Για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μίλησε ο καθηγητής και αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης.
Μιλώντας για την κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή ο καθηγητής δήλωσε πως “αν ξεφύγει η κατάσταση, πράγμα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται το πιθανότερο σενάριο, αλλά όσο περνούν οι μέρες δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, θα έχουμε τρεις συνέπειες, παρενέργειες οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές και αφορούν και στη χώρα μας”.
“Η πρώτη έχει να κάνει με τις μεταναστευτικές ροές όπου οπωσδήποτε θα δούμε πολλαπλασιασμό. Η δεύτερη έχει να κάνει με τις τιμές ενέργειας, όπου και εκεί αναμένεται αύξηση των τιμών και η τρίτη έχει να κάνει με το πώς θα θεάται πλέον η Ανατολική Μεσόγειος ως δυνητική εναλλακτική έναντι της Ρωσίας, πηγή τροφοδοσίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι και αυτό με κάποιον τρόπο θα αποθαρρύνει τους επενδυτές από το να επενδύουν σε μια περιοχή η οποία θα είναι σε αναστάτωση”, πρόσθεσε ο κ. Φίλης.
Ενέργεια
Μιλώντας για την ενέργεια ο κ. Φίλης είπε χαρακτηριστικά:
Μπορεί κάποιοι να σπεκουλάρουν σε περίπτωση που η αγορά κατά κάποιο τρόπο προεξοφλήσει ότι θα έχουμε μία κρίση παρατεταμένη και μία κλιμάκωση. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι το Ιράν, που είναι ο άμεσος στόχος του Ισραήλ, ας μη γελιόμαστε, είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές χώρες σε φυσικό αέριο, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα επηρεάσει οπωσδήποτε τις τιμές.
Για την Ανατολική Μεσόγειο το Ισραήλ και η Αίγυπτος, που είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της κρίσης, αν αυτή διαιωνίζεται, είναι προφανές ότι θα κρατήσουν μεγαλύτερες ποσότητες για την εγχώρια αγορά, άρα θα εξάγουν λιγότερες. Επομένως, αυτό που εμείς έχουμε επενδύσει ως Ελλάδα και Κύπρος, το ενδεχόμενο η Ανατολική Μεσόγειος να μετεξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς, παραγωγής και μεταφοράς προς την ευρωπαϊκή αγορά, νομίζω ότι θα απομειωθεί ως πιθανότητα.
Μεταναστευτικό
Σχετικά με το μεταναστευτικό ο κ. Φίλης προχώρησε στις εξής 4 παρατηρήσεις:
- Γάζα. Αυτό που δεν είναι γνωστό στη χώρα μας είναι ότι από την 7η Οκτωβρίου και μετά, από όταν ξεκίνησε το Ισραήλ τις επιδρομές, έχουμε περίπου 100.000 Παλαιστίνιους, ίσως και περισσότερους, οι οποίοι έχουν φύγει ήδη από τη Γάζα. Πολλοί εξ αυτών έχουν βρεθεί στην Αίγυπτο και αρκετές χιλιάδες έχουν έρθει στην Ελλάδα. Αυτό έχει γίνει με έναν τρόπο αθόρυβο, αλλά οφείλουμε να το επισημάνουμε.
- Λίβανος. Ο Λίβανος είναι μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων που βρίσκεται σήμερα σε κατάρρευση. Αν έχουμε χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο, αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουμε και από εκεί πολλαπλασιασμό των ροών.
- Τουρκία – Ιράν. Επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η μεταναστευτική πίεση λόγω της πολιτικής της Γερμανίας, το Ιράν πρόκειται να απελάσει 2 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στην επικράτειά του. Χθες η Τουρκία δήλωσε ότι εμείς δεν πρόκειται να τους δεχτούμε. Αντιλαμβάνεστε βέβαια, αν δεχτεί αυτή την πίεση η Τουρκία τι θα κάνει με τα 5,5 εκατομμύρια που έχει η ίδια στην επικράτειά της;
- Αίγυπτος. Έχουμε περίπου 6 με 8 εκατομμύρια Αφρικανούς, οι οποίοι σήμερα κατοικοεδρεύουν στην Αίγυπτο. Καταλαβαίνετε ότι αν ξεκινήσουν οι ροές, αν ανοίξει η κάνουλα, πολλοί από αυτούς θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν την κατάσταση για να βρεθούν και αυτοί στη Γηραιά Ήπειρο.
Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε ο Κωνσταντίνος Φίλης: