Κ. Φίλης: Το μήνυμα Ερντογάν στη Δύση με το αίτημα να μπει η Τουρκία στους BRICS

Για το μήνυμα Ερντογάν προς τη Δύση με το αίτημα αυτό που υπέβαλε ώστε να μπει η Τουρκία στους BRICS, αλλά και την κατάσταση στη Γάζα μίλησε ο καθηγητής και αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης.

Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Φίλης “ο στόχος του Ερντογάν με το αίτημα για να να μπει η Τουρκία στους BRICS είναι να μην τον θεωρούν δεδομένο, να είναι μαζί του οι δυτικοί σε μία συνεχή διαπραγμάτευση και συναλλαγή υπό τον φόβο απώλειας της Τουρκίας, έτσι ώστε η τελευταία να κερδίζει όλο και κάτι παραπάνω, ουσιαστικά εκβιάζοντας τη Δύση ότι υπάρχουν εναλλακτικές για την τουρκική ηγεσία πέραν της Δύσης”.

Συμπλήρωσε δε πως “είναι ανησυχητικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι παραδοσιακοί τους εταίροι, αλλά και η Αίγυπτος έχουν ήδη προσχωρήσει στους BRICS, έναν ετερόκλητο σχηματισμό μεν που ωστόσο επιδιώκει και επιζητεί την αλλαγή της διεθνούς τάξης πραγμάτων ως έχει αυτή τη στιγμή”.

“Η Κίνα και η Ρωσία επιδιώκουν, βασιζόμενοι στην υποχώρηση της Δύσης, την αλλαγή των συσχετισμών ισχύος παγκοσμίως, με απώτερο στόχο την επικράτηση ενός άλλου μοντέλου. Στην χορεία λοιπόν αυτών των κρατών ενδεχομένως να ανήκει σε λίγο καιρό, κατά τα φαινόμενα και η Τουρκία, με τη διαφορά ότι είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι επίσης όμως σαφές ότι ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει σε έναν πολυπολικό κόσμο, με την Τουρκία να μην είναι μόνο μία πολύ ισχυρή περιφερειακά δύναμη, αλλά να έχει και ένα αποτύπωμα στην Αφρική, στον Καύκασο, στα Βαλκάνια, στην Ασία. Και εκτιμά επίσης ότι το κέντρο βάρους της οικονομικής αλλά και πολιτικής ισχύος έχει μετατοπιστεί προς την Ανατολή. Για μένα πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αναπτύξει ακόμη ένα ικανό και πειστικό σχέδιο για το πώς θα διαχειριστούν την Τουρκία τα επόμενα χρόνια”, τόνισε ο κ. Φίλης.

Μπάιντεν – Νετανιάχου

“Εδώ και εβδομάδες, για να μην πω εδώ και μήνες, οι Αμερικανοί ανησυχούν και προβληματίζονται για το γεγονός ότι ο Νετανιάχου ακολουθεί μία πολιτική που είναι προσωπική και η οποία σε καμία περίπτωση αφενός δεν ευθυγραμμίζεται με τα αμερικανικά συμφέροντα, αφετέρου, δεν ικανοποιεί ή δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της περιφερειακής σταθερότητας. Κινείται δηλαδή με μία λογική προσωπικής ατζέντας ο Νετανιάχου. Και βέβαια δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ακραίοι οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην ισραηλινή ηγεσία ή πέριξ αυτής”, είπε ο καθηγητής.

Και πρόσθεσε: “Το πρόβλημα για τον Μπάιντεν είναι ότι αν οι αμερικανικές εκλογές σε λίγους μήνες από σήμερα διεξαχθούν με ανοιχτές τις πληγές της Ουκρανίας, κάτι το οποίο το θεωρούμε περίπου δεδομένο, αλλά και αυτή της Γάζας, επειδή ακριβώς υπάρχουν και μουσουλμάνοι Αμερικανοί ψηφοφόροι, οι οποίοι σε κρίσιμες πολιτείες, όπως είναι αυτή του Μίτσιγκαν, θα μπορούσαν να κρίνουν το αποτέλεσμα, είναι θα έλεγα εφιάλτης για την αμερικανική ηγεσία και βέβαια για την Κάμαλα Χάρις να υπάρχει η Γάζα ακόμα ως ανοικτό μέτωπο, ως εκκρεμότητα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και από εκεί και πέρα είναι και μία προσπάθεια των Αμερικανών να δείξουν προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι έχουν φτάσει σε ένα σημείο οριακό με τον Νετανιάχου”.

“Δεν είναι τυχαίο ότι φαίνεται οι Αμερικανοί να έχουν στείλει ένα τελεσίγραφο τόσο στη Χαμάς όσο και στο Ισραήλ, ότι αν τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν εξευρεθεί μία λύση οριστική για την κατάπαυση του πυρός, θα αποσυρθούν από τις προσπάθειες που κάνουν εδώ και μήνες και οι οποίες μέχρι σήμερα είναι ατελέσφορες”, κατέληξε ο κ. Φίλης.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο Κωνσταντίνος Φίλης: