Κ. Μητσοτάκης: Αλλαγή της κατάστασης των μεταμοσχεύσεων της χώρας

Στην ομιλία του κατά τη θεμελίωση του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Ενώ τώρα ξεκινά ένα έργο που αναμένεται να αλλάξει το τοπίο της Υγείας στη Ελλάδα και να δώσει νέα πνοή στις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας,ξεκινά άμεσα να κατασκευάζεται δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικο Κέντρο.

Η τελετή θεμελίωσης έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου, του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ, H. Kluge και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Το κέντρο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε 3,5 χρόνια από σήμερα. Το κόστος του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου έχει προϋπολογιστεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, 30 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του. Το συνολικό οικοδόμημα θα είναι έκτασης 7.000 τ.μ., θα εκτείνεται σε 4 ορόφους, θα διαθέτει 47 νέες κλίνες, από τις οποίες 33 αποκλειστικά για παιδιά. Οι 12 κλίνες θα είναι ΜΕΘ για παιδιά, εκ τον οποίων 5 αποκλειστικά για βρέφη.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι το κράτος θα στηρίξει το έργο του ιδρύματος και προανήγγειλε αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. «Χρειάζονται και δότες και σύστημα και διαδικασία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η εκπόνηση ενός συστήματος μεταμοσχεύσεων «που θα εξασφαλίσει την πολιτεία με έναν ασφαλή οδηγό ανάπτυξης». «Στην προσπάθεια που εγκαινιάσαμε έχουμε αντίπαλο τον πολύ μικρό διαθέσιμο αριθμό μοσχευμάτων. Είναι απαράδεκτη η σημερινή κατάσταση και πρέπει να αναστραφεί. Θα το αλλάξουμε. Είναι προσωπική μου δέσμευση. Θα προχωρήσουμε στην διοικητική αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος και στάθηκε ιδιαίτερα στον εμπλουτισμό του μητρώου δωρητών. Όπως παρατήρησε, το κράτος θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ στο μητρώο θα εγγραφούν και οι βουλευτές.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο έργο του Ιδρύματος Ωνάση και σημείωσε πως στην ελληνική κοινωνία συγκλίνουν τρία ρεύματα με βαθιές ρίζες: Αλληλεγγύη και αίσθημα ευθύνης της κοινωνίας των πολιτών, η προθυμία της πολιτείας να συνεργαστεί με ιδιώτες και ιδρύματα εκεί που οι κρατικές δομές δεν επαρκούν, και μία παράδοση εθνικής ευεργεσίας. «Σε αυτήν την ξεχωριστή παράδοση εγγράφεται και η παράδοση του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης. Ο Ωνάσης αφιέρωσε τη μισή του περιουσία σε κοινωφελείς σκοπούς. Το όραμά του συνεχίζουν πανάξια οι άνθρωποι του Ιδρύματος, συνδέοντάς το πάντα με τις ανάγκες των καιρών και προσδίδοντας περιεχόμενο σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Αρκεί να θυμηθούμε πόσα Ελληνόπουλα χωρίς οικονομικά μέσα ξεκίνησαν με υποτροφίες του Ιδρύματος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας τα συγχαρητήριά του για τη δημιουργία του Ωνασείου Κέντρου Μεταμοσχεύσεων.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου ανέφερε: «Σήμερα ξεκινάμε ένα νέο Ωνάσειο. Ένα νέο νοσοκομείο. Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Η μεταμόσχευση είναι ένα όραμα που μας περιέχει όλους. Μας περιμένει στο μέλλον, αρκεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας σήμερα. Αρκεί να δώσουμε σήμερα ένα κομμάτι του καλύτερού μας εαυτού. Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, αλλά και για την έναρξη μιας εθνικής προσπάθειας, για την οποία δέσμευση όλων μας πρέπει να είναι ότι θα την φέρουμε εις πέρας.»

Παράλληλα, ανακοίνωσε ένα σύνολο δράσεων για την ανάταξη του συστήματος υγείας, με κομβικής σημασίας εκείνη της εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου για τις Μεταμοσχεύσεις: «Εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της Πολιτείας, στηρίζουμε και αναθέτουμε την εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Μεταμοσχεύσεων από ομάδα επιστημόνων του London School of Economics, με επικεφαλής τους διακεκριμένους καθηγητές Ηλία Μόσιαλο και Βασίλη Παπαλόη. Η ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τη χαρτογράφηση της ελληνικής κατάστασης, τα συμπεράσματα της οποίας αναμένεται να δημοσιευτούν και να διατεθούν στην ελληνική Πολιτεία τον Ιούνιο του 2020.»

-Ad-