Κ. Φίλης: Χαμάς και Χεζμπολάχ θέλουν ένα εντυπωσιακό χτύπημα για να τσαλακώσουν το γόητρο του Ισραήλ

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την επίθεση με drone σε σπίτι του Νετανιάχου, μίλησε ο καθηγητής και αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης.

Σχολιάζοντας την επίθεση με drone σε ένα από τα σπίτια του Νετανιάχου ο Κωνσταντίνος Φίλης είπε τα εξής:

“Αρχικά υπάρχει ένας κορεσμός της αεράμυνας του και του θόλου στη λειτουργία του, γιατί πρέπει να διαχειριστεί ταυτόχρονα πολλές επιθέσεις οι οποίες γίνονται έναντι του Ισραήλ. Κατά δεύτερον, τα drones έχουν το πλεονέκτημα ότι πετούν χαμηλά σε ύψος. Δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα και όταν εντοπίζονται, επειδή είναι αρκετά, δεν είναι εύκολη η κατάρριψή τους. Και αυτό που συνέβη με την εξοχική κατοικία του Νετανιάχου, είναι ότι πέρασαν τρία drones κάτω από τη μύτη της αεράμυνας και υποχρεώθηκε να σηκωθεί επιθετικό ελικόπτερο τύπου Απάτσι για να τα χτυπήσει. Δηλαδή αναγκάζονται οι Ισραηλινοί, ακριβώς επειδή αυτά τα drones ιρανικής καταγωγής μπορούν και διεμβολίζoυν και διεισδύουν μέσα στην ισραηλινή αεράμυνα να χρησιμοποιούν το Πολεμικό Ναυτικό και επιθετικά ελικόπτερα για να τα ρίξουν.

Δεν είναι μόνο ότι τα drones είναι πολλά αυτά. Μπορεί να είναι 3, 4, 5, αλλά γίνεται ταυτόχρονα με τις ρουκέτες. Οπότε λοιπόν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πρωτίστως τις ρουκέτες οι οποίες κατευθύνονται σε κατοικημένες περιοχές. Είναι το σημαντικότερο αυτό για το Ισραήλ. Άρα πρέπει να αλλάξουν και την αντιμετώπιση. Αναζητούν ήδη μηχανισμούς και νέες τεχνολογίες για να μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν αυτό. Και βέβαια η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, μετά από τον αποδεκατισμό που επιχειρείται από πλευράς Ισραήλ και έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, αν μη τι άλλο θέλουν ένα εντυπωσιακό χτύπημα για να τσαλακώσουν το γόητρο του Ισραήλ και βέβαια να μετριάσουν και την αυτοπεποίθηση που έχει η ισραηλινή ηγεσία απέναντι σε αυτές. Διότι βλέπετε ότι κάθε ένας που αναλαμβάνει την ηγεσία αυτών σε λίγες μέρες εξοντώνεται”.

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία ο κ. Φίλης τόνισε πως “προτεραιότητα είναι το εμπόριο και τα εξοπλιστικά, αλλά η μεγαλύτερη είναι το μεταναστευτικό. Κάθε ένας που περνάει από οποιαδήποτε δίοδο προς την Ευρώπη αυτό σημαίνει πολιτικό συναγερμό για τη Γερμανία. Διότι βλέπουμε το AFD να είναι πολύ ψηλά όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις αλλά και στις εκλογικές αναμετρήσεις που γίνονται σε κρατίδια”.

Σε σχέση με την Τουρκία ο καθηγητής υποστήριξε ότι “είναι πολύ σημαντικό το θέμα των Eurofighter. Από τη στιγμή που δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τα F-35 και ακόμα είναι σε αναμονή για τα F-16. Αυτό ακόμα και αν είναι ένα χαρτί απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται ότι η Τουρκία το εννοεί. Η Γερμανία δεν είναι η κύρια δύναμη. Το είπε άλλωστε και ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου. Είχε πει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτό το οποίο κινεί τα νήματα, αλλά η Γερμανία είναι αυτή η οποία μέχρι πρότινος είχε επιβάλει εμπάργκο και σε άλλου είδους οπλικά συστήματα, τα οποία παρείχε στην Τουρκία, που ήταν πολύ σημαντικά, ας πούμε για τα τουρκικά υποβρύχια”.

“Και βέβαια ψηλά είναι η Ανατολική Μεσόγειος, μετέφερε κάποια μηνύματα ο Σολτς και σε σχέση με το Κυπριακό και σε σχέση με την Ελλάδα. Θυμίζω ότι επί Μέρκελ είχαμε διαμεσολάβηση της Γερμανίας, όταν τα πράγματα είχαν σκουρύνει πολύ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία το καλοκαίρι του 2020, η οποία κατάφερε να αποσοβήσει μία κρίση να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο. Ο Σολτς δεν το έχει καταφέρει, αυτό έτσι και αλλιώς αναζητεί τα πατήματά του και σε λίγες μήνες έχει εκλογές. Αλλά όπως και να έχει η Γερμανία έχει ένα ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο και πιστεύω ότι μετέφερε κάποια μηνύματα ο Σολτς και από την Αθήνα και από τη Λευκωσία προς τον Τούρκο πρόεδρο”, κατέληξε ο κ. Φίλης.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε ο Κωνσταντίνος Φίλης:

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Βούτσιτς
20 Οκτωβρίου, 2024
Ουκρανικό drone στόχευσε πυροσβέστες στο Τζερζίνσκ της Ρωσίας
20 Οκτωβρίου, 2024
Συνάντηση Μητσοτάκη με την Επίτροπο καινοτομιας, έρευνας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και νεολαίας, Iliana Ivanova
20 Οκτωβρίου, 2024
Λούνα παρκ: Μόνο τρία σε όλη τη χώρα παραμένουν ανοιχτά
20 Οκτωβρίου, 2024
Σταϊκούρας: 950 νέα λεωφορεία έως το τέλος καλοκαιριού του 2025
20 Οκτωβρίου, 2024
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να υποδεχθεί πάνω από 20 ξένους ηγέτες
20 Οκτωβρίου, 2024
Ηλεία: Τροχαίο δυστύχημα με νεκρό 68χρονο Καναδό
20 Οκτωβρίου, 2024
Ολυμπιακός – Λεβαδειακός 2-2: Γκέλα για τους Ερυθρόλευκους
20 Οκτωβρίου, 2024
Νετανιάχου σε Τραμπ: Το Ισραήλ θα λάβει αποφάσεις με βάση τα δικά του συμφέροντα
20 Οκτωβρίου, 2024
Guardian: Γιατί ο Σινουάρ εξελίσσεται σε «μάρτυρα»
20 Οκτωβρίου, 2024