Κ. Νοτοπούλου στο newsique: «Είναι η κυβέρνηση των κοριών»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση των κοριών, λέει η Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέντευξή της στο newsique.gr, με αφορμή το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και τις τελευταίες αποκαλύψεις.

Η βουλευτής της A’ Θεσσαλονίκης εξηγεί πως μέσω της παρακολούθησης του Χρήστου Σπίρτζη παρακολουθούσαν τον πρόεδρο, τους υπόλοιπους τομεάρχες, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πολίτες. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση Μητσοτάκη -όπως αναφέρει- είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία.

Θεωρεί δε ότι ο πολιτικός υπεύθυνος για το ελληνικό Watergate και το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γι’ αυτό και οφείλει, όπως επισημαίνει, να παραιτηθεί “για να ανασάνει η Δημοκρατία και ο ελληνικός λαός”.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

 

Κυρία Νοτοπούλου, ο υπουργός Τουρισμού πανηγυρίζει για τις επιδόσεις του Τουρισμού, όμως εσείς εμφανίζεστε επιφυλακτική και λέτε ότι το “ταμείο” θα γίνει τον Οκτώβριο. Υπάρχει λόγος;

To success story του υπουργού Τουρισμού καταρρέει υπό το βάρος του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους. Η σεζόν πράγματι πήγε καλά αλλά οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να αισθανθούν την όποια κερδοφορία στις επιχειρήσεις τους, ακριβώς λόγω τις εκτίναξης των τιμών. Τα κέρδη τους ροκανίζονται από την ακρίβεια και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τέσσερις στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο, ενώ υπάρχει και η «άλλη Ελλάδα» που βιώνει πλήρη εγκατάλειψη και χαμηλά ποσοστά επισκεψιμότητας. Σήμερα, απαιτούνται ρηξικέλευθες λύσεις και εθνική στρατηγική για τον τουρισμό. Η ανάγκη άσκησης δημόσιων πολιτικών στον ελληνικό τουρισμό είναι και προφανής και επείγουσα.

 

To success story του υπουργού Τουρισμού καταρρέει υπό το βάρος του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους

 

Στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς δείχνουν ότι καταγράφεται μείωση των τουριστικών εισπράξεων σε σχέση με το 2019. Ισχύει;

Οι αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα είναι μειωμένες κατά 8,1% το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του INSETΕ ενώ προβληματισμό προκαλεί η κίνηση σε μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, όπως το ΕΛ. Βενιζέλος, όπου καταγράφεται μείωση των αφίξεων κατά 23,5% και στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, όπου οι διεθνείς αφίξεις καταγράφουν μείωση 20,5%. Την ίδια ώρα, οι οδικές αφίξεις εμφανίζουν ραγδαία πτώση της τάξης του 41,3% (2,3 εκατομμύρια το 2022 έναντι 4,04 εκατομμύρια το 2019) χαρακτηριστικό της τουριστικής κίνησης κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Να τονίσουμε ότι οι οδικές αφίξεις δεν είναι καθόλου αμελητέες καθώς στο εξάμηνο του 2019 ήταν μεγαλύτερες από τις αεροπορικές κατά 12% (4 εκατομμύρια έναντι 3,58 εκατομμυρίων) και στο εξάμηνο του 2022 έχουν απολεσθεί 1,67 εκατομμύριο αφίξεις. Πράγματι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, το Α΄εξάμηνο του 2022 οι σχετικές εισπράξεις μπορεί να εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 που η χώρα όμως ήταν ουσιαστικά κλειστή, όμως είναι μειωμένες σε σχέση με το 2019.

 

Την ίδια ώρα βλέπουμε ότι αεροπορικές εταιρείες, όπως η Ryanair, κλείνουν τη βάση τους στο Ελευθέριος Βενιζέλος…

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την Ryanair, να θυμίσουμε τις ανακοινώσεις των στελεχών της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΎΡΙΖΑ, όταν η εταιρεία αποχώρησε από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου, όπως και τη σύμβαση-δέσμευση, που μας άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, για την ιδιωτικοποίηση των 14 αεροδρομίων. Εμείς εκφράσαμε την ανησυχία μας με ειλικρινή αγωνία, μιας και ούτε σε εκβιασμούς αεροπορικών εταιρειών για προνομιακή μεταχείριση δεν υποκύψαμε και ούτε προτείνουμε να υποκύψει κανείς, ούτε σε μια τιμολογιακή πολιτική που κάνει απαγορευτική την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και των ελληνικών αεροδρομίων, όπως για δεκαετίες γινόταν μέχρι τη διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εξακολουθούμε να περιμένουμε, μετά την ερώτησή μας με τον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Παππά, τις εξηγήσεις που οφείλουν να δώσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί, αν κατανοούν το θέμα και τις επεκτάσεις του όπως και το σχέδιό τους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξέλιξης αυτής. Μάλλον μάταια περιμένουμε, είναι αρκετά απασχολημένοι με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και όχι των συμφερόντων του ελληνικού τουρισμού.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ασκεί μια πολιτική υπέρ του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής κοινωνίας αλλά μόνο υπέρ των συμφερόντων που «ντιλάρει».

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ασκεί μια πολιτική υπέρ του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής κοινωνίας αλλά μόνο υπέρ των συμφερόντων που «ντιλάρει»

 

Κυρία Νοτοπούλου τι γίνεται με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση της “Μαλαματίνας”; Πώς θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, όταν η εργοδοσία με τη συνεργασία της ΕΛΑΣ ακολουθούν απαράδεκτες πρακτικές;

H ρετσίνα “Μαλαματίνα” είναι ένα ιστορικό brand του κρασιού, όχι μόνο στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και πανελλαδικά και με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Το φετινό καλοκαίρι, όμως, ακούγεται όχι εξ αφορμής μιας γιορτής αλλά λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης και των απαράδεκτων επεισοδίων αστυνομικής βίας και καταστολής. Δε θα πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση. Η νέα διοίκηση της επιχείρησης δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εφαρμόζει τον νόμο – έκτρωμα της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του κ. Χατζηδάκη για να επιβάλει σιγή νεκροταφείου σε κάθε αντίδραση και να επιτύχει εργασιακές σχέσεις – λάστιχο.

Με την απόφαση και το σχέδιο εξυγίανσης διαγράφηκε μεγάλο μέρος των χρεών της επιχείρησης προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και έγινε ρύθμιση του υπόλοιπου. Όλα αυτά υπό από μια σειρά προϋποθέσεων, με μια από αυτές τη διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, προκλητικά παραβιάστηκε. Οι νέοι ιδιοκτήτες, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της επιχείρησης και με το πρόσχημα της εξυγίανσης της, προέβησαν στην απόλυση 15 εργαζομένων! Σήμερα η μαζική απεργιακή κινητοποίηση μετατρέπεται σε αγώνα διαρκείας, για την ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε δώσει μαζικούς και νικηφόρους αγώνες, η επόμενη νίκη θα είναι των εργαζομένων στη Μαλαματίνα!

Νοτοπούλου στο newsique: Όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, προσπάθησαν να τον εκβιάσουν. Δεν δίστασαν να εμπλέξουν ακόμη και ξένες κυβερνήσεις διασύροντας διεθνώς τη χώρα. Είπανε μια σειρά από ψέματα, τα οποία διαψεύδονταν αμέσως μετά.

 

Η κυβέρνηση με τη στάση της δείχνει ότι δεν επιδιώκει την διαλεύκανση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, αντιθέτως επιχειρεί τη συγκάλυψη με όσα έγιναν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μπορεί η αλήθεια να έρθει στο φως;

Σίγουρα όχι από το καθεστώς Μητσοτάκη. Θυμίζουμε ότι το πρώτο του μέλημα ως πρωθυπουργός ήταν να θέσει απευθείας υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ, την ΕΡΤ και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Τοποθέτησε διοικητή της ΕΥΠ τον εκλεκτό του αλλάζοντας τον νόμο, αφού δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα. Η επιχείρηση συγκάλυψης ξεκίνησε όταν ο κ. Κουκάκης κατέφυγε στην ΑΔΑΕ ζητώντας -όπως προέβλεπε ο νόμος- να ενημερωθεί εάν παρακολουθείται από την ΕΥΠ και για ποιον λόγο. Τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τον νόμο και κατήργησε τη δημοκρατική αυτή πρόβλεψη και μάλιστα αναδρομικά.

Όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, προσπάθησαν να τον εκβιάσουν. Δεν δίστασαν να εμπλέξουν ακόμη και ξένες κυβερνήσεις διασύροντας διεθνώς τη χώρα. Είπανε μια σειρά από ψέματα, τα οποία διαψεύδονταν αμέσως μετά. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε από το βήμα της Βουλής να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους παρακολουθούνταν το τηλέφωνο του αρχηγού του τρίτου κόμματος. Στη συνέχεια κατέστρεψαν το υλικό των παρακολουθήσεων προκειμένου να μην αξιοποιηθεί στην έρευνα.

Σήμερα επιχειρούν να θάψουν στο σκοτάδι την αλήθεια για τις παρακολουθήσεις. Αρνούνται το αίτημα του κ. Ανδρουλάκη να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο φάκελος της παρακολούθησης του. Οι πρώην εκλεκτοί του επικαλούνται αντισυνταγματικά το απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που είναι αρμόδια να ελέγχει την ΕΥΠ. Φτάνουν να αποκλείσουν όλους τους κρίσιμους μάρτυρες από την εξεταστική επιτροπή ενώ κεντρικά στελέχη της ΝΔ εξαπολύουν απειλές περί φυλάκισης για όποιον τολμήσει να καταθέσει την αλήθεια! Ο δημοκρατικός κόσμος δεν ανέχεται αντιδημοκρατική θεσμική εκτροπή και ενώνεται σε ένα κοινό αίτημα: Όλα στο φως! Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή. Η ενότητα του δημοκρατικού κόσμου εγγυάται την προστασία της Δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου.

 

Η ενότητα του δημοκρατικού κόσμου εγγυάται την προστασία της Δημοκρατίας

 

Ο πρόεδρός σας έχει ζητήσει τη συνδρομή του Προέδρου της Βουλής ώστε να γίνει έλεγχος στα κινητά βουλευτών και ευρωβουλευτών μέσω της ΑΔΑΕ και των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Δεν βλέπουμε όμως καμία αντίδραση από τον κ. Τασούλα…

Από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η συμπολίτευση επέλεξε να απονευρώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο με νομοθετήσεις fast track, χωρίς καν να πραγματοποιεί ουσιαστικές διαβουλεύσεις. Η υποβάθμισή του φτάνει σε σημείο να μετατρέπει τη Βουλή σε λογιστήριο απευθείας αναθέσεων ή ακόμα και σε πλυντήριο αθέμιτων πρακτικών από την ψήφιση νόμου που παρέχει ασυλία στα στελέχη τραπεζών που εμπλέκονται στα θαλασσοδάνεια- αυτά ακριβώς που ερευνούσε ο κ. Κουκάκης- μέχρι τη συγκάλυψη των παρακολουθήσεων των πολιτικών αντιπάλων του κ. Μητσοτάκη. Άλλωστε, ήταν ο ίδιος ο κ. Τασούλας που είχε κλείσει το μικρόφωνο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στερώντας τον λόγο από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ο ίδιος που επέβαλε λογοκρισία στη Βουλή των Εφήβων για τον βιαστή Λιγνάδη.

Είναι προφανές πως ο κύριος Μητσοτάκης έχτισε το καθεστώς του με γαλάζιους πρόθυμους, σε κάθε πεδίο άσκησης πολιτικής, πρόθυμους να αγνοήσουν το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο, να πληγώσουν τη Δημοκρατία και να συγκαλύψουν την κατάλυση του κράτους Δικαίου. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καλούνται να αποφασίσουν εάν το σκάνδαλο των υποκλοπών θα μείνει στην Ιστορία ως σκάνδαλο Μητσοτάκη ή ως σκάνδαλο Νέας Δημοκρατίας. Και πολύ σύντομα θα λογοδοτήσουν και απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στον νόμο για τη συγκάλυψη και την αντιδημοκρατική εκτροπή που επιχειρούν.

 

Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καλούνται να αποφασίσουν εάν το σκάνδαλο των υποκλοπών θα μείνει στην Ιστορία ως σκάνδαλο Μητσοτάκη ή ως σκάνδαλο Νέας Δημοκρατίας

 

Εάν έρθουν και άλλα αποκαλυπτικά στοιχεία στη δημοσιότητα ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να παραιτηθεί; Mόλις χθες αποκαλύφθηκε και η παγίδευση του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη με το λογισμικό Predator.

Η παρακολούθηση του Χρήστου Σπίρτζη συμπίπτει με τις ημερομηνίες των αποκαλύψεων της ΕΦΣΥΝ και της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου ως αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εξέλιξη που επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας για παρακολουθήσεις και άλλων προσώπων. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της παρακολούθησης του Χρήστου Σπίρτζη παρακολουθούσαν τον πρόεδρο, τους υπόλοιπους τομεάρχες, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πολίτες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλήγμα για τη Δημοκρατία. Είναι η κυβέρνηση των κοριών. Ο δε πολιτικός υπεύθυνος για το ελληνικό Watergate και το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ενοχή του είναι δεδομένη και γίνεται ολοφάνερη με την προσπάθειά του να μην αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και οι άλλες πλευρές της παρακρατικής του σπείρας. Είναι υπεύθυνος για αντιδημοκρατική θεσμική εκτροπή. Ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να παραιτηθεί για να ανασάνει η Δημοκρατία και ο ελληνικός λαός.

 

Ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να παραιτηθεί για να ανασάνει η Δημοκρατία και ο ελληνικός λαός

 

Η ακρίβεια “καλπάζει”, η ενεργειακή κρίση δείχνει πως έρχεται “βαρυχειμωνιά” και ο υπουργός Ανάπτυξης παροτρύνει τους πολίτες να βρουν τρόπους να ζεσταθούν για τους χειμερινούς μήνες…

Το να… τρολάρουν τους πολίτες για τις πιο βασικές τους ανάγκες, τις ανάγκες επιβίωσης τους στην πραγματικότητα αποδεικνύει πόση αδιαφορία, πόση αναλγησία αλλά και πόση ανικανότητα κουβαλούν τα κυβερνητικά στελέχη. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει τον Μάιο ότι “η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ”…

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ στην αύξηση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τρίτη για τα νοικοκυριά. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση λειτουργεί προς όφελος των καρτέλ ενέργειας, τα οποία συσσωρεύουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων, όταν το μέσο νοικοκυριό αδυνατεί να βγάλει το μήνα. Αρνείται να μειώσει τον Ειδικό Φόρο στα καύσιμα, τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, να βάλει πλαφόν στις τιμές ενέργειας. Σε όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις αναζητούν και βρίσκουν λύσεις να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και εδώ εμπαίζουν τους πολίτες. Αυτή είναι η αθλιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 

* Η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

-Ad-