Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για παραβίαση της Τελωνειακής Ένωσης της Κύπρου, ζήτησε ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Κώστας Μαυρίδης.
Η καταγγελία του Ευρωβουλευτής έγινε στη συνεδρία της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας ενώπιον των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρ. Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, με θέμα συζήτησης την παρούσα κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Μετά τις παρουσιάσεις των δύο εκπροσώπων, ο κ. Μαυρίδης ανάφερε ότι επειδή ήταν ανοικτή συνεδρία την οποία πολλοί παρακολουθούσαν διαδικτυακά, θα ήθελε πρώτα να διευκρινίσει δύο σημαντικά σημεία, ως ακολούθως:
«Πρώτον, η λύση του κυπριακού προβλήματος, θα πρέπει να είναι εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, αλλά ταυτοχρόνως θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τις δεσμευτικές αξίες και αρχές της ΕΕ επειδή το βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μέρος της ΕΕ. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».
Κατά δεύτερο, σχολίασε ως αντιφατική την αναφορά ενός από τους εκπροσώπους σε «ξεκάθαρη αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο» και ταυτοχρόνως σε συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας, περιλαμβανομένων παρενοχλήσεων πλοίων και αεροπλάνων. Απευθυνόμενος προς τον συγκεκριμένο εκπρόσωπο σημείωσε: «Όσο και να κατανοώ ότι οι υπηρεσίες επιδιώκουν να χρησιμοποιούν διπλωματικό λεκτικό, ας μην στρεβλώνουμε την πραγματικότητα. Καθώς μιλάμε, διάβαζα στον τουρκοκυπριακό τύπο την ξεκάθαρη ενέργεια του κ. Τατάρ να προχωρήσει στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής στα Βαρώσια, ενάντια στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ενάντια στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί για το «πού βρισκόμαστε ως ΕΕ σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ειδικά για τα Βαρώσια». Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στην απόφαση της ΕΕ (27 Ιανουαρίου 2022) να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας λόγω εμπορικών πρακτικών/διακρίσεων σε βάρος της Λιθουανίας, χωρίς όμως ανάλογη προσφυγή για την ξεκάθαρη περίπτωση της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου. Γι’ αυτό, ο κ. Μαυρίδης σημείωσε δηκτικά: «Δεν χρειάζεται να παραθέσω πολλά για την Τουρκία, η οποία αρνείται να εφαρμόσει την νομικά δεσμευτική της υπογραφή στην εμπορική συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης με ΕΕ, σε σχέση με την Κύπρο από το 2004 και δεν ακούσαμε μια λέξη από τους εκπροσώπους της Ευρωπ. Επιτροπής».
Καταλήγοντας, τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε δίκαιοι (προς τα κράτη μέλη) και αμερόληπτοι βάσει των γεγονότων, αφού αυτός είναι κι ένας λόγος ύπαρξης της ΕΕ».
Σε σχέση με το ζήτημα των κυρώσεων, στην απάντησή τους οι εκπρόσωποι της ΕΕ σημείωσαν ότι το θέμα το κυρώσεων παραμένει ανοιχτό για τα κράτη μέλη να αποφασίσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.