Μητσοτάκης: Μεγαλύτερη από την προηγούμενη περίοδο, αλλά όχι επαρκείς οι ευρωπαϊκοί πόροι για το μεταναστευτικό

Τη διασφάλιση περισσότερων αναπτυξιακών πόρων και πόρων για τη μετανάστευση καθώς και τη διαφύλαξη των εισοδημάτων των αγροτών αλλά και τη στήριξή τους στη μετάβαση προς έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον, τρόπο παραγωγής ανέδειξε ως προτεραιότητες της κυβέρνησης, εν όψει της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2021-2027, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης γιατί “καλούμαστε να συζητήσουμε το ύψος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, και πρόσθεσε : Ενα είναι βέβαιο: Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, οι συνολικοί πόροι που είναι διαθέσιμοι για το προσφυγικό και για τη φύλαξη των συνόρων είναι μειωμένοι σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις και αυτο είναι λάθος. “Δεν μπορεί να ισχυριζόμαστε ταυτόχρονα ότι θέλουμε μια Ευρώπη η οποία να προστατεύει τους πολίτες της και να μην διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους για να υποστηρίξουμε με ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ισχύ τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και την Frontex που είναι η ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των συνόρων.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, πάντως, οι πόροι που θα πάρει η χώρα για τα ζητήματα αυτά θα είναι αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Αλλά το συνολικό ύψος των πόρων που διαθέτει η Ε.Ε πρέπει να βελτιωθεί.