Κ. Μητσοτάκης σε Επίτροπο Τζεντιλόνι: Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο

Συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Διάβασα τη συνέντευξή σας στην “Καθημερινή” και σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια που είπατε για την ελληνική οικονομία», ανέφερε ο πρωθυπουργός στον διάλογο που είχαν. «Αυτή είναι η πραγματικότητα», απάντησε ο κ. Τζεντιλόνι.

«Πιστεύω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους επτά μήνες, κάτι που αντανακλάται στις αγορές κεφαλαίου και στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα. Είμαστε μια κυβέρνηση, η οποία είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και έχουμε υπάρξει απόλυτα αξιόπιστοι όσον αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, ενημερώνοντας τους συνομιλητές μας ότι θα τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020. Αλλά στη διάρκεια του έτους, σύντομα και χωρίς καθυστέρηση, αναμένεται να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αρχής γενομένης από το 2021. Πιστεύω, ότι αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό και χαίρομαι που και εσείς το αναγνωρίσατε και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και ο Τζεντιλόνι απάντησε: «Ναι, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σίγουρα υποστηρικτική για το άνοιγμα αυτής της συζήτησης. Η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, αλλά εφόσον η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων -έχετε πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία στο σύνολό τους- και πιστεύω ότι με αυτή τη δυναμική η συζήτηση γι’ αυτούς τους στόχους μπορεί να ανοίξει ξανά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υποστηρικτική για αυτό».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προοπτικές της, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, καταγράφεται σημαντική πρόοδος σε μια σειρά από τομείς.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπογραμμίστηκαν οι θετικές εξελίξεις και στο δημοσιονομικό πεδίο, οι οποίες αποτυπώνονται στην αντιμετώπιση των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές, καθώς και στις αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον Ευρωπαίο Επίτροπο μια σειρά από ζητήματα προτεραιότητας για τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει η χώρα μας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Green Deal που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, συζητήθηκαν δράσεις τις οποίες αναμένεται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την επίτευξη του στόχου μείωσης εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2030 και του βασικού στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Ο πρωθυπουργός, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας μας να εργαστεί προς μία περισσότερο «πράσινη οικονομία» στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων σε παγκόσμιο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για μια δίκαιη μετάβαση των περιοχών παραγωγής άνθρακα και λιγνίτη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σοκαριστικό τροχαίο στην Ηλεία: Μεθυσμένος οδηγούσε με τον 4χρονο γιο του στην αγκαλιά – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο το παιδί
23 Φεβρουαρίου, 2025
«Το πηγούνι του ακουμπούσε τα γεννητικά μου όργανα – Έβλεπα το ταβάνι κι έκλαιγα»: Συγκλονίζουν τα θύματα του γυναικολόγου στη Ρόδο
23 Φεβρουαρίου, 2025
Θάνατος Βασίλη Καλογήρου: «Σύντομα μπορούμε να έχουμε τη λύση του μυστηρίου – “Κλειδί” ο ιατρικός φάκελος»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: «Θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανατροπή στην υπόθεση»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Τουρισμός για Όλους 2025: Ξεκινούν οι αιτήσεις με αυξημένα ποσά ενίσχυσης
23 Φεβρουαρίου, 2025
Φον ντερ Λάιεν: «Έγινε απολογισμός με τους Στάρμερ και Μακρόν για τις επαφές τους με την Ουάσινγκτον»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Β. Ζελένσκι: Είμαι πρόθυμος να παραιτηθώ για την ειρήνη της Ουκρανίας ή για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
23 Φεβρουαρίου, 2025
Ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες στον Παναμά: Κοριτσάκι νεκρό – Είκοσι διασωθέντες
23 Φεβρουαρίου, 2025
Απειλή για βόμβα σε πτήση της American Airlines με προορισμό το Νέο Δελχί
23 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανικές εκλογές: Η ώρα της αλήθειας στην κάλπη
23 Φεβρουαρίου, 2025