Κ. Φίλης: Μία χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο θα αλλάξει πίστα στον πόλεμο

Για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μίλησε από το Τελ Αβίβ ο καθηγητής και αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης.

Σχολιάζοντας τον μεγάλο συναγερμό που ο ίδιος έζησε τα ξημερώματα όταν ήχησαν οι σειρήνες, τραβώντας μάλιστα και τα πλάνα που έδειξε ο ΑΝΤ1, ο κ. Φίλης είπε τα εξής:

“Κατ’ αρχάς να πω το αυτονόητο, ότι ελπίζω η επόμενη αποκλειστικότητα του σταθμού να είναι για καλό λόγο και όχι γιατί πύραυλοι πρόκειται να πέσουν σε κατοικημένη περιοχή. Είναι πάντα σοκ να ξέρεις ότι έχεις 90 δευτερόλεπτα στη διάθεσή σου για να βρεις το κοντινότερο καταφύγιο, αλλά υπάρχουν οδηγίες που ακολουθείς για να προστατευτείς όσο περισσότερο γίνεται, βέβαια υπό τις συνθήκες που αντιλαμβάνεστε. Ειδικότερα δε, όταν η επίθεση γίνεται τόσο νωρίς το πρωί και οι περισσότεροι βρίσκονται στα κρεβάτια τους”.

Σχετικά με την στάση που τηρούν η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες ο Κωνσταντίνος Φίλης δήλωσε πως “οι περισσότεροι Ισραηλινοί, η συντριπτική πλειονότητα θα έλεγα, ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την επαναφορά του αισθήματος ασφαλείας και μιας σχετικής κανονικότητας για τα δικά τους δεδομένα, που λίγο έως πολύ το είδαμε και στο βίντεο. Είναι όλοι τους σοκαρισμένοι ακόμη από ό,τι συνέβη την 7η Οκτωβρίου και πιστεύουν ότι θα είχαν καταφέρει περισσότερα επί του πεδίου αν οι Αμερικανοί δεν τους φρέναραν. Μάλιστα, η εντύπωση των περισσοτέρων εδώ είναι ότι ο Μπάιντεν ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και όχι για την ασφάλεια του Ισραήλ”.

Και πρόσθεσε: “Γι’ αυτό πιστεύουν ότι η υποστήριξή του είναι με αστερίσκους και προς τούτο τον θεωρούν υπεύθυνο κυρίως για το γεγονός ότι το Ισραήλ κινείται πιο αργά και λιγότερο αποτελεσματικά απ’ ότι θα ήθελε. Αυτό ισχυρίζονται εδώ. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι και ένα πολύ καλό άλλοθι για την ισραηλινή ηγεσία. Ωστόσο, είναι καθολική στο Ισραήλ η άποψη ότι δεν μπορούν πλέον να επαφίενται στον αμερικανικό παράγοντα και ότι πρέπει να αναλάβουν δράση ακόμα και κόντρα στις επιθυμίες του. Πιθανή εισβολή στο Λίβανο, εννοώ χερσαία εισβολή, θα αλλάξει πίστα στον πόλεμο και θα φέρει σε πολύ πιο δύσκολη θέση τους Αμερικανούς. Κάτι όμως που στην παρούσα φάση σας διαβεβαιώ ότι δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον Νετανιάχου, όπως και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των Ισραηλινών”.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο Κωνσταντίνος Φίλης: