Καμπανάκι για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Οι θάνατοι και τα κρούσματα στην Ελλάδα πλησιάζουν στο ρεκόρ εξαετίας

Μεγάλη είναι η ανησυχία στην Ελλάδα για τον ιό του Δυτικού Νείλου με τα κρούσματα να φτάνουν στα επίπεδα της έξαρσης του 2018 σύμφωνα με όσα εκτιμά ο ΕΟΔΥ.

Σε ύψιστη επιφυλακή για τις επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία από τον ιό του Δυτικού Νείλου βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας καθώς, όπως αναφέρουν στο iatropedia.gr υψηλόβαθμες επιστημονικές πηγές του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα και οι θάνατοι εντός του 2024 αναμένεται να αγγίξουν αριθμους του 2018, χρονιά που σημειώθηκε η μεγαλύτερη έξαρση της νόσου στην Ελλάδα.

Οι επιστήμονες «κρούουν των κώδωνα του κινδύνου». Το φαινόμενο αποδίδεται, όπως λένε, στην κλιματική αλλαγή και στον ήπιο περσινό χειμώνα, που συνέβαλλε στην αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες και η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών τους χειμερινούς μήνες επιτρέπουν την επιβίωση των κουνουπιών, τα οποία αποτελούν τους κύριους φορείς (διαβιβαστές) του ιού του Δυτικού Νείλου

100 κρούσματα και 12 θάνατοι μόλις σε δύο μήνες

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της αύξησης που καταγράφουν εντός του 2024 οι υγειονομικές αρχές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, με μόνη εξαίρεση το 2018, έτος της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου.