελάκης, αλλά το φαινόμενο Μητσοτάκης. Αυτός είναι ο στόχος για μας, ο αντίπαλος. ΑΥτή την πολιτική πρέπει να δούμε. Επίσης να δούμε γιατί προήλθε η ήττα, να κάνουμε αποτίμηση. Ακόμη και για την ήττα του 2019 δεν έγινε αποτίμηση, έγινε μια αποτίμηση του κυβερνητικού έργου», σχολίασε στη συνέχεια.
Για την εκλογή νέου προέδρου, ο Κώστας Αρβανίτης υπογράμμισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «καταρχήν ακαούει και δεύτερον μέσα από τις κομματικές διαδικασίες να μην επιτρέπει ο καθένας να θέλει το δικό του προσωπικό ΣΥΡΙΖΑ. Να αποφασίσουμε, αν θα πηγαίνουμε με τη φυσιογνωμία των 20 μονάδων διαφορά, όπου ο καθένας θα αλλάζει την πολιτική ατζέντα. Είναι άλλο πράγμα να εκφράζονται απόψεις και άλλο πραγμα να γίνεται μια μάχη για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και κάποιος να αλλάζει την ατζέντα λέγοντας κάτι άλλο. Δεν μπορεί το εγώ να καθορίζει την σταρτηγική του κόμματος. Εκεί είχαμε πρόβλημα».
Παράλληλα, ο κ. Αρβανίτης, αναφερόμενος στην προεκλογική ατζέντα για πρόεδρο στο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν συζητήθηκαν τα ευρωπαϊκά θέματα, τι θέλουμε να κάνουμε εμείς στην Ευρώπη, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωταγωνιστής στις ευρωπαϊκές εξελίξεις στο χώρο της Αριστεράς. Εχει αντιπρόεδρο στο ΕΚ, συμμετέχει με τους πράσινους και τους σοσιαλιστές, παίζει ρόλο… Δεν τα ακούσαμε ούτε στις εθνικές εκλογές αυτά. Στις ευρωεκλογές υπάρχει ο φόβος, το ακροδεξιό μέτωπο της ΕΕ να γίνει πιο ισχυρό. Τόσο η ανατολική Ευρώπη, όσο και η γειτονική Ιταλία. Οι πολιτικές δυνάμεις, η δική μας κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει με ποια κουλτούρα θα πάει. Στο ΣΥΡΙΖΑ, σε γενικές γραμμές η πολιτική συζήτηση που ακούστηκε ήταν στο εσωτερικό παιχνίδι και τα μεγάλα θέματα δεν συζητήθηκαν. Στο Συνέδριο αυτές οι σταρτηγικές αποφάσεις θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο».
«Το πρόβλημα παντού είναι ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται ή που προσπαθούν να εφαρμόσουμε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν κατεβαίνουν στα Κράτη Μέλη και τους πολίτες. Θεωρούν κάποιοι ότι δεν τους αφορά, αλλά μας αφορά… Δηλαδή μας αφορά ο ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός, ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης, το προσφυγικό, οι ενιαίες πολιτικές. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε αν θα πάμε ή στην ολοκλήρωση της Ενωσης ή στη διάλυση της Ενωσης. Αν πάμε στη διάλυση τότε η χώρα έχει σοβαρό πρόβλημα, δεν μας συμφέρει. Υπάρχουν δύο Ευρώπες που συγκρούονται: η μία η προοδευτική με ενιαίο σύνταγμα, νόμισμα και ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλεια και μια άλλη Ευρώπη που θέλει να μας φέρει πίσω. Εδώ, υπάρχει μια κατάσταση συγκρούσεων και πολιτικές φιλοδοξίες ανάμεσα στα Κράτη Μέλη», κατέληξε.