Μέτρο διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης χαρακτήρισε τη θεσμοθέτηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας απαντά σε πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90.1, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι, με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο εργαζόμενος θα συνδέεται online με το υπουργείο Εργασίας και θα καταγράφεται πότε προσέρχεται στην εργασία του, πότε αποχωρεί, αλλά και οι ώρες που εργάζεται υπερωριακά, έτσι ώστε με δίκαιο τρόπο να καταγράφονται οι ώρες εργασίας του και οι υπερωρίες του και να μην υπάρχει και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων.
Αναφορικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι είναι ένα μέτρο που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια, ενώ, όπως διευκρίνισε, προϋποθέτει τη συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, «δεν γίνεται μονομερώς». «Είναι μία ρύθμιση την οποία κάνει χρήση το 54% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Παράλληλα, σχετικά με την τηλε-εργασία, υπογράμμισε ότι το δικαίωμα στην αποσύνδεση θα ελέγχεται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Όσον αφορά τα συνδικάτα, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι θα διευρυνθούν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και «προχωράμε σε μητρώα για τα συνδικάτα και τα σωματεία, για να εξασφαλιστεί διαφάνεια και αξιοπιστία στο συνδικαλιστικό κίνημα».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας έρχονται μεγάλες τομές στις γονικές άδειες, αλλά και στη συμφιλίωση μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε ότι θα χορηγείται άδεια 14 ημερών στον πατέρα με τη γέννηση του παιδιού του και έτσι «η γονική άδεια δεν θα είναι πλέον αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών σε επιχειρήσεις, όπως συνέβαινε, μέχρι σήμερα». Τόνισε δε ότι διευρύνεται η προστασία των εργαζομένων από απολύσεις, «καθώς προστατεύεται και ο πατέρας από απόλυση για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού.