Κ. Μπέρδου στο newsique: «Ιστορική ευκαιρία για προοδευτική κυβέρνηση πραγματικής πλειοψηφίας»

«Τα 11 άρθρα του Συμβολαίου Αλλαγής αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία, την επομένη των εκλογών, μίας -μεγάλης αποδοχής- προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας», λέει στο newsique.gr η Κατερίνα Μπέρδου, υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην εκλογική περιφέρεια Έβρου.

Εκφράζει μάλιστα την πεποίθησή της πως, με βάση και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν εκείνα τα σημεία που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τον σχηματισμό μίας προοδευτικής κυβέρνησης με συνεργασία των δύο κομμάτων.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κυρία Μπέρδου για ποιο λόγο πρέπει ένας πολίτης να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις επερχόμενες εκλογές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι σήμερα ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα, μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη, η οποία έχει τη γνώση, την εμπειρία, την ικανότητα, τα στελέχη και κυρίως τις πολιτικές θέσεις που θα φέρουν την κοινωνία και τον απλό πολίτη στο επίκεντρο. Πρόκειται για μία κρίσιμη εκλογική μάχη, μια ιστορική ευκαιρία για συνεργατική προοδευτική διακυβέρνηση πραγματικής πλειοψηφίας, η οποία θα φέρει κοινωνική ανάταξη, οικονομική προοπτική αλλά και θεσμική αποκατάσταση.

Οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ώστε να μπει τέλος στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην αισχροκέρδεια και στη θεσμική κατάπτωση, στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι πολίτες του Έβρου θα πρέπει να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, να στηριχθεί η τοπική κοινωνία με στόχο την ανάσχεση της δημογραφικής κατάρρευσης και να εφαρμοστούν προοδευτικές εξειδικευμένες προτάσεις που αξιοποιούν τη γεωγραφική μας θέση προς όφελος των πολλών.

 

Θεωρείτε ότι το πρόγραμμά σας είναι ελκυστικό για την κοινωνία;

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί τον μοναδικό πολιτικό φορέα που έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα σημαντικά θέματα, με στόχο την επίτευξη της «Δικαιοσύνης Παντού». Πρόκειται λοιπόν για μία εναλλακτική και ρεαλιστική λύση δημοκρατικής προοδευτικής διακυβέρνησης απέναντι στην πολιτική του κ. Μητσοτάκη της αύξησης των ανισοτήτων, της μείωσης του εισοδήματος και της κατάρρευσης του επιτελικού κράτους.

Στο επίκεντρο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ίδια η κοινωνία, μέσω της αντιμετώπισης της ακρίβειας, της αύξησης του εισοδήματος, της στήριξης του κοινωνικού κράτους με έμφαση στην Υγεία και την Παιδεία, της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στο επίκεντρο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μικρή και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας αλλά και η ενίσχυση και προώθηση της έρευνας και καινοτομίας με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Συνεπώς, σας απαντώ πως ναι, το πρόγραμμά μας είναι ελκυστικό για την κοινωνία.

«Στις 21 Μαΐου έχουμε μια ιστορική ευκαιρία για συνεργατική προοδευτική διακυβέρνηση πραγματικής πλειοψηφίας, η οποία θα φέρει κοινωνική ανάταξη, οικονομική προοπτική αλλά και θεσμική αποκατάσταση», σημειώνει η Κατερίνα Μπέρδου.

 

Ποια είναι τα σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τα οποία δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι ψηφοφόροι;

Σίγουρα η ακρίβεια απασχολεί πολύ τους συμπολίτες μας, είτε αυτοί είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είτε όχι. Τα μέτρα, λοιπόν, που προτείνουμε για τη μείωση τιμών είναι αυτά που ενδιαφέρον περισσότερο τους πολίτες. Οι προτάσεις μας για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, για μείωση των έμμεσων φόρων και γενικότερα για ελάφρυνση του κόστους των νοικοκυριών, είμαι σίγουρη πως βρίσκει ευρεία αποδοχή από τους πολίτες. Διαπιστώνω όμως πως οι τρομολαγνικοί υπολογισμοί, που «ξεσηκώνουν» τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων, επηρεάζουν την κρίση των πολιτών. Είναι, λοιπόν, χρέος μας να θυμίσουμε στους πολίτες ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που χρεοκόπησε τη χώρα το 2009 και το 2015 και ότι η «τρομοκρατία» της ΝΔ σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος γίνεται μόνο και μόνο για να καλύψουν την ανεπάρκεια, την ανικανότητα και την ψευδο-αριστεία, που μας πούλησαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε μία δέσμη 11 σημείων ως βάση για προγραμματική συζήτηση με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Πιστεύετε ότι είναι εύκολο να απορριφθούν από το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του;

Τα 11 άρθρα του Συμβολαίου Αλλαγής αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία, την επομένη των εκλογών, μίας -μεγάλης αποδοχής- προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σήμερα μιλά για ειλικρινή διάλογο προγραμματικών συγκλίσεων πάνω σε θέσεις πραγματικά προοδευτικές. Η βάση για τον διάλογο αυτό είναι τα 11 σημεία που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για προτάσεις που φέρνουν ουσιαστικές και ριζοσπαστικές αλλαγές και συμβαδίζουν με τις αρχές και τις αξίες που παραδοσιακά πρεσβεύει το ιστορικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Η δημιουργία μίας σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας απαιτεί πολιτική βούληση και, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσουν.

«Η δημιουργία μίας σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας απαιτεί πολιτική βούληση. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσουν», υποστηρίζει η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο.

 

Μπορεί να προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από την κάλπη της απλής αναλογικής; Δηλαδή να υπάρξει συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εφόσον αναδειχθεί πρώτη δύναμη με το τρίτο κόμμα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ;

Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας, θα πρέπει να αναφερθώ στο εκλογικό σύστημα που επιβάλλει επί της ουσίας στα κόμματα τη διαβούλευση και τις συγκλίσεις σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απλή αναλογική, ως το δικαιότερο εκλογικό σύστημα, δεν προέκυψε τυχαία αλλά αποτελούσε πάγια θέση και αίτημα της αριστεράς. Οι προγραμματικές συγκλίσεις και οι μετεκλογικές συνεργασίες δεν είναι κάτι νέο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί να βρίσκει σημεία συγκλίσεων και συνεργασιών. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, είναι σαφής η θέση μας για τη δημιουργία -την επομένη των εκλογών- μίας προοδευτικής κυβέρνησης, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Η σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπάρχει, αν δει κανείς τις προγραμματικές θέσεις που έχουν εξαγγελθεί και από τα δύο κόμματα. Οπότε, σε αυτή τη βάση θεωρώ ότι ναι, υπάρχουν εκείνες οι πολιτικές προϋποθέσεις για τον σχηματισμό μίας προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 21η Μαΐου.

 

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν πιστεύετε αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης, ότι δηλαδή δεν θέλει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ακόμα καταλάβει τι ακριβώς προτείνει ο κ. Μητσοτάκης. Εγκλωβισμένος στην αλαζονεία του και την απομόνωση από τους υπόλοιπους πολιτικούς φορείς, τη μία εκβιάζει τον ελληνικό λαό με δεύτερες και τρίτες εκλογές μέχρι να γίνει αυτός ο απόλυτος άρχων και την άλλη μας λέει ότι θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή. Ένας είναι ο στόχος του κ. Μητσοτάκη, να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος και με κάθε τρόπο. Συνεπώς, την επομένη των εκλογών θα πράξει ό,τι μπορεί για να παραμείνει πρωθυπουργός, είτε αυτό αφορά συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είτε αυτό αφορά πιέσεις και ενδεχόμενες αποστασίες. Μένει να δούμε τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε αυτές τις αντιθεσμικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες.

Ένας είναι ο στόχος του κ. Μητσοτάκη, να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος και με κάθε τρόπο

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;

Σας το είπα ξανά, οι εκλογές της 21ης πρώτης Μαΐου είναι μία ιστορική ευκαιρία για τον σχηματισμό μίας δημοκρατικής και προοδευτικής κυβέρνησης μακράς πνοής. Το διακύβευμα είναι συγκεκριμένο: Εάν η χώρα θα συνεχίσει να κυβερνάται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που την οδήγησε στη μεγαλύτερη συρρίκνωση εισοδήματος, στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου και στη μεγαλύτερη θεσμική κατάπτωση από τη μεταπολίτευση και μετά ή εάν θα προστατεύσουμε την κοινωνία, θα μειώσουμε τις ανισότητες, θα στηρίξουμε τους αδυνάτους και τη μεσαία τάξη, θα συμβάλουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα φέρουμε την αποκατάσταση του κράτους δικαίου.

 

Η Κατερίνα Μπέρδου είναι υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον ν. Έβρου