Το τέλος ταφής αποβλήτων – το οποίο θα επιβληθεί ως αντικίνητρο για την ταφή τους – θα ξεκινήσει από τα 15 ευρώ ανά τόνο για τα μη επεξεργασμένα απόβλητα (5 ευρώ για τα επεξεργασμένα) και θα αυξηθεί σταδιακά έως τα 35 ευρώ, επεσήμανε απόψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ).
«Είναι ένα μέτρο που προβλέπεται από το 2012, αλλά κάθε χρόνο αναβάλλεται. Το τέλος ταφής είναι ένα σοβαρό αντικίνητρο. Είμαστε οι πρώτοι που το εφαρμόζουμε, ήταν βούληση και του πρωθυπουργού να εφαρμοστεί. Εκτός από την πειθώ θα πρέπει να υπάρξει και πίεση. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε με την παλιά συνταγή, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Χαρακτήρισε δε ως ντροπή την κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων ανά την Ελλάδα και σε τουριστικούς προορισμούς, ενώ καταλόγισε άγνοια και εξυπνακισμό σε θεωρίες που αναπτύσσονται κατά των σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων, τρομοκρατούν τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργούν ατζέντες. Ο υπουργός επανέλαβε ότι σήμερα λειτουργούν μόνο 6 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων ενώ ο προγραμματισμός έως τα τέλη του 2023 προβλέπει ότι θα προχωρήσουν άλλες 28. Από αυτές οι 17 θα δημοπρατηθούν εφέτος.
Ο πρόεδρος του ΣΕΠΑΝ Δημήτρης Κονταξής τόνισε πως η κυκλική οικονομία οδηγεί σε μείωση των αποβλήτων, ανάκτηση υλικών, πόρων και ενέργειας, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού «green deal». Τόνισε δε ότι τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί η πρώτη μελέτη για την κυκλική οικονομία στην Ελλάδα.