K. Φίλης: Οι «τορπιλισμοί» Τατάρ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Για τις δηλώσεις Τατάρ και τη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, μίλησε ο καθηγητής και αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη οι Τουρκοκύπριοι έχουν τρεις στόχους:

  • Ο ένας είναι να πετύχουν την κυριαρχική ισότητα. Ό,τι δηλαδή δεν έχει πετύχει η τουρκοκυπριακή πλευρά από το 1983, από την ίδρυση του ψευδοκράτους από τον Ντενκτάς, να επιτευχθεί σήμερα, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η μόνη χώρα που τους αναγνωρίζει είναι η Τουρκία. Ακόμα και κράτη που έχουν υποχρεωθεί από την Τουρκία και πιέστηκαν να το κάνουν, δεν το κάνουν γιατί αυτό είναι κόντρα σε ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
  • Το δεύτερο, το οποίο θέλουν είναι να πετύχουν το άνοιγμα τουλάχιστον ενός λιμανιού ή ενός αεροδρομίου. Αυτό θα οδηγούσε σε μια έμμεση αναγνώριση και αυτό επίσης είναι πάρα πολύ δύσκολο.
  • Και το τρίτο, το οποίο βέβαια έρχεται σε συνέχεια κάποιων προτάσεων που προκύπτουν και από την πλευρά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι μια συνάντηση του Τατάρ με την Φον Ντερ Λάιεν ώστε ουσιαστικά να τον νομιμοποιήσει ως τον έτερο ηγέτη της Κύπρου. Μόνο που ούτε αυτό μπορεί να συμβεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Οι Τουρκοκύπριοι παραμένουν στην απομόνωση γιατί οι ίδιοι το έχουν επιλέξει.

Σε σχέση με τα όσα προτίθεται να κάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο κ. Φίλης είπε τα εξής:

“Υπάρχουν δύο σενάρια πάνω στο τραπέζι. Το πρώτο σενάριο είναι μετά από τη συνάντηση, όπου θα δώσει κάποιο κείμενο στους δύο ηγέτες, εφόσον δει ότι δεν υπάρχει κάποια προοπτική, να αποσυρθεί ο ΟΗΕ. Ήδη έχει λήξει η θητεία της προσωπικής απεσταλμένης και δεν ξέρουμε αν θα ανανεωθεί.

Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα οδηγούσε ακόμα και σε απόσυρση των δυνάμεων των ειρηνευτικών του ΟΗΕ που κατοικοεδρεύουν στην Κύπρο ή ακόμα και σε απόσυρση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία ευνοούν πάρα πολύ την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Δεν είναι όμως το πιθανότερο σενάριο. Το πιθανότερο σενάριο και αυτή είναι η αποκλειστική πληροφορία, είναι να συγκαλέσει μία συνάντηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία) μαζί με τους δύο ηγέτες. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και η ελληνική πλευρά”.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο Κωνσταντίνος Φίλης:

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Στέλιος Διονυσίου: «Είναι θέμα ημερών να γίνει η ανακοπή του πλειστηριασμού»
16 Οκτωβρίου, 2024
Η στιγμή που τα 5,9 Ρίχτερ χτυπούν την Τουρκία
16 Οκτωβρίου, 2024
Λίβανος: Σκοτώθηκε ο δήμαρχος της πόλης Ναμπατίγια σε ισραηλινή επίθεση
16 Οκτωβρίου, 2024
Αγωνία για 60χρονη από τον Πύργο που εξαφανίστηκε
16 Οκτωβρίου, 2024
K. Φίλης: Οι «τορπιλισμοί» Τατάρ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
16 Οκτωβρίου, 2024
Έφυγε από την ζωή ο Αντισμήναρχος ε.α. Θανάσης Μάγκας
16 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: 30χρονος απειλούσε να πέσει στο κενό
16 Οκτωβρίου, 2024
Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία
16 Οκτωβρίου, 2024
UFC: Πέθανε ο Γκιγιέρμε Βασκονέλος
16 Οκτωβρίου, 2024
Πυροσβέστες απεγκλώβισαν πρόβατα που είχαν πέσει σε βάλτο
16 Οκτωβρίου, 2024