Κ. Μητσοτάκης: «Η πρόληψη θα περιορίσει το κόστος για τον ασθενή και το σύστημα υγείας»

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την κινητικότητα στους ΟΤΑ και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πολύ σημαντική παρέμβαση η πρόληψη. Και μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, εάν ακολουθούμε τέσσερις βασικούς κανόνες: υγιεινή διατροφή, έλεγχο του βάρους, αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ και συστηματική άθληση. Η πρόληψη περιορίζει το κόστος για τον ασθενή και το σύστημα υγείας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το νομοσχέδιο αποβλέπει στην ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας πάνω σε δύο βασικούς πυλώνες: Πρόληψη και συντονισμό και διασύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας της χώρας.

Με μοντέλο τον αντικαπνιστικό στόχος είναι η συστηματική αντιμετώπιση και άλλων βλαπτικών παραγόντων για την υγεία:Καπνισμα, παιδική παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, κατάχρηση αλκοόλ που προκαλούν: Καρδιοπάθειες, νεοπλάσματα, διαβήτη.

Θεσπίζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης με την ονομασία «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ», το οποίο αποτελείται από δράσεις δημόσιας υγείας που υλοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και παρέχονται δωρεάν.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα ακόλουθα εθνικά προγράμματα: Προαγωγή της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής Άσκησης. Αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης Αλκοόλ. Εμβολιασμοί. Συστηματικός Προγεννητικός και Περιγεννητικός Έλεγχος. Ψυχοκοινωνική Ένταξη και Αποκατάσταση για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα. Προσυμπτωματικός Έλεγχος.

Η αρχή θα γίνει από τον καρκίνο του μαστού, την πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες, χορηγώντας δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω, οριζόντια.

Παρουσιάστηκε επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την κινητικότητα στους δήμους. Στοχος είναι να γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία και πιο καθολική. Προβλέπεται κύκλος τεσσάρων μηνών ολοκλήρωσης της κινητικότητας και θα συμπεριληφθούν περισσότεροι φορείς που εξαιρούνταν. Γίνονται παρεμβάσεις για να αναβαθμιστούν τα κριτήρια που βοηθούν στην επιλογή θέσεων ευθύνης, (προϊστάμενοι, γενικοί διευθυντές κλπ), με ένα συνδυασμό εμπειρίας και συνέντευξης. Ως προς τα πειθαρχικά για τους ΟΤΑ, θα εναρμονιστεί το πλαίσιο για τη διοίκηση, ώστε να “τρέχουν” οι υποθέσεις πιο γρήγορα.

Ως προς το νομοσχέδιο του Ναυτιλίας, αποφασίστηκε ότι πρέπει να εξετασθεί ξανά το θέμα λογω της εμπειρίας με το μεταφορικό ισοδύναμο και υπάρχει ως προς αυτό συνεννόηση του Ναυτιλίας με το Τουρισμού και Υποδομών.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Δημοσίευμα Εστίας: E-mail Τριαντόπουλου φέρεται να τον «καίει» για το μπάζωμα των Τεμπών
6 Μαρτίου, 2025
Φοιτητικό – Μαθητικό συλλαλητήριο για τα Τέμπη την Παρασκευή 7 Μάρτη στα Προπύλαια
6 Μαρτίου, 2025
ΕΝΦΙΑ: Το Σαββατοκύριακο έρχεται ο λογαριασμός – Έως το τέλος Μαρτίου η πρώτη δόση
6 Μαρτίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Νεκρός άντρας που πήδηξε από μπαλκόνι για να σωθεί από φωτιά
6 Μαρτίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Ύποπτο αυτοκίνητο στο στόχαστρο των αρχών – Τα νέα αιτήματα της οικογένειάς του
6 Μαρτίου, 2025
Live: Η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – Την Παρασκευή η ψηφοφορία
6 Μαρτίου, 2025
Ημαθία: Μαθητής χτυπήθηκε από τρένο
6 Μαρτίου, 2025
Τέμπη: Λύγισε ο γιατρός του Γεράσιμου – «Μας έδειξε πώς να μαχόμαστε, δεν τα παράτησε ποτέ»
6 Μαρτίου, 2025
Τέμπη: Συγγενείς ζητούν απαντήσεις – Νέα στοιχεία από τις καταθέσεις εμπλεκομένων
6 Μαρτίου, 2025
Χαλκιδική: «Ο αγώνας δεν έχει σταματήσει» – Τι είπε ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ
6 Μαρτίου, 2025