Ο έμπορος καυσόξυλων, πέλετ και υγρών καυσίμων, Κυριάκος Νεστορίδης, μίλησε στο ΕΡΤNews και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά καυσόξυλων, τη ζήτηση, τις τιμές, και τις επιλογές καυσίμων για τη χειμερινή περίοδο. «Η ζήτηση φέτος είναι λίγο αυξημένη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, όπου ήταν μειωμένη λόγω ήπιων καιρικών συνθηκών» σημειώνει ο κ. Νεστορίδης. «Οι τιμές έχουν πέσει αρκετά, κυμαίνονται περίπου στα 75-80 ευρώ το κυβικό, ενώ πέρυσι ήταν κοντά στα 100 ευρώ. Αυτό το καθιστά πιο προσιτό για τον κόσμο να επιλέξει τα ξύλα, ως μια φθηνή μορφή ενέργειας».
Ο κ. Νεστορίδης ανέλυσε επίσης τη διακύμανση των τιμών τα τελευταία δύο χρόνια και τη στροφή των καταναλωτών σε άλλες μορφές ενέργειας λόγω των αυξήσεων. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η πτώση των τιμών οδηγεί πολλούς πίσω στη χρήση καυσόξυλων, ιδιαίτερα λόγω των πιο ψυχρών καιρικών συνθηκών που φαίνεται να επιστρέφουν. «Βλέπουμε πως το σκηνικό του καιρού αλλάζει, άρχισε να σφίγγει ο καιρός, και το ενδιαφέρον για καυσόξυλα είναι αυξημένο» προσθέτει. «Δεν θεωρώ ότι οι τιμές θα αυξηθούν, μάλλον θα παραμείνουν σταθερές. Με 4-5 κυβικά ετησίως, δηλαδή γύρω στα 400-500 ευρώ, μπορεί να καλύψει κανείς τις ανάγκες του για θέρμανση όλο το χειμώνα».
Ποιότητα και επιλογή καυσόξυλων
Ο κ. Νεστορίδης τονίζει τη σημασία της ποιότητας και της σωστής επιλογής στα καυσόξυλα, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για ξηρά ξύλα και την προτίμηση σε εγχώρια προϊόντα: «Προτείνω πάντα στους καταναλωτές να επιλέγουν ντόπια καυσόξυλα, καθώς είναι πιο ποιοτικά και τυπικά καλύτερα για χρήση. Η ξηρότητα είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας, γιατί επηρεάζει την αποδοτικότητα και τη θερμογόνο ικανότητα των ξύλων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις. Στην περιοχή του, συνήθως τα καταστήματα εισάγουν ξύλα από γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, ωστόσο, ο ίδιος προτιμά να προμηθεύεται καυσόξυλα από ελληνικές περιοχές, όπως ο Έβρος και η Ξάνθη. «Στο κατάστημά μας επιλέγουμε ξύλα από την Ελλάδα, καθώς έτσι μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα την ποιότητά τους. Εξάλλου, στην περιοχή μας, τα πιο συνηθισμένα είδη ξύλου είναι η οξιά και ο δρυς. Η οξιά έχει υψηλή θερμογόνο δύναμη αλλά καταναλώνεται γρήγορα, ενώ ο δρυς διαρκεί περισσότερο, αν και έχει ηπιότερη φλόγα» εξηγεί.
Νέα νομοθεσία και πώληση καυσόξυλων
Τέλος, ο κ. Νεστορίδης αναφέρθηκε και στη νέα νομοθεσία που επιβάλλει την πώληση καυσόξυλων με μέτρηση κυβικών μέτρων αντί για βάρος, γεγονός που, όπως δηλώνει, διευκολύνει τους καταναλωτές στον έλεγχο των αγορών τους.