Κ. Μητσοτάκης: «Να πέσουν οι τόνοι στα νησιά»

Στο προσφυγικό και τα επεισόδια στα νησιά με αφορμή τη δημιουργία κλειστών δομών, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ο Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις του στο Δ’ Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας.

«Από χθες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου άρχισαν να κατασκευάζονται νέες σύγχρονες δομές για να κλείσουν οι παλιές προβληματικές. Αυτές οι νέες δομές βρίσκονται μακριά από τους αστικούς ιστούς. Είναι ελεγχόμενες και εκεί θα εξετάζονται ταχύτατα οι αιτήσεις ασύλου και από εκεί, όσοι δεν δικαιούνται, θα επιστρέφουν στις χώρες προσέλευσής τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της ομιλίας του και συνέχισε:

«Η πολιτική μας άλλαξε, τα σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται καλύτερα και αυτό μας το επιβεβαιώνει η τοπική κοινωνία. Και τα θαλάσσια σύνορά μας φυλάσσονται καλύτερα. Το νομικό μας πλαίσιο έγινε αυστηρότερο και ευέλικτο. Ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά, οι αποφάσεις μας υλοποιούνται. Ζητώ να πέσουν οι τόνοι, γιατί είναι προς όφελος της χώρας να κατασκευαστούν σύγχρονες δομές».

«Θέλω από την Αλεξανδρούπολη να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας… Μην έρχεστε. Γιατί ο δρόμος που σας οδηγούν οι διακινητές, τους οποίους πληρώνετε αδρά, δεν οδηγεί στην ενδοχώρα και στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής».

Για την τουρκική προκλητικότητα: ««Η στάση μας είναι ψύχραιμη απέναντι στην επιθετική παραβατικότητα, δεν πρέπει να παρερμηνεύεται, ούτε να υποτιμάται αλόγιστα. Οι δυνάμεις της ειρήνης και του δικαίου δεν φωνασκούν, δεν προκαλούν αλλά ξέρουν και να αντιδρούν. Ο χάρτης της πραγματικότητας είναι ένας και ουδείς μπορεί να ξαναζωγραφίζει περιοχές της υδρογείου χαράζοντας ζώνες».

Για την κατάσταση στη Λιβύη: Οι απόψεις μας συμπίπτουν και για τα θέματα της ΝΑ Μεσογείου. Κανένα άκυρο έγγραφο μεταξύ Τουρκίας και του πολιτικού προσωπικού της Λιβύης δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα. Η περιοχή δεν έχει ανάγκη από εισαγόμενες κρίσεις που έρχονται από μακριά.

Για την ενέργεια: «Στον τομέα της ενέργειας οι δύο χώρες προσβλέπουμε στην ασφάλεια και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών. Χαίρομαι που πια και η βουλγαρική πλευρά συμμετέχει επισήμως με 20% στο έργο FSRU της Αλεξανδρούπολης, για πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο».

«Σας συγχαίρω για τα μέτρα που πήρατε [για το μεταναστευτικό]. Έχουν μηδενιστεί οι ροές προς τη Βουγαρία», τόνισε από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μπορίσοφ επισήμανε ότι «εκτός από το αέριο, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, θα ήθελα σύντομα να λειτουργήσει και ο νέος αυτοκινητόδρομος και η σύνδεση των δύο στρατών».

-Ad-